Už neklusnumą - "įkalinimas" prausykloje

Už neklusnumą - "įkalinimas" prausykloje

Į lopšelį-darželį pasiimti vaiko atvykę tėvai liko šokiruoti, kai savo atžalą rado uždarytą prausykloje. Maža to, pats vaikas pasakojo, jog jis buvo tąsomas už plaukų. Berniuką sudrausminti norėjusi auklytė už savo veiksmus atsiprašė, tačiau tai tėvų širdies nesuminkštino ir teisybės jie dabar ieško įvairiausiose institucijose.

Į "Vakarų ekspresą" kreipėsi berniuko mama, kuri dėl incidento Gargždų lopšelyje-darželyje "Naminukas" jau kitą dieną parašė prašymą Vaiko teisių apsaugos skyriui pradėti tyrimą. Moteris nusprendė netylėti iš vaiko išgirdusi, kad jis iki prausyklos buvo tempiamas už plaukų.

Tempė už plaukų?

"Atvažiavome anksčiau pasiimti vaiko. Jis buvo uždarytas prausykloje. Paaiškėjo, kad jis ten turėjo apsirengti, nes neklausė. Auklytė su juo nesusitvarkė. Išeinant iš darželio vaikas apskritai keistai į moterį žiūrėjo ir tarsi jos bijojo. Tokių dalykų būti negali. Vaikas pasikasė pakaušį, sakė, kad jį už plaukų tempė iki prausyklos", - neįtikėtiną istoriją pasakojo keturmečio mama.

Incidentas įvyko praėjusio mėnesio pabaigoje. Tą pačią dieną ji apie įvykį pranešė Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriui. Nors kitą dieną buvo informuotas ir Vaikų teisių apsaugos skyrius, moteris liko nustebusi, kad institucijos sprendimo nepriima jau dvi savaites.

"Laukiau savaitę. Važiavau į policiją. Ieškojau savo prašymo, o pasirodo jo nėra. Dabar vaikas perkeltas į kitą grupę, o moteris iki šiol dirba. Ji atsiprašė, kad jis buvo uždarytas į prausyklą", - pridėjo vaiko motina.

Kaltinimų kratosi

Lopšelio-darželio "Naminukas" direktoriaus pareigas laikinai einanti pavaduotoja Rima Butkuvienė žurnalistams dėstė visai kitokią įvykių eigą: esą auklytė vaiko už plaukų tikrai netampė ir elgėsi tinkamai.

"Auklėtojos padėjėja pasakojo, kad berniukas rengėsi pietų miegui su kitais vaikais. Berniukas pradėjo sukti džemperį ir ėmė skaudžiai daužyti vaikams per galvas, kai kuriems kliuvo ir į akis. Auklytei keletą kartų perspėjus berniuką, jis ir toliau taip elgėsi. Pradėjus verkti grupės draugui, auklytė paėmė berniuką už rankos ir nuvedė į prausyklą. Vaiko atskyrimas - nieko blogo. Neturime kitokios patalpos, turime tik rūbinę ir prausyklą", - teigė laikinai pareigas einanti "Naminuko" direktorė.

 

DRAUSMĖ. Ketverių metų berniukas į prausyklą buvo nuvestas už tai, kad elgėsi nedrausmingai ir sukdamas šį drabužį (žiūrėti nuotr.) neva galėjo sužaloti savo bendraamžius. Asmeninio archyvo nuotr.

Pasak jos, moteris liepė berniukui prausykloje apsirengti, apgalvoti, ką padarė blogai, grįžti ir atsiprašyti draugo.

"Auklytė patikino, kad vaiko už plaukų netempė. Ji prisipažino, kodėl nuvedė į prausyklą. Buvau pasikvietusį visą kolektyvą, paprašėme, kad moteris visiems viską papasakotų kaip buvo. Vaikas yra išdykęs. Spiria mamai į koją, o ji šypsosi. Mes manome, kad nieko blogo neįvyko. Tokiose situacijose turime imtis priemonių. Galėjo kitam vaikui skaudžiai į akį pataikyti", - teigė R. Butkuvienė.

Tiesa, direktorės pavaduotoja pripažino, kad tokioje situacijoje auklytė galėjo pasielgti kitaip.

"Žinoma, galėjo kaip ir visada vaiką pasodinti ant kėdutės. Klausiau, kodėl to nedarė. Auklytė sakė, kad buvo daug vaikų rūbinėje ir jie rengėsi. Pirmas nusiskundimas per 26 metus. Niekada nebuvo nusiskundimų ja. Gerai dirba, po visų patikrinimų sakydavo, kad jos grupė - pati tvarkingiausia", - savo darbuotoją charakterizavo vadovė.

Tyrimas užtruko

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus Vyriausioji specialistė Irena Barbšienė patikino, kad situacija buvo išsiaiškinta dar tą pačią dieną. Kodėl taip ilgai įvykį tiria kitos institucijos, moteris pasakyti negalėjo.

"Vaiko neuždarė. Vos tik jis buvo nuvestas į prausyklą, tuo metu atvyko tėveliai. Turėjome pokalbį, paprašėme darbuotojų parašyti paaiškinimus. Vaikas jau priimtas į kitą grupę, bet mama vis tiek parašė prašymą vaiko teisėms", - tikino I. Barbšienė.

METODAS. Pasak psichologės Dalios Bortnikienės, uždarymas į prausyklą ar tualetą nėra tinkama drausminimo priemonė. Tam turi būti skirta kėdutė, atskiras kambarėlis, kampelis, atskira aplinka, kad vaikas ramiai pasėdėtų ir pagalvotų, kas įvyko. Fotolia nuotr.

Moters manymu, šioje situacijoje niekas prieš vaiką smurto nenaudojo. Anksčiau nusiskundimų auklytės elgesiu nebuvo.

"Kai reikia įrodyti, įrodymų nėra... O kaltinamo žmogaus niekas nebeatsiprašo. Kiekviena institucija turi padaryti savo darbą. Visų paaiškinimai atitinka pačią situaciją. Jeigu mamytei atrodo kitaip, tegul dabar kiekviena institucija tiria pagal savo kompetenciją. Auklėtoja puiki, pati mama prašė, kad vaikas patektų į jos grupę. O atsitiko taip kaip atsitiko. Labai jaudinamės. Jau užpraeitą savaitę policijos laukėme. Niekas nieko neapklausė", - nerimo neslėpė Švietimo skyriaus specialistė.

Policija tiria

Klaipėdos rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Irena Šaulytė patvirtino, kad mama parašė prašymą dėl darželyje įvykusio incidento. Dabar laukiama policijos išvados.

"Dėl darbuotojos pačią situaciją aiškinosi Švietimo skyrius su "Naminuku". Vaikas mamos prašymu perkeltas į kitą grupę. Joje adaptavosi normaliai. Pranešimas išsiųstas policijai. Įstaiga klausimą sprendė tą pačią dieną. Anksčiau nusiskundimų dėl įstaigos nebuvome sulaukę", - sakė I. Šaulytė.

Skundo sulaukusi Klaipėdos rajono policija tyrimą vylėsi baigti praėjusią savaitę, tačiau jis užtruko.

"Kol kas dirbame su ta medžiaga ir nelabai galime komentuoti aplinkybių. Turime pranešimą iš vaikų teisių ir toliau renkame informaciją. Artimiausiu metu turėtų būti apklausta ir pati auklytė", - "Vakarų ekspresui" sakė Klaipėdos r. policijos komisariato Veiklos skyriaus viršininkė Kristina Linkienė.

Pasak Klaipėdos policijos atstovės spaudai Andromedos Grauslienės, tyrimą apsunkino faktinių įrodymų trūkumas.

"Mama vaiko medikams nerodė. Nėra oficialaus išrašo, kur būtų nurodyti sužalojimai. Ikiteisminiame tyrime remiamasi faktais. Vizualiai nesimato, kad būtų kažkas padaryta", - teigė A. Grauslienė.

Jos teigimu, tyrimas gali užtrukti dar savaitę.

"Auklėtoja tokius vaikus turi stebėti"

Dalia BORTNIKIENĖ, Klaipėdos pedagoginės psichologinės tarnybos Psichologinės pagalbos skyriaus vedėja

Toks metodas visuotinai žinomas ir tinkamas - nusiraminimo kėdutė, atskiras kambarėlis, kampelis, atskira aplinka, kad vaikas ramiai pasėdėtų ir pagalvotų, kas įvyko. Ketverių metų vaikas ant kėdutės gali praleisti keturias minutes, ne daugiau. Kiek metų - tiek minučių. Tada reikia pradėti su vaiku kalbėtis ir viską aptarti dialogu. Paprastai vaikų nebaudžiama nei prausykla, nei tualetu. Turėtų būti kitokia vieta. Priežasčių, kodėl kai kurie vaikai nedrausmingi, gali būti įvairių. Vaikas mokosi ir pažįsta pasaulį judėdamas, o ne sėdėdamas prie staliuko. Tačiau daugiau tvarkos, kai visus susodini, gali kontroliuoti. Ketverių metų vaikas yra labai jaunas. Jeigu jis pradeda netinkamai elgtis, arba jis jau pavargęs nuo tam tikros veiklos, arba jam neįdomu. Auklėtoja tokius vaikus turi stebėti. Kuo hiperaktyvus vaikas labiau pavargsta, tuo jis darosi aktyvesnis. Jeigu vaiką tempė už plaukų, jam tai yra baisu. Tai ir tos auklytės gali pradėti bijoti. Bet jeigu fizinė jėga panaudota nebuvo, viską galima taikiai išspręsti nekeičiant grupės. Su vaiku galima susitaikyti.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder