Už ką balsuoti antrajame Seimo rinkimų ture?

Už ką balsuoti antrajame Seimo rinkimų ture?

Kol kas esame išrinkę tik kiek daugiau nei pusę Seimo narių. Jau šį sekmadienį, spalio 25 dieną, vyks antrasis ir lemiamas Seimo rinkimų turas, kuriame susitiks nebe partijos, o asmenybės. Vienmandatėse apygardose nebegalėsime balsuoti už partiją, o rinksime asmenį, kuris galėtų geriausiai atstovauti mus, mūsų bendruomenę ir mūsų miestą Lietuvos Respublikos Seime.

Šalyje tikimasi didžiausios konkurencijos tarp dviejų politinių partijų kandidatų: pirmaujančios Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (konservatorių) ir kol kas antroje vietoje esančios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos.

Šis balsavimas galutinai nulems, kam bus skirta teisė sudaryti valdančiąją koaliciją. Politologai prognozuoja, kad didžiausia tikimybė konservatoriams laimėjus rinkimus valdančiąją daugumą formuoti su Laisvės partija ir liberalais.

Jei rinkimus laimėtų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga - koalicija būtų formuojama kartu su socialdemokratais ir Darbo partija.

Marių apygarda

Marių rinkimų apygardoje susirungs klaipėdietė Ligita Girskienė su buvusiu aplinkos ministru, konservatorių atstovu, vilniečiu Kęstučiu Navicku.

Kandidatė Marių apygardoje Ligita Girskienė.

Ligita Girskienė - dar prieš dešimt metų, neapsikentusi nuolatinių taršos problemų, pradėjo aktyvią kovą su pagrindiniais Klaipėdos miesto teršėjais.

Per šį laiką Ligitai, su aktyvia vietos bendruomene, pavyko pasiekti reikšmingų pokyčių: į viešumą iškeltos ir perduotos prokuratūrai AB „Grigeo Klaipėda“ vykdomos marių ir oro taršos problemos, iš uoste ir Klaipėdos LEZ dirbančių taršių įmonių gauti ir jau pradėti įgyvendinti taršos mažinimo planai, iš einamų pareigų atleisti korumpuoti aplinkosaugos institucijų darbuotojai, pakeisti svarbūs teisės aktai, reglamentuojantys aplinkosaugos reikalavimus visos šalies mastu bei daugelis kitų svarbių ir reikšmingų darbų.

Seimo narės statusas leistų efektyviau įgyvendinti reikalingus pokyčius: sugriežtinti taršių įmonių atsakomybę už padarytą žalą aplinkai, didinti skaidrumą valstybinėse įstaigose bei valdininkų atsakomybę už piktnaudžiavimą tarnyba, sukurti vieningą duomenų bazę, kurioje būtų registruojami visi aplinkosaugininkų patikrinimai, nustatyti pažeidimai ir skirtos sankcijos bei įgyvendinti realią aplinkos apsaugos sektoriaus pertvarką.

Kaip aktyvi bendruomenės narė ir daugiabučio gyventoja bei bendrijos pirmininkė, Ligita didelį dėmesį pasiruošusi skirti ir daugiabučius aptarnaujančių įmonių (šilumos tinklų, vandens tiekimo, namų administratorių) veiklos skaidrinimui ir jų atskaitomybės gyventojams didinimui.

Ligitą pažįstu jau 10 metų. Ji mane žavi savo užsidegimu puoselėti žmonių bendruomeniškumą, spręsti visuomenėje kylančias problemas.

Ko gero ne aš viena, bet ir daugelis kitų klaipėdiečių, stebėdami jos ilgametį pasiryžimą negailėti nei laiko, nei energijos, nei finansinių išteklių kovoje su mieste esančia tarša, sutiktų su mintimi, jog šis žmogus yra vertas pasitikėjimo spręsti ekologinius klausimus ne tik Klaipėdos, bet ir visos Lietuvos mastu”, - sako Vakarų Lietuvos tėvų forumo asociacijos pirmininkė Aušra Zarambienė.

Kandidato Kęstučio Navicko nuotrauka iš facebook paskyros.

Kęstutis Navickas - daug metų politikoje esantis žmogus, prieš kelis metus ėjo aplinkos apsaugos ministro pareigas iš kurių buvo atstatydintas.

Dirbdamas ministerijoje pagarsėjo kaip paukštelių saugotojas, skyręs daugiau kaip 4 milijonus eurų meldinės nendrinukės išsaugojimui ir šios rūšies populiacijos didinimui. Kaip paaiškėjo, didžioji dalis skirtų pinigų atsidūrė K. Navicko buvusioje darbovietėje, kurioje dirbo prieš tapdamas ministru.

Vilnietis, konservatorių deleguojamas K. Navickas Klaipėdos miesto taršos problemą siūlo spręsti daugiabučiuose gyvenamuose įrengiant kvapų filtravimo sistemą ir didinant elektra varomų autobusų skaičių mieste.

„Toks jausmas, kad daugiau kilometrų nuvažiuota su Kęstučio Navicko projektu „Dancer“ - elektra varomu autobusu ir kitais ambicingais pasiūlymais, kaip anglies filtrų įdiegimas gyventojų vietovėse, daugiabučių renovacijų rėmimo programos, didelė aplinkosaugos sukaupta patirtis…“, - taip socialiniame tinkle Facebook, šiam kandidatui, išreiškia savo palaikymą Laisvės partijos atstovas Vaidas Šukys.

Baltijos apygarda

Baltijos rinkimų apygardoje jūrų kapitonas Mindaugas Bastakis susirungs su jaunuoju konservatoriumi Audrium Petrošium.

Kandidatas Baltijos apygardoje Jūsų kapitonas Mindaugas Bastakis.

M. Bastakis – 15 metų patirtį turintis jūrų kapitonas, dirbantis šiuolaikiniuose, konteinerius gabenančiuose, laivuose su galingiausiomis pasaulio konteinerių linijų kompanijomis.

„Jūrų ūkį laikydami viena iš strateginių valstybės ūkio krypčių, skatinančių Lietuvos ekonomiką, ne tik sukursime naujų, gerai apmokamų darbo vietų, mažinsime emigraciją, skatinsime laivų statybą ir remontą, smulkų verslą, turizmą, į mokslinius tyrimus aktyviau įtrauksime Klaipėdos universitetą bei kitas mokymo įstaigas, bet ir per 2 metų laikotarpį į Valstybės biudžetą pritrauksime nuo 60 mln. iki 350 mln. eurų“, – tvirtina kandidatas.

Jūrininkų sąjungos tarybos nariai vienbalsiai delegavo kapitoną M. Bastakį atstovauti jūrinę bendruomenę, šiai kandidatūrai pritarė ir Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos direktorius Vaclov Stankevič: „Mūsų šalyje jūrų laivyba nėra laikoma prioritetine ūkio šaka, o tai turi įtakos ir kitiems klausimams.

Pavyzdžiui, dar iki dabar nuo sovietinių laikų jūrininkams atlyginimas susideda iš dviejų dalių – darbo užmokesčio ir dienpinigių, nuo kurių nėra mokamos įmokos „Sodrai“, o tai reiškia, kad jūrininkai gauna daug mažesnes pensijas ir socialines išmokas.“ Kapitonas Mindaugas Bastakis priduria, kad tai tik viena iš daugelio jūrininkus kamuojančių problemų.

„Klaipėda – Lietuvos, kaip jūrinės valstybės simbolis. Šiame mieste kas antroje šeimoje yra žmogus, dirbantis jūriniame ar uosto sektoriuje. Tokiam miestui – būtinas profesionalus šios srities atstovas“, - sako Jūrininkų sąjungos atstovas Petras Bekėža.

Audrius Petrošius - vos 30 metų peržengęs jaunasis konservatorius. Dirbdamas miesto taryboje išgarsėjo kaip duobių lygintojas, tačiau dėl šios veiklos iš savo kolegų miesto taryboje yra susilaukęs nemažai ir kritikos.

Paaiškėjo, kad A. Petrošius iš miesto gatvių infrastruktūros problemas sprendžiančio komiteto nario bei atsakingo už Klaipėdos gatvių kokybę ir priežiūrą bendrapartiečio vicemero A. Barbšio, galimai gauna informaciją apie planuojamus tvarkyti kelius.

Susidaro įspūdis, kad A. Petrošius žinodamas, kuri gatvė bus rekonstruojama, kelias dienas prieš pradedant darbus nusifotografuoja ir socialiniuose tinkluose paskelbia nuotrauką su esama problema gatvėje ir po kelių dienų vėl įsikelia nuotrauką su jau išlyginta duobe.

Kandidato Audriaus Petrošiaus nuotrauka iš facebook paskyros.

Taip pat yra prieštaringai vertinamas kandidato perbėgimas iš mero V. Grubliausko komiteto pas konservatorius, vardan šiltos ir gerai apmokamos darbo vietos Klaipėdos atliekų valdymo įmonėje KRATC, kuri taip pat yra pavaldi jau minėtam Klaipėdos vicemerui A. Barbšiui.

„Galbūt šiai dienai Audrius nėra tobulas ir pripažintas politikas, bet tikrai potencialo įžvelgiu daugiau nei jo konkurento asmenyje, kuris tėra dar viena „katė maiše“ Baltijos apygardoje. Tad gero vėjo, Audriau! ir išlik liberalų širdyje“, - taip Liberalų sąjūdžio atstovas Edmundas Kvederis savo socialinėje paskyroje išreiškia palaikymą kandidatui.

Kas turėtų atstovauti mus, nuspręsime mes patys arba tie, kurie ateis sekmadienį balsuoti.

Politinė reklama bus apmokėta iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos rinkiminės sąskaitos. Užsakymo nr. 289066

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder