Uostas nori miesto gatvių

Uostas nori miesto gatvių

Pietinėje miesto dalyje besiplečiant įmonėms į uosto balansą norima paimti daugiau gatvių. Uostininkai svarsto ir apie pokyčius Kalnupės gatvėje - keturias jos juostas norima paversti dviem keliais: uostui ir gyventojams.

Uosto tarybai Uosto direkcijos infrastruktūros direktorius Algirdas Kamarauskas tvirtino, kad viena iš labiausiai augančių bendrovių - Birių krovinių terminalas (BKT) - nebeišsitenka turimoje teritorijoje. Minimas terminalas laimėjo kelis žemės nuomos konkursus ir planuoja plėsti veiklą, tačiau tam reikia perimti kai kurias gatves, jas suremontuoti arba išvis panaikinti.

Viena tokių - Nemuno gatvės dalis tarp Senosios Smiltelės iki Nevėžio gatvių. Norima gatvę pritaikyti vidiniam naudojimui, tad ji turėtų būti pažeminta. Uostui turėtų atitekti ir iš Nevėžio gatvės vedanti Šešupės gatvė, kuri, anot A. Kamarausko, yra nenaudojama ir susidėvėjusi, į dvi dalis dalinanti BKT išsinuomotas žemes.

"Norime, kad uostui būtų perduota ar nurašyta, kitaip tariant, iš miesto gatvių registro eliminuota Rusnės gatvė. Ten yra likęs vienas privatus namas, tačiau kiti gyventojai jau iškelti", - sakė A. Kamarauskas.

Pasirodo, BKT ir "Kamineros" krovinių terminalas užsakė parengti projektinius sprendimus, kuriais remiantis vietoje siūlomos naikinti Rusnės gatvės turėtų atsirasti bent trys geležinkelio atšakos į bendrovių teritorijas.

Siekdama gerinti krovininių automobilių susisiekimą su uostu direkcija buvo parengusi kelis rekonstrukcijos projektinius pasiūlymus. Norėta rekonstruoti privažiuojamąjį kelią tarp Minijos ir Senosios Smiltelės gatvių (čia turėtų atsirasti dviejų lygių pervaža), Nemuno gatvės dalį iki minėtos vietos bei Jūrininkų prospekto dalį nuo Minijos gatvės iki Perkėlos gatvės. Direkcija tikėjosi, kad Savivaldybė finansuos minimų atkarpų remontą, tačiau buvo sulaukta neigiamo atsakymo.

"Žinant Savivaldybės poziciją, kad jie neskirs lėšų šių gatvių rekonstrukcijai, tą galėtume atlikti mes, tačiau tokiu atveju mums reikia turtinių teisių", - tvirtino A. Kamarauskas.

Labiausiai miesto gyventojus turėtų paveikti norai pertvarkyti išvažiavimus iš uosto teritorijų. Pavyzdžiui, Senosios Smiltelės gatvėje norėta įrengti dviejų lygių pervažą, ją pritaikyti sunkiasvoriams kroviniams vežti.

"Situacija per paskutinius dvejus metus labai pasikeitė. Pirmiausia - Birių krovinių terminale buvo didelis krovos augimas. Prieš metus buvo 2,5-3 milijonai tonų, o pernai - 7 milijonai. Krovą žadama didinti dar 30-40 procentų. Bendrovės veiklą plečia ir pirkdamos kitas kompanijas. Pavyzdžiui, Nemuno terminalas įsigijo keletą teritorijų iš abiejų Nevėžio gatvės pusių", - pasakojo A. Kamarauskas.

Problema kyla dėl to, kad šiuo metu vien Nevėžio gatvę kerta du geležinkeliai. Esą ateityje situacija gali itin paaštrėti: besiplečiant kompanijoms didės krovinių srautai geležinkeliu, tad nukreipus transportą į šią gatvę susidarytų spūstys ir transportas negalėtų išvažiuoti iš uosto teritorijos.

Uostininkai pateikė kelis siūlymus, tarp kurių pats kontroversiškiausias - padalinti Kalnupės gatvę perpus uostui ir gyventojams. Esą ji mažai naudojama, jos nekerta geležinkelis.

Šiuo metu gatvė turi 4 juostas - po 2 į skirtingas puses. Jas skiria žaliasis plotas. Uostas ją nori padalinti būtent per žaliąjį plotą: pietinė gatvės pusė būtų skirta išskirtinai uosto transporto srautams, o dvi šiaurinės juostos turėtų virsti dviejų krypčių keliu gyventojų transportui. Jas turėtų skirti garsą slopinanti sienelė.

Vis dėlto lieka neaišku, ar eismas minėtoje vietoje keisis. Taryboje buvo nutarta, kad Uosto direkcija parengs projektinius pasiūlymus, kaip geriausiai organizuoti uosto transporto srautus, ir rinksis iš kelių variantų. Tokius prašymus, jei jie bus pateikti, turės dar palaiminti Savivaldybė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder