Vėjo aukos - stotelė ir statomas namas

Vėjo aukos - stotelė ir statomas namas

Naktį iš pirmadienio į antradienį ir vakar visą dieną Klaipėdos apskrityje pūtė gūsingas, stiprus vėjas. Laivų eismas buvo ribojamas, vėjas laužė ir vartė medžius, išgriuvo statomo namo siena, autobusų stotelėje Taikos prospekte "išrautas" paviljonas. Kalėdinius akcentus Teatro aikštėje spėta išmontuoti. AB "Smiltynės perkėla" keltų darbas nesutriko.

Palyginti su praėjusio penktadienio prognozėmis, į Lietuvą slinkęs ciklonas pavėlavo ateiti parą. Pajūryje tokio stipraus vėjo laukta pirmadienį.

Pasak Lietuvos oro uostų Komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vadovės Indrės Baltrušaitienės, Palangos oro uostas dėl audros problemų nepatyrė, skrydžiai buvo vykdomi pagal grafiką.

Klaipėdos uosto kapitonas Adomas Alekna sakė, kad stiprus vėjas pūsti pradėjo pirmadienį nuo pavakarių. 21 val. buvo apribotas laivų eismas, nes jo greitis siekė 23 m/s. Naktį į antradienį pietvakarių vėjo greitis siekė iki 25,8 m/s, didžiausias buvo 4 valandą ryto. Laimei, prognozuoto 28,5 m/s vėjo nesulaukta.

Per molus ritosi 5-6 metrų aukščio bangos, tad uoste buvo nemažas bangavimas. Šoninė srovė buvo gana stipri, vanduo buvo pakilęs 77 centimetrus.

Uostas buvo pasiruošęs

Pirmadienį tanklaivis, stovėjęs prie 2-os krantinės, perdislokuotas į saugesnę vietą uosto gilumoje. Netoli uosto vartų laivai stovėjo tik prie 6-os krantinės. Vieną jų vėjas pradėjo "tampyti", į pagalbą atskubėjo du vilkikai ir laikė laivą prispaudę prie krantinės.

Vakar išoriniame uosto reide vis dar stovėjo 6 laivai. Du iš jų negalėjo įplaukti dėl prastų oro sąlygų, o keturi laukė laisvų krantinių.

NUPŪTĖ. Pirmadienio vakarą S. Nėries gatvėje išgriuvo statomo 4 aukštų pastato palėpės sienos. Laimei, praeiviai nesužaloti, nukentėjo tik laikina apsauginė sienelė ir, aišku, pats pastatas. Egidijaus Jankausko nuotr.

Vakar dieną vėjas pasikeitė - pūtė šiaurės vakarų vėjas, kurio greitis - 23 m/s. Prognozuotas 25,8 m/s greitis iki pat vidurnakčio, ryškesnio oro sąlygų pagerėjimo nelaukta, tikėtasi, kad vėjas aprims tik šiandien paryčiais.

Eismas uoste buvo ribojamas. Vakar 21 val. ruošėsi išplaukti keltai. Dieną uosto kapitonas dar negalėjo pasakyti, ar jiems bus leista tai padaryti.

"Audrai esame pasirengę, visi įspėti, atsilaisvinę lynai nuolatos įtempiami. Krova nevyksta ir dėl lietaus, kai kurių kompanijų kranai esant tokiam vėjui negali dirbti. Uoste niekas nebuvo sudaužyta ar sulaužyta. Stipriam vėjui buvome pasirengę iš anksto, nuolatos sekėme prognozes", - sakė kapitonas A. Alekna.

Pasak AB "Smiltynės perkėla" generalinio direktoriaus Dariaus Butvydo, keltai į Smiltynę plaukė be problemų.

"Abi dienas dirbome. Kai vėjas pasisuko, mums tai buvo tik į gera. Nemanau, kad Naujoje perkėloje tektų stabdyti keltų eismą, nebent Šiauriniame rage, jeigu sąlygos dar pablogėtų", - sakė D. Butvydas.

"Išrovė" paviljoną

Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos operacijų vadovo Valdo Kundroto teigimu, dėl stipraus vėjo padarinių šalinimo pareigūnų pajėgos nebuvo sustiprintos, jie budėjo įprastu režimu. Tačiau dėl vėtros iškvietimų gaisrininkai sulaukė nemažai. Daugiausiai pagalbos reikėjo šalinant ant kelio užvirtusius medžius. Daug jų buvo išvartyta Nidoje, taip pat netoli Juodkrantės. Vakar po pietų dėl išverstų medžių teko vykti ir į šiaurinę, ir į pietinę Klaipėdos miesto dalį.

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos Irenos Šakalienės teigimu, mieste didelių nuostolių nepatirta todėl, kad buvo daromas prevencinis darbas.

"Nei elektros sutrikimų, nei ko nors ypatingo neturėjome, nors vėjas iš tikrųjų buvo didelis. Manau, kad tai lėmė mūsų prevencinis darbas. Šiemet pašalinome labai daug senų, ligotų medžių", - sakė I. Šakalienė.

IŠMONTUOTI. VšĮ "Klaipėdos šventės" suskubo prieš audrą išmontuoti kalėdinius akcentus Teatro aikštėje. Egidijaus Jankausko nuotr.

Jos žiniomis, Klaipėdoje buvo išversti ar nulaužti trys medžiai - Trinyčių parke, Baltijos prospekte ir prie Minijos g. 135 namo. Pastarasis griūdamas išdaužė pirmame aukšte esančios parduotuvės langų stiklus. Didelė šaka nulaužta Salomėjos Nėries gatvėje.

Nemažų nuostolių patyrė S. Nėries gatvėje 16 statomo 4 aukštų pastato savininkai - pirmadienį 22.39 val. nuo vėjo griuvo palėpės sienos.

Taikos prospekte, priešais "Grandus" prekybos centrą, autobusų stotelėje "išrautas" paviljonas. Kadangi vakar dar pūtė stiprus vėjas, jo nebuvo galima sutvarkyti. Pasak I. Šakalienės, paviljoną eksploatuoja bendrovė "JCDecaux", tai - jos nuostoliai.

VšĮ "Klaipėdos šventės" vadovas Romandas Žiubrys sakė, kad užvakar vakare pamačius, kad kyla vėjas, buvo nuspręsta išmontuoti kalėdinius akcentus Teatro aikštėje. Apie 23 val. jau buvo pasiruošta darbams, tačiau iki tol du stendai, t. y. dvi kolonos su sniego paroda, buvo išversti.

"Išrinkome" mes tą parodą ir saugiai padėjome į sandėlį. Planavome laikyti iki Naujųjų metų, bet tiek jau čia ir beliko to laiko. Reikėtų užsakinėti grūdintą stiklą, tai užtrunka. Manau, žmonėms dar kartą parodysime pagerintą parodą vasarį per Šviesų festivalį", - sakė R. Žiubrys ir pridūrė, jog nuostoliai nedideli.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder