Vilnius ir vėl skriaudžia Klaipėdą

Vilnius ir vėl skriaudžia Klaipėdą

Pažadų Klaipėdai vykdyti neskubantys sostinės valdininkai ir politikai uostamiesčiui galimai paruošė dar vieną nemalonią dovaną. Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko teigimu, pasigirdo kalbų, jog gali būti nurėžta dalis Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų paramos, skirtos uostamiesčio centrinei daliai sutvarkyti. Atrodo, kad miesto vadovo nuogąstavimai yra pagrįsti.

Vidaus reikalų ministerija (VRM) penkių didžiųjų Lietuvos miestų tikslinėms teritorijoms vystyti numatė iš ES struktūrinių fondų paramos 2014-2020 m. laikotarpiui skirti beveik 500 mln. litų. Iš jų, pasak V. Grubliausko, dar prieš pusantrų metų Klaipėdai buvo žadėta skirti 100 mln. litų. Šias lėšas miestas planavo investuoti į teritoriją tarp Danės ir Kauno gatvių.

Tačiau, uostamiesčio mero teigimu, paramą administruojančioje VRM pasigirdo svarstymų šią sumą sumažinti penktadaliu.

"Pasigirdo vienų ar kitų atgarsių, vienuose ar kituose kabinetuose, nors Klaipėdos pateiktas projektas tos pačios ministerijos buvo įvertintas kaip vienas geriausių, galinčiu būti pavyzdžiu kitiems miestams", - sakė V. Grubliauskas.

Meras teigia, jog jau kreiptasi į VRM ir jos vadovų paprašyta paaiškinti esamą situaciją.

"Oficialių patvirtinimų, jog žadėta parama bus sumažinta, kol kas nėra. Bet paneigimo, kad čia gandai, taip pat dar nėra. Aš negirdžiu ir nematau argumentų, kodėl tobulai parengtas investicinis projektas turėtų būti peržiūrėtas, - sakė V. Grubliauskas. - Jei gandai pasitvirtintų, tai būtų labai skaudus ir nepelnytas smūgis Klaipėdai. O dalis teritorijų, kurios laukia investicijų, liktų nesutvarkytos."

Vidaus reikalų ministro patarėjo Valdo Kaminsko teigimu, šiuo metu jokio oficialaus dokumento, kuriame būtų nurodyta, kiek konkrečiai iš minėtų 500 mln. litų bus skirta kiekvienam miestui - nėra. Tačiau jis patvirtino, kad ministerijos tarnautojai ir vadovai, kalbėdami apie paramą Klaipėdos projektui, mini būtent 80 mln. litų, o ne 100 mln. litų.

"Kalbos apie 100 milijonų litų niekada nebuvo. Kiek tiksliai kiekvienam didmiesčiui bus skirta lėšų, priklausys nuo parengtų projektų ir demografinės padėties", - pažymėjo V. Kaminskas.

Informacija

Pagal Klaipėdos savivaldybės specialistų parengtą projektą, apie 233 ha ploto teritorijoje, aprėpiančioje uostamiesčio dalį tarp Taikos pr., Galinio Pylimo g., Aukštosios g., Turgaus g., Tiltų g., Danės g., Mokyklos g., Šilutės pl. bei Kauno g. numatomi iš viso 8 viešųjų erdvių sutvarkymo, objektų rekonstrukcijos projektai. Planuojama ir Futbolo mokyklos bei baseino pastatų konversija, įkuriant sporto paslaugų kompleksą, Danės upės krantinių nuo Biržos tilto iki Mokyklos tilto rekonstrukcija ir naujojo tilto per upę statybos, viešosios erdvės prie buvusio "Vaidilos" kino teatro bei II vandenvietės konversija, gyvenamųjų namų kiemų, viešųjų erdvių bei pėsčiųjų takų kompleksinis tvarkymas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder