Vėl judina Smeltalės valymo klausimą

Vėl judina Smeltalės valymo klausimą

Uostamiesčio Savivaldybė vėl bandys ieškoti dialogo su Uosto direkcija, kad pastaroji pagaliau įvykdytų neva seniai duotus pažadus ir išvalytų sąnąšas Smeltalės upės ruože tarp Žvejų uostelio ir Minijos gatvės.

Į miesto Tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto pirmininką Simoną Gentvilą pagalbos kreipėsi garažų ir mažųjų laivų eksploatavimo bendrijos "Smiltelė" atstovai. Jie piktinasi, kad bendrijai priklausančiame Smeltalės upės pakrantės ruože vis neįrengiama reikiama infrastruktūra.

"Pagal detalųjį planą palei Smeltalės žiotis yra numatyti dviračių ir pėsčiųjų takai, Uosto direkcija yra įsipareigojusi išvalyti gruntą ir išgilinti upę, bet eina metai ir niekas nieko nedaro", - "Smiltelės" bendrijos vardu komitete kalbėjo architektas Mindaugas Zabarauskas.

Priminta, kad 1995 m. įregistruota bendrija "Smiltelė" prie Smeltalės upės žiočių įsikūrė dar 1971-aisiais. Tuometinės valdžios sprendimu jai buvo paskirtas 9,1 ha žemės sklypas. Bendrijos nariai savo lėšomis pasistatė pirsus ir kitus inžinerinius įrenginius, reikalingus valtims laikyti ir eksploatuoti. Buvo metas, kai ši teritorija buvo laikoma uosto rezerve, bet su teismų pagalba šis statusas buvo atšauktas.

"Pirmą skolą Savivaldybė jau atidavė - išasfaltavo gatves, dabar atėjo metas grąžinti bendrijai kitą skolą - pasirūpinti paties uostelio perspektyva", - sakė S. Gentvilas ir ragino Savivaldybės administraciją ieškoti dialogo tiek su minėtos bendrijos atstovais, tiek su Uosto direkcija.

Bendrijos atstovai tikino nenorintys visko susitvarkyti vien kitų sąskaita ir žadėjo patys prisidėti savo lėšomis.

"Esame sutarę, kad galėtume prisidėti 30 procentų. Žinoma, čia neina kalba apie upės valymą", - minėjo "Smiltelės" atstovai.

Jie taip pat pageidauja uostelio teritorijoje įsirengti kuro pripildymo stotį. Buvo patikinta, kad toks sumanymas nesikirstų su lašišinių žuvų įveisimo Smeltalės upėje projektu.

"Lapkritį, kai vyksta lašišų migracija, laivų navigacija jau yra pasibaigusi, tad vienas kitam netrukdytų", - tikino bendrijos atstovai.

Komitetas įpareigojo Savivaldybės administraciją per du mėnesius surasti sprendimus, kad pagaliau pajudėtų iš mirties taško šios uostamiesčio teritorijos likimas.

Teigiama, kad bendrija "Smiltelė" vienija per 840 narių. Bendrija yra įsiteisinusi turtą ir upelio pakrantę, yra parengti ir patvirtinti atskirų sklypų detalieji planai, o patys žemės sklypai išsinuomoti 39 metams.

"Nesame įsipareigoję"

Gediminas ZUMARAS, Uosto direkcijos infrastruktūros direktorius

Uosto direkcija neturi jokių įpareigojimų valyti ar gilinti Smeltalės upę. Minima teritorija nepatenka į Klaipėdos uosto ribas, taip pat tai nėra rezervinė uosto teritorija. Uosto įstatymas numato, kad uosto lėšos gali būti naudojamos uosto eksploatavimo, plėtros ir kitoms išlaidoms, susijusioms su uosto veikla, apmokėti.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder