Uostamiestis už 2,5 mln. eurų statys naują polikliniką

Uostamiestis už 2,5 mln. eurų statys naują polikliniką

Uostamiesčio savivaldybė po ne vienus metus trukusių svarstymų ryžosi statyti naują polikliniką.

Kartu nuspręsta ir į vieną sujungti dvi pirminės sveikatos priežiūros įstaigas, jų personalas bei pacientai būtų perkelti į dažais kvepiantį statinį miesto centre. „Preliminariai apskaičiuota, kad poliklinikos statyba, dokumentų rengimas kainuos apie 2,5 mln. eurų, tačiau tiksli kaina paaiškės parengus techninį projektą. Poliklinikos statybai jau numatyti du sklypai Birutės gatvėje. Sveikatos priežiūros įstaigos paslaugomis galės naudotis per 6 tūkst. klaipėdiečių“, – „Lietuvos žinioms“ sakė Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Elida Mantulova.

Sveikatos priežiūros įstaigos paslaugomis galės naudotis per 6 tūkst. klaipėdiečių.

Neilgtrukus bus skelbiamas ir tarptautinis architektūrinės idėjos konkursas.

Daugiau komforto

Sprendimą statyti naują polikliniką Klaipėdos valdžia brandino keletą metų, kol nuspręsta projektą įgyvendinti Birutės gatvėje. Pasirinkta vieta – centre, netoli „Vėtrungės“ pasažo, joje anksčiau veikė miesto šaudykla.

Anot E. Mantulovos, formaliai į vieną įstaigą bus sujungtos dabartinė Klaipėdos miesto stomatologijos poliklinika ir Jūrininkų sveikatos priežiūros centras. „Pastaroji įstaiga veikia daugiabučiame name, patalpose, kurios įrengtos pirmuosiuose dviejuose aukštuose. Virš jų – privatūs butai. O poliklinika Pievų Tako gatvėje yra nerenovuota, todėl jos išlaikymas savivaldybei kasmet kainuoja didžiulius pinigus. Taip pat ten nėra vietų mašinoms statyti, todėl pacientai nuolat susiduria su šia problema. Priimtas sprendimas sujungti šias dvi įstaigas. Tad bus išsaugos darbo vietos ir personalas, medikai, o tų įstaigų pacientai neliks be paslaugų, nes jie iškart bus registruoti naujojoje poliklinikoje“, – situaciją paaiškino valstybės tarnautoja.

Projektas bus įgyvendinamas Klaipėdos miesto savivaldybės biudžeto lėšomis. „Merija paskelbs aukcioną ir parduos tas patalpas, kuriose dabar įsikūrusios reorganizuojamos įstaigos. Gautos lėšos bus investuotos į naujos poliklinikos statybą. Kartu tikimasi ir sutaupyti, nes vien fiziškai pasenusios, nerenovuotos Klaipėdos miesto stomatologijos poliklinikos išlaikymas labai brangiai kainuoja. Naujas pastatas bus energiškai efektyvesnis, mažiau pinigų reikės jam išlaikyti“, – tikino ji.

Šiuo metu rengiamos sąlygos tarptautiniam architektūrinės idėjos konkursui paskelbti. Jas rengia konkursą laimėjusi Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos organizacija. „Tad kol kas spėlioti, kiek aukštų ir kaip atrodys naujasis statinys, dar anksti. Paliekame laisvę architektams, nes bus galimybė didinti sklypų užstatymo tankį. Tokiu atveju reikėtų keisti detalųjį planą. Dabar viename sklype numatytas užstatymo tankis yra 30 proc., kitame – 15 procentų. Preliminariai to užtenka, kad įstaiga atitiktų jai keliamus reikalavimus. Reikalingas ne mažesnis nei 2200 kv. m pastatas su laboratorija, gydytojų kabinetais, kitomis patalpomis. Tačiau jei bus nuspręsta, kad būtų galima sukurti dar daugiau komforto, bus svarstomos ir tokios idėjos“, – teigė Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja. Prie naujosios poliklinikos netrūks ir automobilių stovėjimo aikštelių.

Tikimasi, kad paskelbus tarptautinį konkursą jo rezultatus bus galima išvysti kitų metų pabaigoje. Tuomet speciali ekspertų komisija išrinktų pirmųjų trijų vietų nugalėtojus. Paskelbus laimėtoją, prasidėtų rangos darbai.

Galės konkuruoti

Klaipėdos universiteto (KU) rektoriaus pareigas laikinai einantis Sveikatos mokslų fakulteto dekanas prof. Artūras Razbadauskas „Lietuvos žinioms“ teigė, kad sprendimas dėl naujos poliklinikos statybos Klaipėdoje ir taip per ilgai užsitęsė. „Jūrininkų sveikatos priežiūros centras įsikūręs patalpose, kurios visiškai nepritaikytos tokio pobūdžio įstaigai, net higienos normų reikalavimų jos neatitinka. Kokia gali būti poliklinika bendrabutyje? O Stomatologijos poliklinikos patalpos – senos, šalia jos nėra kur statyti automobilių“, – teigė jis.

Klaipėdos miesto tarybos narys A. Razbadauskas pridūrė, kad netvarkomos minėtos pirminės sveikatos priežiūros įstaigos negeba konkuruoti su privačiomis. „Pastarųjų vis daugėja, o žmonės renkasi komfortą, paslaugų kokybę. Jau senokai buvo svarstoma statyti naują, visus šiuolaikinius reikalavimus atitinkančią polikliniką Klaipėdoje. Sprendimų jau anksčiau reikėjo. Buvo atliktos studijos, modeliuojami įvairūs variantai, ieškoma vietos įstaigai. Paaiškėjo, kad renovuoti Klaipėdos miesto stomatologijos polikliniką būtų brangiau, nei pastatyti visiškai naują pastatą. O vieta naujai poliklinikai Birutės gatvėje pasirinkta dėl to, kad tai yra miesto centre, ji apsupta gyvenamųjų kvartalų“, – niuansus dėstė KU Sveikatos mokslų fakulteto dekanas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder