Vicemeras pasisakė neetiškai

Vicemeras pasisakė neetiškai

Klaipėdos vicemerą Artūrą Šulcą Savivaldybės etikos komisijai apskundę visuomenininkai pasiekė, kad Lietuvą "policine valstybe" pavadinęs politikas būtų nubaustas. Nors aktyvūs klaipėdiečiai siekė, kad A. Šulcas dėl savo pasisakymo, kaip ir Lietuvą anksčiau fašistine valstybe pavadinęs Tarybos narys Viačeslavas Titovas, būtų perduotas prokuratūrai, komisija nusprendė, kad pakaks A. Šulcą pripažinti pasielgus neetiškai.

Etikos prievaizdams skundą pateikę Klaipėdos daugiavaikių šeimų bendrijos pirmininkė Virginija Jurgilevičienė ir Klaipėdos jungtinio demokratinio judėjimo pirmininko pavaduotojas Virginijus Partaukas norėjo, jog būtų išnagrinėtas gruodžio pradžioje vykusioje paveldosaugos temai skirtoje konferencijoje A. Šulco pasakyti žodžiai "<...> Ir tikrai čia nekalti konkretūs asmenys, noriu sakyti, sistema mūsų policinės valstybės. Jinai veda mus į niekur".

Toks pasakymas esą galėjo pažeminti Klaipėdos miesto gyventojus, nevyriausybinių organizacijų žmones ar pačią miesto Tarybą. Taip pat svarstyta, ar toks vicemero elgesys nepažeidė Valstybės politikų elgesio kodekso principų ir ar jis, kaip vicemeras, reprezentuodamas miestą nepadarė moralinės bei finansinės žalos.

Posėdžio metu visuomenininkai nesėkmingai bandė nušalinti jos pirmininkę Aldoną Staponkienę, taip pat prie savo skundo posėdžio metu pridėjo prašymą, kad A. Šulcas būtų svarstomas ne tik šioje komisijoje, bet, kaip ir V. Titovas, perduotas prokuratūrai.

Šalia savo kaltintojų prisėdęs vicemeras A. Šulcas tvirtino savo žodžių jokiu būdu neneigiantis ir neišsižadantis.

"Mes mažai kalbame apie tai, kad Lietuva išties siaurina asmenų laisvę veikti, daryti dalykus, kurie nenumatyti įstatyme. Mes greitai lango negalėsime įsirėminti ne pagal taisykles, plytelių pakeisti negalėsime, parkavimo vietų įsirengti negalėsime. Negali veikti to, ko neleidžia valstybė. Tie dalykai kelia nerimą. Taip buvo Sovietų Sąjungos laikais", - tvirtino vicemeras ir pridūrė, jog žodis "policinė" kilęs nuo žodžio "miestas", ir norėtųsi, jog tai būtų ne vieno miesto, bet miestų valstybė. Vicemero teigimu, pasakytas žodis yra pozityvus, o pavartęs žodynus jis išsiaiškino, kad sąvoka nėra nei įžeidimas nei paniekinimas.

"Aš gimiau Sovietų Sąjungoje, o tada kritikuoti pareigūną ar instituciją buvo draudžiama. Grįžta tie laikai? Aš ne sisteminis politikas - kalbu, ką galvoju, kritikuoju, ką reikia kritikuoti", - pareiškė politikas.

Viso posėdžio metu netrūko situacijos lyginimo su V. Titovo prieš kelis mėnesius padarytu pareiškimu. Į Lietuvą pareigūnams neįleidus kelių abejotinos reputacijos asmenų rusų sąjungos atstovas Lietuvą pavadino fašistine valstybe.

"Šulcas turi teisę į savo mintis. Laisva valstybė, gali sakyti ką nori, nes jis rinkėjų atstovas", - sakė pats V. Titovas, bandęs priminti, jog prokuratūra taip ir neįžvelgė nusikalstamos veiklos jo pasakyme.

"Artūro kalbos nėra nuobodžios, taip kalbėdamas jis tampa įžymus, patraukia dėmesį į problemą", - tvirtino liberalas Saulius Liekis, vicemero šnekose neįžvelgęs nusižengimo.

"Mes kuriame teisinę valstybę ir ieškome sprendimų. Yra daug sferų, kurios iki šiol apeinamos, o Vakarų pasaulyje tai jau būna reglamentuota. Žmonės ten gal pripratę, jiems nekyla tokių minčių tokiais žodžiais apibūdinti valstybę", - sakė konservatorius Laisvūnas Kavaliauskas.

Daugelis komisijos narių pritarė, kad A. Šulco pavartoti žodžiai buvo per aštrūs. Nors buvo siūlymų vicemerą pripažinti ne tik neetišku, bet ir įpareigoti atsiprašyti, be prieš balsavusių V. Titovo ir S. Liekio likę komisijos nariai A. Šulcą pripažino pažeidus etiką ir ateityje įpareigojo elgtis atsakingiau.

Po posėdžio A. Šulcas "Vakarų ekspresui" tvirtino, jog etikos komisija peržengė savo kompetencijos ribas, kadangi buvo nubaustas konkrečiai neįvardijus, kuo tas pasakymas yra neetiškas. Politikas tvirtino, kad sakydamas "policinė" omeny turėjo visai ką kita, juolab, kad tai tebuvo jo asmeninė nuomonė. Ar skųs šį sprendimą, A. Šulcas sakė nuspręsiantis susipažinęs su sprendimo tekstu.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder