Verslininkų laukia naujovės

Verslininkų laukia naujovės

Miesto politikai, ketvirtadienį susiginčiję dėl nekilnojamojo turto mokesčio tarifo neparduotų butų statytojams, sutarė dėl "aukso viduriuko" - kitąmet šiems teks mokėti didesnį mokestį, tačiau su šiokia tokia lengvata. Ne ką mažiau ginčų kilo ir dėl verslo liudijimų kainų - norėta nuolaidų pensininkams, tačiau šių bus sulaukta nebent 2017 m.

Neįprastoje "Kultūros fabriko" erdvėje vykęs miesto Tarybos posėdis buvo itin audringas. Kaip ir komitetų posėdžių metu, nemaža diskusija kilo dėl nekilnojamojo turto (NT) mokesčio tarifo. 2016 m. Savivaldybė visam miesto NT siūlė taikyti įprastinį 0,8 proc. tarifą, o apleistam ir nenaudojamam turtui - 3 proc. Valdininkai taip pat pageidavo, kad būtų atsisakyta 4 metus galiojusio iki 0,3 proc. sumažinto mokesčio tarifo NT vystytojams už neparduotus butus.

Politikams išeitį pasiūlė Liberalų sąjūdžio frakcija: NT mokestis už neparduotų butų plotą kitąmet turėtų būti 0,5 proc., o 2017 m. grįžti į įprastinę 0,8 proc. ribą.

"Mūsų žiniomis, finansinė krizė pasibaigusi, o Klaipėda - ne tas miestas, kur sunku parduoti. Laikomės pozicijos, kad tarifą reikėtų suvienodinti", - neigiamai tokią idėją vertino Finansų ir turto departamento direktorė Aldona Špučienė bei tvirtino, jog dabar bus remiami nebent turtuoliai.

Tokiam siūlymui priešinosi ir socialdemokratė Lilija Petraitienė, sakiusi, jog šitaip verslininkai tik skatinami laukti, kol galės brangiau parduoti turtą. Tokią pat nuomonę išreiškė ir konservatorius Tomas Meškinis. Vis dėlto Tarybai balsavus buvo nuspręsta, jog už tuščius butus kitąmet verslininkai mokės mažiau.

Ne ką mažesnės diskusijos virė ir dėl kitų metų verslo liudijimų kainų. Nepopuliarioms ir nepelningomis laikomoms 27 veiklos rūšims (batų valymas, mokamų tualetų ir svėrimo paslaugos, grūdų malimas, dovanų pakavimas, knygų įrišimas ir kt.) siūloma patento kaina siekė 1 eurą. 10 veiklos rūšių (stiklo išpjovimas, avalynės gamyba, įrankių galandimas ir kt.) siūlyta nustatyti 35 eurų metinį mokestį, o populiariems verslams - nuo 209 iki 417 eurų. Maksimalų mokestį - 585 eurus - siūlyta taikyti apdailininkams ir statybininkams. Tokiems siūlymas buvo pritarta. Diskusija buvo kilusi dėl liberalo, vicemero Artūro Šulco anksčiau pateikto siūlymo įkainius palikti praėjusių metų lygio. Visgi kai kurių liudijimų kainos pasikeitė.

Taryba taip pat nutarė, jog kitąmet prieš rengiant naują įkainių sąrašą rekomendacijas turės pateikti atitinkama darbo grupė. Iš valdininkų ir vietos smulkiųjų verslininkų sudaryta komanda nuspręs dėl vienokių ar kitokių įkainių dydžio pagrįstumo.

Daugiausia diskusijų kilo dėl konservatoriaus Rimanto Didžioko siūlymo į lengvatų sąrašą įtraukti ir pensininkus. Į politiką kreipęsi senjorai pageidavo, jog liudijimai jiems kainuotų perpus pigiau.

"Anksčiau darbo grupėje dirbę verslo atstovai tokių nuolaidų siūlė netaikyti, nes žmonės dirbdavo verslo liudijimą įsigiję savo pensininkų tėvų vardu", - sakė Mokesčių skyriaus vedėja Kristina Petraitienė ir pridūrė, jog pensininkai turi kitų nuolaidų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder