Užšalęs Savivaldybės turtas - grėsmė kaimynams

Užšalęs Savivaldybės turtas - grėsmė kaimynams

Vakar Melnragėje, Molo g. 38 daugiabutyje, įvyko avarija - krosnimis kūrenamo pastato viršutiniame aukšte esantys butai nebuvo šildomi, todėl nuo šalčio sprogo vamzdžiai ir vanduo iš jų užpylė kaimynus. Nekilnojamojo turto savininkė Klaipėdos miesto savivaldybė ir už jo techninę priežiūrą atsakinga VšĮ "Klaipėdos butai" apie grėsmę žinojo, tačiau jokių veiksmų nesiėmė.

Dar sausio mėnesį Molo g. 38 namo gyventojai raštu informavo Klaipėdos savivaldybės administracijos Butų ir energetikos poskyrio vedėją Algį Gaižutį, kad Savivaldybei priklausantys Molo g. 38 namo 6 ir 7 butai stovi tušti ir niekieno neprižiūrimi: šalti, nekūrenami, vėjo perpučiami.

Prašė pasirūpinti savo turtu

"Per tuos butus eina mūsų namo vandentiekio vamzdžiai. Paspaudus šalčiui, jie kiekvienu momentu gali užšalti, susprogti, užlieti antro ir pirmo aukšto butus. Namas gali likti be vandens. Namą administruojanti įmonė "Paslaugos būstui" mums niekuo negali padėti, nes šie butai yra Savivaldybės nuosavybė. Todėl prašome Jūsų būti geranoriškiems ir pasirūpinti savo turtu, kad jo nepriežiūra nepridarytų mums žalos. Kuo skubiau apšiltinti tuos vamzdžius. Mes gyvename kaip ant tiksinčios bombos, nesvarbu, kad savo būstus esame apdraudę", - rašė Molo g. 38 namo gyventojai.

A. Gaižutis miestiečių kreipimąsi peradresavo Socialinio būsto skyriaus vedėjai Danguolei Netikšienei, o ši - VšĮ "Klaipėdos butai".

Problema laiptinėje

2007 m. įsteigta VšĮ "Klaipėdos butai" teikia Klaipėdos miesto savivaldybės gyvenamųjų patalpų nuomos viešąsias paslaugas, administruoja Klaipėdos miesto savivaldybės socialinio būsto fondo gyvenamųjų namų bendruosius objektus ir atlieka nuolatinę techninę priežiūrą. Vienas iš įstaigos uždavinių - Savivaldybės gyvenamųjų patalpų techninės būklės inventorizavimas ir tinkamos tuščių ir nuomojamų gyvenamųjų patalpų techninės būklės užtikrinimas. VšĮ "Klaipėdos butai" dirba 8 darbuotojai. Vidutinis atlyginimas įstaigoje - daugiau kaip 900 eurų.

VšĮ "Klaipėdos butai" vyriausiasis inžinierius Eugenijus Vanagas vasario 8 d. Molo g. 38 namo gyventojams raštu pranešė, kad dar 2016 rugsėjo 29 d. raštu kreipėsi į Klaipėdos miesto savivaldybės administraciją su siūlymu pripažinti name esančias gyvenamąsias patalpas netinkamomis naudoti pagal paskirtį.

"Sprendimą dėl tolesnio patalpų naudojimo priims Savivaldybės administracija, tačiau šios procedūros, susijusios su Savivaldybei nuosavybės teise priklausančio nekilnojamojo turto pardavimu, užtrunka, todėl iki šiol kažkokios papildomos informacijos neturime", - teigė E. Vanagas.

Vis dėlto VšĮ "Klaipėdos butai" specialistai atvyko į Molo g. 38 namą ir, įvertinę situaciją, nustatė, kad 3 butas neturi šalto vandens dėl galimai užšalusio vamzdžio, kuris yra tarp stovo bendroje laiptinėje ir buto skaitiklio. "Virš 3 buto esantis Klaipėdos miesto savivaldybei nuosavybės teise priklausantis butas Nr. 6 tam įtakos visiškai neturi", - konstatavo E. Vanagas vasario 28 d.

Biurokratinės metastazės

Kovo 6 d. naktį, apie 4 val., iš viršutinio Molo g. 48 namo aukšto vanduo plūstelėjo žemyn užliedamas antrojo aukšto koridorių ir butą pirmajame aukšte. "Visas namas apšildomas krosnimis. Antrajame aukšte esančio buto šeimininkas guli ligoninėje, tačiau aš kasdien krosnį kūrenu. Štai, bute - 13 laipsnių šilumos. Tačiau to nepakako, kad sušiltų viršuje esantys butai. Trūko vamzdžiai nuo šalčio", - apgailestavo vyras antrojo aukšto bute.

PARDUODAMA. Molo gatvės 38 name Savivaldybei priklauso du butai trečiajame aukšte. Abu jie apleisti ir parduodami aukcione, tačiau nauji savininkai vis neatsiranda, o Savivaldybės patalpose krosnių nėra kam kūrenti. Egidijaus Jankausko nuotr.

4 butui atstovaujanti Nijolė Steckienė neslėpė apmaudo: "Biurokratinės metastazės apraizgiusios mūsų gyvenimą taip, kad neįmanoma. Būtina tuos mazgus pjauti. Jau Savivaldybėje yra du atskiri Butų ūkio ir Socialinio būsto skyriai, o kas per įstaiga "Klaipėdos butai"? Kam ji reikalinga? Per du mėnesius nesurado sprendimo. Šiltų vietų perykla ir tiek", - pyko pašnekovė.

Avarijos pasekmes pašalino namą administruojančios UAB "Paslaugos būstui" santechnikai. Jie trečiojo aukšto butų vamzdžius atjungė nuo bendros namo sistemos. Bendrovės vadybininkė Regina Grybauskaitė tik skėsčiojo rankomis. "Žinojome, kad taip gali nutikti, ir gyventojai kreipėsi. Rašiau įpareigojimą sausio mėnesį VšĮ "Klaipėdos butams", kad šildytų patalpas. Bet kad jie neklauso - tai ką man daryti?"

Jau saulutė šildo...

Butų raktus iš Savivaldybės atvežęs VšĮ "Klaipėdos butai" atstovas net prisistatyti nenorėjo ir teigė, jog nėra įgaliotas su žurnalistais bendrauti. "Kaip jūs įsivaizduojate, kad turėtų būti užtikrinta šiluma avarinės būklės butuose? Teoriškai turėtų būti krosnis, tačiau pažiūrėkite, kokia instaliacija. Vamzdynai nežinia kaip išvedžioti... Sudėtinga padėtis", - konstatavo pašnekovas.

VšĮ "Klaipėdos butai" direktorė Polė Maskeliūnienė aiškino, kad Molo g. 38 name Savivaldybei priklausančios patalpos yra netinkamos gyventi ir parduodamos viešajame aukcione. "Vamzdžiai užšalo ir įvyko avarija. Niekas nuo to neapsaugotas. Namai labai seni. Dabar vamzdžiai užakinti ir vanduo name vėl įjungtas. Aš suprantu, kad mūsų pareiga užtikrinti negyvenamų patalpų techninę būklę, bet mes nekūrename krosnių. Kas kompensuos nuostolius gyventojams, mes išspręsime su gyventojais. Nėra ten didelės bėdos. Man rodos, čia yra kita priežastis, nes patalpos parduodamos ir kažkas nori nusipirkti, o kaina aukšta. Negaliu pasakyti, kur čia šuo pakastas", - samprotavo direktorė ir pripažino, jog jos vadovaujama įstaiga neturi priemonių, kaip užtikrinti negyvenamų, avarinės būklės patalpų techninę priežiūrą. "Stengiamės, kad neužšaltų. Turime keletą dešimčių tokių butų. Šiemet avarija tik viena. Jau daugiau tokių šalčių nebus, jau saulutė šildo", - kalbėjo VšĮ "Klaipėdos butai" vadovė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder