Viešojo transporto sistema taps išmani

Viešojo transporto sistema taps išmani

Nuo rudens miesto autobusuose turėtų atsirasti nauji bilietų komposteriai - tokie, kokie šiuo metu yra naujuosiuose maršrutiniuose taksi. Be to, naujovių sulauks tie keleiviai, kurie naudojasi kartiniais bilietais.

Penktadienį miesto valdžios atstovai susitiko su naują Klaipėdos viešojo transporto elektroninio bilieto sistemą diegiančios Estijos bendrovės "Ridango" vadovais. Po susitikimo vicemeras Artūras Šulcas sakė, kad vykstantys procesai džiugina.

"Rudeniop sistema pradės funkcionuoti ir didžiuosiuose autobusuose. Akivaizdu, kad visi darbai vyksta sklandžiai ir net šiek tiek greičiau nei pagal grafiką", - sakė A. Šulcas.

Pasak jo, iš estų buvo įdomu išgirsti tai, kad vos tik buvo įdiegta naujoji sistema maršrutiniuose taksi, dalis vartotojų išbandė visas galimas paslaugas - dienos bilietą, kartinius bilietus, elektroninius pinigus.

"Džiaugiamės, kad produktas pasirinktas geras, tinkamai diegiamas. Tikimės, kad ir toliau taip sklandžiai vyks, kad tai bus vykęs bendradarbiavimas. Estai pabrėžė, kad jie Lietuvoje dirba pirmą kartą, turi gerus partnerius - "Klaipėdos keleivinį transportą". Produktas, kuris yra kuriamas, yra intelektualinis, jis turi nedaug analogų", - kalbėjo vicemeras.

A. Šulco teigimu, nauja sistema - ne tik bilietai. Esą bus sprendžiamas ir srautų valdymas, bus matomi keleivių įpročiai. Be to, prie šios sistemos bus galima prijungti ir moksleivių pažymėjimus, o ateityje - galbūt ir klaipėdiečio bilietą.

"Perspektyva yra tokia, kad klaipėdiečiai ateityje naudosis transporto ir parkavimo sistema gerokai pigiau nei miesto svečiai ar aplinkinių rajonų gyventojai. Kuriama platforma leistų tai padaryti visai nesudėtingai", - viziją piešė vicemeras.

"Klaipėdos keleivinio transporto" direktoriaus pavaduotojas Andrius Samuilovas sakė, kad naujoji sistema miesto autobusuose turėtų pradėti veikti nuo spalio, o gal net ir kiek anksčiau.

"Bus tokie pat komposteriai, kaip dabar maršrutiniuose taksi. Taip pat nuo rudens pradės veikti specialus savitarnos interneto puslapis ir mobilioji aplikacija telefonams. Bus galima papildyti savo kortelę bilietais ar pinigais, matyti savo važiavimus, kokia suma už kelionę nuskaityta, ir taip toliau. Savo elektroninę sąskaitą bus galima papildyti naudojantis internetu kompiuteryje ar telefone", - vardijo A. Samuilovas.

Be to, rudenį bus naujovių tiems, kurie naudojasi kartiniais bilietais. Šiuo metu papildžius kortelę kartiniais bilietais, jie galioja miesto autobusuose, o elektroniniai pinigai - maršrutiniuose taksi. Planuojama, kad elektroninio bilieto kortelės bus pildomos nebe konkrečiu kartinių bilietų skaičiumi, o pinigais. Pavyzdžiui, papildžius kortelę 10 eurų, bus galima važiuoti visomis viešuojojo transporto rūšimis.

"Iš tos kortelės kiekvienos transporto rūšies komposteriai nuskaičiuos pagal maršruto kainą. Taigi jeigu žmogus važiuos autobusu, nuskaičiuos kelionės autobusu kainą, jeigu maršrutiniu taksi - jo bilieto kainą, jeigu į Palangą, Dituvą ar Agluonėnus - tiek, kiek kainuoja tie bilietai. Mėnesiniai bilietai ir jų kainos nesikeis", - tikino "Klaipėdos keleivinio transporto" atstovas.

Kitąmet planuojama dar viena naujovė, kuri, tikimasi, bus patogi keleiviams - galimybė atsiskaityti už kelionę bekontakte banko kortele. Iš pradžių tokia paslauga taip pat buvo planuota šiemet, bet dėl bankinių sistemų integracijos subtilybių startas atidėtas 2019-iesiems.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder