Vidurvasarį pasitiko poezijos skaitymais

Vidurvasarį pasitiko poezijos skaitymais

Trečiadienio vakarą, saulėtame kiemelyje prie Ievos Simonaitytės bibliotekos skambėjo eilės - pirmąjį kartą vyko Vidurvasario poezijos skaitymai. Sveikinimo žodį poetams ir visiems susirinkusiems tarė Lietuvos rašytojų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkas bei Ievos Simonaitytės bibliotekos direktorius Juozas Šikšnelis. Jis poetams linkėjo ne tik mūzų, bet ir gerų klausytojų, kuriems poezija, įėjusi pro vieną ausį, neišeina per kitą, o bent šiek tiek užsilieka.

Renginio organizatorius Darius Rekis pasakojo, jog suorganizuoti tokį susibūrimą pastūmėjo renginį savo poezija pradėjusio poeto Gedimino Bytauto klausimas, ar Klaipėdoje vasarą vyksta skaitymai, kur jis galėtų pristatyti savo naują kūrybą. Kadangi Klaipėdoje, neskaitant autorinių vakarų, Ievos Simonaitytės bibliotekos ir Lietuvos rašytojų sąjungos Klaipėdos skyriaus organizuojamų poezijos pavasario, prozos rudens, bendrų skaitymo vakarų nedažnai pasitaiko, jis nusprendė įdėti pastangų, kad tokių atsirastų. „Klaipėdoje yra gana aktyvi rašančių, kuriančių žmonių bendruomenė. Jai svarbu kartu pabūti, viešai pristatyti savo kūrybą ir pasiklausyti kitų kuriančių, todėl kartais organizuojame neformalius skaitymų vakarus“, - sakė pašnekovas.

Renginio organizatorius akcentavo, jog labai gaila, kad tokiuose renginiuose trūksta kuriančio jaunimo: „Klaipėdoje jis yra labai užsisklendęs, sunku surasti kuriančių jaunuolių ir prisikviesti juos į renginius, gal jie kažko bijo,“ - svarstė skaitymų organizatorius.

Poetas Darius Rekis skatino jaunuosius kūrėjus nebijoti pasirodyti, nesibaiminti kritikos. Jo nuomone: „Pati blogiausia kūryba yra tokia, kuri patinka visiems. Reiškia –  ji pernelyg lengva. Kritika duoda žymiai daugiau naudos“. Poetas taip pat sako nesuprantantis dažno pasakymo: „Aš noriu būti rašytojas“. „Tam nėra jokio patvirtinančio diplomo, kad tu esi rašytojas. Imi, ir būni! Tai tiesiog būsena: arba tu jautiesi rašytoju, arba ne“, - sakė poetas.

Kalbėdamas apie Vidurvasario skaitymų renginį, Darius Rekis išdavė, jog nesitikėjo tokios dalyvių gausos, galima spręsti, kad tokie renginiai tikrai reikalingi. „Maniau, jog šiandien susirinksime neformaliai ir paprastai, bet kai pradėjo žmonės registruotis, pamačiau, kad renginys bus žymiai rimtesnis ir solidesnis, nei buvo tikėtasi“, – dalyvaujančių kūrėjų gausa džiaugėsi organizatorius.

Organizatorius sakė, norint tokiu renginiu suburti bendruomenę kūrybos vakarui, tereikia idėjos ir noro, visa kita susitvarko savaime: „Net pranašautas lietus neaplankė, ir poezijos vakaras galėjo sklandžiai vykti lauke.“

Skaitymus neįprastai pradėjo poetas Gediminas Bytautas, kartu su vertėjos Sue Su pagalba. Poetas savo poeziją skaitė net trimis kalbomis: lietuvių, anglų ir kinų.

Po tokios įžangos prie mikrofono žengė ir kiti dalyviai: Lietuvos rašytojų sąjungos narės

Jūratė Sučylaitė, iš Palangos atvykusi Elena Karnauskaitė, savo poezija dalinosi iš Skuodo atvykusi

poetė Dalia Tamošauskaitė, klubo „Be rėmų“ nariai Virgilija Petrošienė ir Viktoras Rimkus,  literatų klubo „Vaivorykštė“ narė Irena Stražinskaitė-Glinskienė iš Plungės, bardas Jonas Baltokas skaitė Pauliaus Norvilo eiles, savo poezija dalinosi Žemaitijos rašytojų bendrijos narė Rita Bijeikytė-Gatautė, Lietuvos nepriklausomų rašytojų sąjungos narė Gerda Jankevičiūtė. Renginyje dalyvavo ir Ievos Simonaitytės literatų klubo „Tarp eilučių“ narė Aleksandra Zikaraitė-Navakauskienė, savo eilėmis džiugino kiti Klaipėdos literatai ir poezijos skaitovai. Renginį savo poezija užbaigė pats jo sumanytojas – poetas Darius Rekis. Po užsiregistravusių skaitovų, buvo pakviesti skaityti ir tie, kurie nesuspėjo užsiregistruoti. Ant scenos žengė net mergaitė, sulaukusi įkvėpimo ir parašiusi eilėraštį renginio metu.

Visi skaitovai buvo pasveikinti smagiomis atminimo dovanomis: jūros nugludintais akmenukais, kuriuos poezijos paukščio plunksnomis papuošė dailininkė Ina Dailidienė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder