Vaikus ugdyti namuose panoro tik dvi šeimos

Vaikus ugdyti namuose panoro tik dvi šeimos

Nuo 2020 m. rugsėjo 1 d. vaikus bus galima mokyti namuose pagal priešmokyklinio, pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo bendrąsias programas, tačiau šeimos, norinčios, kad nuo naujų mokslo metų pradžios vaikas būtų ugdomas namuose, prašymą ir dokumentus turėjo pateikti iki birželio 30 dienos.

Projektą, kuriame nustatoma vaikų ugdymo šeimoje tvarka ir sąlygos, parengė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Iki birželio 30 dienos, tėvai, norintys mokyti savo vaikus namuose, turėjo pateikti prašymą ir dokumentus. Vaikus ugdyti namuose galima, jei šeimoje per pastaruosius dvejus metus nebuvo nustatyta vaiko teisių pažeidimų, taip pat pažeidimų susijusių su tėvų narkotinių, psichotropinių medžiagų, alkoholio vartojimu, smurtu, bei nebuvo skirtos minimalios ar vidutinės priežiūros priemonės vaikui.

"Dėl ugdymo šeimoje domėjosi 4 asmenys, tačiau prašymus pateikė tik 2 - į mokyklą rusų ugdomąja kalba. Šiuo metu yra sudaroma vertinimo komisija, kuri turės atlikti ugdymosi šeimoje sąlygų ir vaiko kompetencijų, mokymosi žinių lygio vertinimą bei suformuluoti raštu argumentuotą bendrą vertinimo išvadą ir ją pateikti mokyklos vadovui", - sakė Klaipėdos miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė.

Mokykla, sudariusi mokymo sutartį, mokinius aprūpins vadovėliais, teiks vaikams konsultacijas, sudarys sąlygas dalyvauti mokyklos vykdomose neformaliojo vaikų švietimo programose, renginiuose, socialines ir emocines kompetencijas ugdančioje prevencinėje programoje.

Taip pat du kartus per mokslo metus mokyklos, su kuria bus sudaryta tėvų sutartis, mokytojai įvertins mokinio mokymosi pasiekimus ir pažangą bei tai, ar užtikrinami mokinio socializacijos poreikiai. Tėvams, kurių vaikai bus ugdomi namuose, bus nustatyta pareiga ne rečiau kaip kartą per dvi savaites mokyklos elektroniniame dienyne fiksuoti vaiko pasiekimus: ko vaikas mokėsi, kokiose aplinkose ir ko išmoko.

"Užklupus karantinui visos mokyklos staiga turėjo pereiti prie nuotolinio mokymo ir labai sėkmingai su tuo susidorojo. Sveikintina, kad ir Lietuvos švietimas tampa įvairesnis, atviresnis, priimtinesnis įvairių poreikių mokiniams", - džiaugėsi švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos duomenimis, mokymo namuose sąlygoms sudaryti bus reikalingi papildomi 76,6 tūkst. Eur. Šios lėšos bus skiriamos mokytojų darbo užmokesčiui už kontaktines valandas, ugdomosios veiklos planavimą, pasiruošimą konsultacijoms bei mokinių mokymosi pasiekimų vertinimą, taip pat kitoms ugdymo reikmėms, pvz., vadovėliams.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder