Už tualetą moka visi

Už tualetą moka visi

Į redakciją kreipėsi aklasis Romenas, pasipiktinęs tuo, kad neįgaliajam, norinčiam patekti į tualetą Klaipėdos autobusų stotyje, reikia mokėti pinigus. Neįgalusis įsitikinęs, kad aklieji ir kiti pirmos grupės neįgalieji į tualetą turi būti įleidžiami nemokamai.

Vyras su jį lydinčia žmona autobusų stotyje norėjo patekti į tualetą. Darbuotoja neva iš žmonių pareikalavo pinigų. Kadangi savaitgalį stoties vadovas nedirbo, įsiutusiam aklajam buvo pasiūlyta pasikalbėti su dispečere. Vyriškiui ją aprėkus pavyko pasiekti savo - gavo leidimą apsilankyti tualete nemokamai.

Keliaudamas po Europą Romenas tualeto paslaugas gauna nemokamai.

Lietuvos barai taip pat už tai atlygio neprašo. Bet štai autobusų stoties taisyklės šiuo klausimu Romeną papiktino.

"Esu aklas, pirmos grupės neįgalusis, su žmona autobusų stotyje ėjau į tualetą ir manęs paprašė susimokėti. Klausiau rodydamas neįgaliojo pažymėjimą, kodėl manęs neįleidžiate nemokamai, tualeto darbuotoja rusiškai sako: "Reikalingi pinigai". <..> Nuėjome į administraciją, tai nusileido ir leido eiti į tualetą.

Ar iš tikro taip yra, kad pirmos grupės neįgalusis, aklasis, turi mokėti pinigus, ar taip tik Klaipėdos autobusų stotyje? <...>Europoje teko keliauti ir parodęs neįgaliojo pažymėjimą būnu įleidžiamas į tualetą nemokamai", - piktinosi regos negalią turintis Romenas.

Teigiama, kad teisės aktai lengvatų neįgaliesiems naudojantis tualetu nenumato. Todėl ir autobusų stotyje Romeno buvo pareikalauta už paslaugą susimokėti.

"Neišskiriame jokios visuomenės grupės ir tualeto paslauga neįgaliesiems, kaip ir visiems, yra mokama. Tik neįgalųjį lydintis asmuo į tualetą gali patekti be mokesčio.

Šiuo atveju stoties dispečerė norėjo išvengti didesnio konflikto ir stresinę situaciją kuo greičiau numalšinti, todėl rėkiančiam aklajam buvo leista tualetu pasinaudoti nemokamai", - sakė Klaipėdos autobusų parko Eksploatacijos departamento direktorius Imantas Paliakas.

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Klaipėdos rajono filialo pirmininkas Antanas Letukas sakė, kad niekada nesiekė nemokamai patekti į tualetą, nors geraširdiškumo sulaukė ir tualetu pasinaudoti nemokamai teko Vilniaus autobusų stotyje.

"Autobusų stotyje nemokamai į tualetą teko eiti tik Vilniuje ir oro uostuose. Bet dabar tiek Vilniaus, tiek Kauno stočių tualetuose kasininkų nebėra, o patekimas yra automatizuotas, todėl už šią paslaugą reikia mokėti", - kalbėjo A. Letukas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder