Užsimota iškirsti K. Donelaičio skverą

Užsimota iškirsti K. Donelaičio skverą

Lie­tu­vai šie­met mi­nint Kris­ti­jo­no Do­ne­lai­čio 300-ąsias gi­mi­mo me­ti­nes, Klai­pė­do­je pra­bil­ta apie pla­nus jo var­du pa­va­din­ta­me skve­re iš­nai­kin­ti vi­sus se­nus me­džius. Vie­toj jų ke­ti­na­ma pa­so­din­ti iš­ti­sus me­tus ža­liuo­jan­čių au­ga­lų.

To­kie už­mo­jai tie­siog aps­tul­bi­no klai­pė­die­čius, da­lis jų yra pa­si­ry­žę sau­go­ti se­nus me­džius nuo kir­tė­jų. Žmo­nės pa­brė­žia, kad K.Do­ne­lai­čio „Me­tai“ jiems aso­ci­juo­ja­si bū­tent su ke­tu­riais me­tų lai­kais, o ne su ko­kia nors Bra­zi­li­ja, ku­rio­je vi­sa­da ža­lia.

Ren­gė protestus

Šie­met su­me­dė­ju­siai aug­me­ni­jai ge­nė­ti, kir­ti­mams uos­ta­mies­čio te­ri­to­ri­jo­je skir­ta 150 tūkst. li­tų. Kai to­liau ker­ta­mi Lie­pų gat­vės me­džiai, ne­se­niai su­lauk­ta vi­suo­me­nės pro­tes­tų, mat nai­ki­na­mi ir vi­siš­kai svei­ki me­džiai.

Val­di­nin­kai at­ker­ta, esą ge­nė­ti me­džius, juos keis­ti nau­jais bū­ti­na, nes ki­taip ky­la grės­mė žmo­nėms, jų tur­tui. Be to, me­džiai ne­lei­džia pa­tek­ti die­nos švie­sai į bu­tus, truk­do elek­tros li­ni­joms, apš­vie­ti­mo stul­pams.

Kai ku­rių Klai­pė­dos gy­ven­to­jų ma­ny­mu, me­ri­jos sam­do­mi ge­nė­to­jai ne­iš­ma­no sa­vo dar­bo ir me­džius, užuot juos tvar­kę, tie­siog pa­žei­džia.

Anot Klai­pė­dos uni­ver­si­te­to (KU) Bo­ta­ni­kos so­do dend­ro­lo­gės, kraš­to­vaiz­džio ar­chi­tek­tės Ri­tos Go­lia­ko­vie­nės, di­džiau­sios klai­dos ge­nė­jant me­džius Klai­pė­do­je pa­da­ry­tos so­viet­me­čiu. „Tai, ką da­bar da­ro me­džių ge­nė­to­jai, yra tų pa­čių klai­dų kar­to­ji­mas“, - ti­ki­no ji.

At­nau­ji­ni­mo vizija

Di­džiau­sias šur­mu­lys ki­lo pa­aiš­kė­jus, kad mies­to tvark­da­riai už­si­mo­jo prieš di­džiu­lius, se­nus, net per aud­ras ne­nu­vir­tu­sius me­džius K.Do­ne­lai­čio skve­re. „Aikš­tę pla­nuo­ja­ma at­nau­jin­ti. Rei­kia, kad bū­tų tin­ka­ma dan­ga, apš­vie­ti­mas, suo­le­liai. Spe­cia­lis­tai, ku­rie ku­ria land­šaf­to pro­jek­tą, tu­ri vi­zi­ją, kad aikš­tė įkū­ny­tų "Me­tų lai­kus", kad iš­ti­sus me­tus jo­je kas nors ža­liuo­tų, žy­dė­tų", - vi­zi­ją per­tei­kė Lie­tu­vos dai­li­nin­kų są­jun­gos Klai­pė­dos sky­riaus, iš­kė­lu­sio ini­cia­ty­vą su­tvar­ky­ti mi­nė­tą aikš­tę, pir­mi­nin­kas Arū­nas Sa­ka­laus­kas.

Jam pri­ta­ria me­ri­jos Mies­to ūkio de­par­ta­men­to di­rek­to­rius Liud­vi­kas Dū­da. Jis tvir­ti­na, kad K.Do­ne­lai­čio skve­re me­džiai yra svei­kes­ni nei K.Do­ne­lai­čio gat­vė­je. „Gal ke­lis me­džius aikš­tė­je ir bū­tų ga­li­ma pa­lik­ti, bet kaip at­ro­dys? Tad pla­nuo­ja­ma tiek aikš­tė­je, tiek K.Do­ne­lai­čio gat­vė­je au­gan­čius se­nus me­džius pa­keis­ti nau­jais", - sa­kė L.Dū­da.

To­kios už­ma­čios itin pa­pik­ti­no ini­cia­ty­vius klai­pė­die­čius. „E­su pa­si­ry­žęs po tais me­džiais sto­vė­ti, kad tik jų ne­nu­kirs­tų. Koks K.Do­ne­lai­tis bus be me­džių? Iš­kir­tus juos pats pa­mink­las pra­dės verk­ti“, - ti­ki­no uos­ta­mies­čio gy­ven­to­jas An­ta­nas.

Pieš skve­ro me­džių nai­ki­ni­mą nu­si­tei­ku­si ir R.Go­lia­ko­vie­nė. „Ga­li­ma iš ten pa­ša­lin­ti ke­lias pa­pu­vu­sias, dre­vė­tas lie­pas, bet kirs­ti ply­nai - jo­kiu bū­du. Gerb­ki­me ir me­džius, ir su jais iš­au­gu­sius žmo­nes“, - tei­gė ji.

Pro­fe­so­rė apstulbo

Ko­ne la­biau­siai dėl me­ri­jos pla­nų yra aps­tul­bu­si KU pro­fe­so­rė kal­bi­nin­kė Da­lia Ki­se­liū­nai­tė. „Di­des­nės ne­są­mo­nės tek­tų pa­ieš­ko­ti. K.Do­ne­lai­čio „Me­tai“ yra apie ke­tu­ris skir­tin­gus me­tų lai­kus. To­dėl vi­siš­kai ne­su­vo­kiu, kaip ga­li­ma su­dar­ky­ti šią idė­ją ir pri­so­din­ti ne­aiš­kių, ma­tyt, sve­ti­mų, me­džių, ir dar kiau­rus me­tus ža­liuo­jan­čių bei žy­din­čių?“ - ste­bė­jo­si ji.

D.Ki­se­liū­nai­tė, daug dė­me­sio ski­rian­ti K.Do­ne­lai­čio kū­ry­bai ty­ri­nė­ti ir po­pu­lia­rin­ti, LŽ ti­ki­no, kad vi­suo­me­nė pri­va­lo kuo anks­čiau par­eikš­ti kri­tiš­ką sa­vo po­žiū­rį dėl me­džių nai­ki­ni­mo skve­re.

„Kad ne­bū­tų kaip įpras­ta: su­dė­lio­ja par­ašus, pa­da­li­ja pi­ni­gus, o pa­skui dėl akių at­sik­lau­sia vi­suo­me­nės, ku­rios žo­dis jau nie­ko ne­be­le­mia. Me­ri­ja prieš im­da­ma­si ko­kių nors dras­tiš­kų veiks­mų šio­je iš­ki­liam ra­šy­to­jui skir­to­je vie­to­je pri­va­lo or­ga­ni­zuo­ti vie­šuo­sius pa­si­ta­ri­mus, pro­jek­to pri­sta­ty­mus, dis­ku­tuo­ti su mies­tie­čiais ir nie­ko ne­spręs­ti už akių. Ypač svar­bu at­sik­laus­ti lie­tu­vi­nin­kų nuo­mo­nės“, - pa­brė­žė moks­li­nin­kė.

Jos ma­ny­mu, rei­kia ne tik me­ri­jos sam­dy­tų, bet ir ne­prik­lau­so­mų eks­per­tų iš­va­dų, ar dar il­gai ga­li gy­vuo­ti se­nie­ji me­džiai K.Do­ne­lai­čio skve­re. „Ži­no­ma, jei pa­aiš­kė­tų, kad po ke­le­rių me­tų tie me­džiai ims griū­ti, ta­da ge­riau jau ša­lin­ti grės­mę. Bet pa­brė­šiu, kad bū­ti­na ir ne­prik­lau­so­ma eks­per­ti­zė, nes me­ri­jos už­sa­ky­mu at­lik­ta eks­per­ti­zė ga­li bū­ti su­bjek­ty­vi. Jei pa­ver­si­me tą vie­tą kaž­ko­kiu ja­po­niš­ku so­du, tai bus kvai­lys­tė“, - tei­gė pro­fe­so­rė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder