Vardan Vydūno kris medžiai

Vardan Vydūno kris medžiai

Tarp Puodžių ir Bokštų gatvių esančiame skvere paruoštas Vydūno (Vilhelmo Storostos) paminklo techninis darbo projektas tapo nuosprendžiu dabartiniams želdiniams - po taksacijos nuspręsta nupjauti visus 47 medžius. Tai, be abejo, papiktino visuomenininkus.

Pirmadienį Savivaldybėje vykusiame viešame projekto pristatyme aršios kritikos netrūko. Į susitikimą atvykę keletas miestiečių norėjo išsiaiškinti, kas laukia skvere esančių tuopų ir beržų. Projekto vadovas Rinaldas Regesas su kolege patikino, kad po apžiūros nuspręsta pašalinti visus medžius ir pasodinti naujus. Jų teigimu, medžiai yra kritinės būklės ir kelia pavojų žmonių saugumui.

47 medžius pakeis 27 - ąžuolas, japoninės magnolijos ir dekoratyvinės obelys. Taip pat bus sodinami gėlynai. Tačiau svečias, architektas Edmundas Benetis, šiuo klausimu turėjo kitą nuomonę.

"Visuomenės pastabos - tarsi šuns balsas, kuris nereikalingas. Skveras nuplinka, praranda želdinius centrinėje miesto dalyje. Jokie gėlynai jų neatstos. Jei norite miesto sodo, prisodinkite agrastų ir morkų pakraščiuose - tada bus miesto sodas-daržas", - rėžė jis.

SKVERAS. Vydūno skulptūrai suplanuotame skvere tarp Puodžių ir Bokštų gatvių senus želdinius žadama pakeisti naujais. Projektuotojų vizualizacija

Architektas turėjo ir daugiau pastabų - jam nepatinka šalia skvero stovinčios šiukšlių dėžės, naujas apšvietimo sistemos planas, 200 žmonių talpinsiantys suolai ir pati skulptūra, kuri, jo teigimu, prapuls namų fone.

"Apšvietimo bus per mažai. Pamačius jo išdėstymą skvero pakraščiai atrodys kaip džiunglės. Reikia iškeldinti šiukšlių dėžes. Kam į tokį skverą eiti - geriau atsisėsti ant akmens, laikraštį paskaityti ar ledų suvalgyti. Man tokia aplinka nejauki. Sėdėsim visi kaip kareiviai išrikiuoti", - kritiką liejo E. Benetis.

Pastabų projektui turėjo ir Klaipėdos evangelikų baptistų bažnyčios atstovas Olegas Doroninas. Jo teigimu, dabar skveras yra paverstas rūkykla, kurioje rūko šalia esančių mokyklų moksleiviai.

"Suoliukai bus atvira vieta grožėtis ne Vydūnu, o parūkyti. Skirtumas tik tas, kad dabar skveras rūkantiems leidžia pasislėpti. Senyvo amžiaus žmonės karštą dieną negalės pasislėpti nuo saulės", - teigė O. Doroninas.

Teigiamai į numatomus planus sureagavo projekto iniciatorės VšĮ "Mažosios Lietuvos kultūra" direktorius Arvydas Girdzijauskas.

"Dabar medžiuose peri varnos, vasarą tamsu, drėgna ir nejauku. Iškraipyti takai pasikeis į spalvingus ir estetinius. Man viskas atrodo originalu. Viskas buvo patikėta profesionalams, todėl jie rekomendavo Savivaldybei laikytis projekto. Projektuotojai dar turi laiko atsižvelgti į pastabas", - teigė Vydūno gimnazijos direktorius.

Vydūnui skirtą paminklą tikimasi pastatyti jau kitais metais, kai bus minimas rašytojo 150 metų jubiliejus. Paminklą puoš fontanas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder