Vaikų globos namų auklėtiniams ieško dar dviejų butų

Vaikų globos namų auklėtiniams ieško dar dviejų butų

Klaipėdos savivaldybė nori pirkti dar du butus, kur įkurdins vaikų globos namų "Rytas" auklėtinius. Kol kas tokioms reikmėms mieste yra pritaikytas tik vienas butas. Nuo kovo jame gyvena aštuoni vaikai. Bent kol kas manoma, kad toks modelis pasitvirtino.

Valdininkai skelbia, kad ieško Klaipėdoje dviejų ne mažesnių nei 112 kv. metrų ploto butų, kuriuose norėtų įsteigti bendruomenės vaikų globos namus.

"Tokį skelbimą dedame jau ne pirmą kartą. Tiesiog iki šiol nepavyksta rasti tinkamų butų. Nors ir buvo pasiūlymų, bet ne visus butus galima pritaikyti. Yra tam tikri reikalavimai, pavyzdžiui, turi būti reikiamas kiekis sanitarinių mazgų arba bent jau galimybė juos įrengti", - pasakojo Klaipėdos savivaldybės Socialinių reikalų departamento direktorė Audra Daujotienė.

Ji neslėpė, kad anksčiau buvo ir tokių butų siūlytojų, kurie užsiprašė labai didelių sumų.

"Labai tikimės, kad sulauksime gerų pasiūlymų. Šiemet norime įsigyti ir vaikų namų auklėtinių reikmėms pritaikyti du butus, kitais metais esame numatę pirkti dar vieną", - planais dalijosi A. Daujotienė.

Pirmasis tokioms reikmėms Savivaldybės nupirktas butas yra 120 kv. metrų. Buvo skelbta, kad jis kainavo 135 tūkst. eurų.

Nuo kovo pradžios šiame bute jau gyvena aštuoni vaikų globos namų "Rytas" auklėtiniai. Nors, pasak šių vaikų namų direktorės pavaduotojos Editos Navickienės, išvadas daryti dar ankstoka, bent kol kas atrodo, kad šis modelis pasitvirtino.

"Į pirmąjį butą gyventi iškėlėme pačius geriausius vaikus, tad viskas klostosi sklandžiai. Atrodo, ir su kaimynais gerai sutaria, kvietėsi arbatos", - pasakojo E. Navickienė.

Bute vaikų namų globotiniai gyvena kartu su dviem socialiniais darbuotojais, jiems talkina keturi socialinių darbuotojų padėjėjai, kurie dirba pasikeisdami.

Siekiama, kad be tėvų likusių vaikų gyvenimo sąlygos būtų kuo panašesnės į tikros šeimos kasdienybę. Jie dalyvauja ir gaminant valgį, ir tvarkant namus, ir einant apsipirkti. Vaikai tarsi gyvena tikruose namuose - kartu pusryčiauja, keliauja į mokyklas, būrelius, o vakare visi grįžta namo.

Globos namuose vaikai taip pat gyvena šeimynomis, tačiau manoma, kad gyvenimas daugiabutyje yra labiau artimesnis tikros šeimos modeliui.

Institucinių globos namų siekiama atsisakyti visoje Lietuvoje.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder