V. Titovo kompiuteryje rasta šokiruojančių duomenų

V. Titovo kompiuteryje rasta šokiruojančių duomenų

Trečiadienį arba ketvirtadienį Klaipėdos prokuratūra ruošiasi apklausti partizanų vadą Adolfą Ramanauską-Vanagą juodinusį buvusį uostamiesčio Tarybos narį Viačeslavą Titovą.

Praėjusią savaitę jam buvo išsiųstas šaukimas atvykti į apklausą įtariamuoju baudžiamojoje byloje dėl mirusiojo atminimo paniekinimo, tačiau įtarimų puokštė gali būti ir didesnė.

Iš Rusijos – siūlymas „padirbėti“

Pasak ikiteisminiam tyrimui vadovaujančio Klaipėdos prokuroro Simono Genio, šiuo metu yra surinkta svarių įkalčių, leidžiančių pareikšti V.Titovui įtarimus.

Uostamiesčio politikas gali būti patrauktas atsakomybėn ne tik dėl mirusiojo paniekinimo.

Pareigūnai savaitės viduryje ketina pateikti pranešimą žiniasklaidai, tikėtina, kad įvyks ir spaudos konferencija.

Naujienų portalo lrytas.lt šaltinių tvirtinimu, tikrinant V.Titovo kompiuterį aptikta „įdomios medžiagos“, dalį ištrintų failų specialistams pavyko atkurti.

Iš kai kurių duomenų galima spręsti, kad išpuolis prieš legendinį laisvės kovotoją – kryptingos informacinės atakos dalis.

„Chorošy material, parabotajem“ („Gera medžiaga, padirbėkime“) – tokį pranešimą V.Titovas gavo iš rusiško elektroninio pašto, bendraujant su siuntėju apie A.Ramanauską-Vanagą.

Tyrimas – platus

Prokuratūra dėl V.Titovo pasisakymų apie partizanų vadą įvertinimo kreipėsi į Ypatingąjį archyvą, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrą, patyrusį istorijos specialistą. Atsakymai nėra palankūs Klaipėdos politikui, sviedusiam iš piršto išlaužtus kaltinimus – A.Ramanauskas-Vanagas niekada nebuvo susijęs su nekaltų civilių žmonių žudymu

Artimiausių metu ketinama kviesti į apklausą tarptautinių santykių specialistą, kuris pateiks savo išvadas, įvertins V.Titovo žodžius priešiškos propagandos kontekste.

Po juodinančių replikų prieš pokario didvyrį prokuratūra atliko daug analitinio darbo.

Pareigūnai ne tik rėmėsi istorikų, kitų specialistų išvadomis, bet ir patys gilinosi į A.Ramanausko-Vanago sulaikyme dalyvavusio KGB leitenanto Iljos Vorobjovo bylą, kurioje jis prieš keletą metų buvo pripažintas kaltu dėl padėjimo vykdyti genocidą, kitą medžiagą, atskleidusią ypatingai svarbią partizano rolę dėl šalies laisvės, lietuvybės puoselėjimo.

Pažėrė niekinančių frazių

Klaipėdos politikas, anksčiau demonstratyviai segėjęs Georgijaus juostelę, o Lietuvą pavadinęs fašistine valstybe, liepą pareiškė, kad A.Ramanausko-Vanago iniciatyva buvo nužudyta 8 tūkst. žmonių, netgi vaikų, jis esą asmeniškai skelbdavo mirties nuosprendžius.

„Ar jūs iš tikrųjų galvojate, kad verta įamžinti žmogų, kurio iniciatyva buvo nužudyta apie 8 tūkst. taikių piliečių ir vaikų? Aš manau, kad tokių žmonių atminimui ne vieta Klaipėdoje“, – kalbėjo V.Titovas vykstant diskusijai dėl A.Ramanausko-Vanago atminties įamžinimo, pakabinant lentelę buvusiame Klaipėdos pedagoginiame institute, kuriame būsimas laisvės kovotojas studijavo 1937-1939 metais.

A.Ramanauską-Vanagą panašiai juodino ir Rusijos valdžios atstovai prieš spalio pradžioje vykusias jo iškilmingas laidotuves Vilniuje.

Tai tik sustiprina abejones, kad V.Titovas veikia išvien su purvo pilstytojais iš kaimyninės šalies, naudojantiems tokią pačią leksiką.

V.Titovas portalui lrytas.lt pareiškė savo žodžių apie partizanų vadą A.Ramanauską-Vanagą neišsižadantis ir nė kiek dėl jų nesigailintis – esą jis rėmėsi 1957 metų LTSR Aukščiausiojo teismo nuosprendžiu, kuriuo partizanui skirta mirties bausmė.

Tačiau šiame nuosprendyje nėra jokių įrodymų, jokio tariamų partizano nusikaltimų skaičių pagrindimo – tai nieko stebėtino žinant, kaip sovietinių represinių įstaigų kabinetuose buvo masiškai kurpiamos bylos prieš laisvės kovotojus, stengiantis juos paversti „banditais“, kaip raudonieji sadistai kankindavo aukas ir falsikuodavo jų „prisipažinimus“.

Šviesios atminties laisvės kovotoją, Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio ginkluotųjų pajėgų vadą, LLKS Tarybos 1949 metų vasario 16-osios deklaracijos signatarą, brigados generolą A.Ramanauską-Vanagą sovietai po itin žiaurių kankinimų sušaudė 1957 metų lapkričio 29 dieną Vilniuje.

Legendinio partizano palaikai šiais metais buvo rasti Antakalnyje esančiose Našlaičių kapinėse, o Spalio 5-6 dienomis Vilniuje įvyko iškilminga valstybinių laidotuvių ceremonija. 2018-uosius Seimas paskelbė A.Ramanausko-Vanago metais.

Toliau lieja purvą

Lapkričio pabaigoje Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas paskelbė, kad Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Lietuvos rusų sąjungos atstovas V. Titovas sulaužė priesaiką, apkaltinęs A.Ramanauską-Vanagą nekaltų civilių žudymu.

V.Titovas atsisakė tarybos nario mandato, tačiau netrukus vėl dalyvaus vietos savivaldos rinkimuose ir net sieks mero posto.

Gruodžio pradžioje šis politikas per Rusijos televizijos „NTV Mir“ laidą „Susitikimo vieta“ toliau žarstė nepagrįstus kaltinimus legendiniam Lietuvos partizanui.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder