Tvarkė apleistus kapus - gydosi sužalotas rankas

Tvarkė apleistus kapus - gydosi sužalotas rankas

Klaipėdietė pensininkė Irena Stefanija Šmaižienė norėjo padaryti gerą darbą - sutvarkyti Joniškės kapinėse esančius apleistus kapus, tačiau dėl to stipriai nukentėjo.

"Visos rankos dabar nusėtos baisiomis vandeningomis pūslėmis", - guodėsi moteris.

Ji įsitikinusi, kad šitaip ją sužalojo ant apleistų kapų augę vadinamieji Sosnovskio barščiai, kurių ji neatpažino. Tad moteris norėjo perspėti kitus žmones, kad kapinėse būtų akylesni.

Už kapinių priežiūrą atsakingi valdininkai nenori tikėti, kad ši invazinė ir pavojinga augalų rūšis galėjusi užaugti jų valdose.

Niekam nerūpi?

"Liepos 22 dieną atvykau į Joniškės kapines sutvarkyti anytos kapo. Akis badė šalia apleisti net keli kapeliai. Didžiulėmis žolėmis apaugę. O juk ten irgi žmonės ilsisi. Tad ir ėmiau jas rauti. Gerai, kad buvau su pirštinėmis, bet vis tiek kitą dieną ant odos, ten, kur buvo atviros vietos, iššoko didžiulės skausmingos pūslės. Tuomet internete pasižiūrėjau, koks augalas mane šitaip nuskriaudė, ir supratau, kad tai buvo Sosnovskio barščiai", - pasakojo I. Šmaižienė.

Moteriai keista tai, kad šis pavojingas augalas veši tokioje šventoje vietoje.

"Juk ir vaikas gali prie jų prisiliesti. Iš savo patirties galiu pasakyti, kad pasekmės labai liūdnos. Skaičiau, kad nudegimus gydytis gali tekti ir visą mėnesį", - kalbėjo senjorė.

Susirūpinusi kitų žmonių saugumu moteris sakė paskambinusi į Savivaldybės administracijos Kapinių priežiūros skyrių. Tačiau, pasak jos, atsiliepęs specialistas atkirtęs, kad kapų yra tūkstančiai, o darbuotojų - tik vienetai. Tuo ir pasibaigęs pokalbis.

"Jei patys negeba palaikyti tvarkos, gal tuomet tegul rengia talkas. Gal studentai ateitų kapų tvarkyti?" - siūlė moteris.

Šienauja ir kapus

Kapinių priežiūros skyriaus vedėja Zina Stankienė suabejojo, kad senjorę sužalojo Sosnovskio barščiai. Esą gal moteris šiaip alergiška bet kokiems augalams.

"Niekada nėra tekę girdėti, kad Klaipėdoje esančiose kapinėse augtų Sosnovskio barščiai. Juk jie labai dideli ir lengvai atpažįstami, bet iki šiol nei pati esu mačiusi, nei iš žmonių girdėjusi", - sakė Z. Stankienė.

Pasak tarnautojos, paprastai kapinės, o kartu ir apleisti kapai, per vasarą šienaujami 4 kartus.

"Tai darome pagal nustatytą grafiką, derinamės prie švenčių arba pagal faktines aplinkybes. Pastarąjį kartą šienavome birželį, dabar vėl ruošiamės tai daryti", - pasakojo vedėja.

Nors apleistų kapų skaičius nuolat kinta, preliminariai skaičiuojama, kad Lėbartų ir Joniškės kapinėse jų yra maždaug 10-15 proc.

"Žinoma, labiausiai apleisti kapai matyti prieš šventes, pavyzdžiui, lapkričio 1-ąją. Bet yra ir nemažai tokių, kurie ir tvarkomi tik šiai šventei, o paskui visus metus niekas jų neprižiūri. Pastebėję apleistus kapus stengiamės susisiekti su velionio artmaisiais, tačiau neretai tokios pastangos būna bevaisės, nes nurodyti kontaktiniai duomenys jau neatitinka realybės. Dažnai velionio artimieji būna išvažiavę gyventi svetur arba mirę", - sakė Z. Stankienė.

Vedėja taip pat minėjo, kad kiekvienais metais, artėjant lapkričio 1-ajai, kreipiasi nemažai įvairių organizacijų ar švietimo įstaigų, kurių atstovai talkina tvarkant apleistus kapus.

"Bet vasarą nėra tokios tradicijos. Visi gyvena vasaros rūpesčiais", - apgailestavo valdininkė.

Ji priminė, kad pamažu yra vykdoma apleistų kapų apskaita. Numatyta, kad tokį kapą įtraukus į neprižiūrimų kapų sąrašą, bus siūloma norintiems žmonėms jį įsiteisinti ir prižiūrėti.

Informacija

Sosnovskio barščių sultyse yra medžiagų, kurios saulėje įjautrina odą ir gali sukelti 1-3 laipsnio odos nudegimus - iššoka vandeningos pūslės, kurios dažnai plyšta ir sunkiai gyja arba gali atsirasti rudų pigmentinių ilgai išsilaikančių dėmių. Panašų poveikį turi ir kiti Lietuvoje augantys augalai - jonažolės, rūtos.
Reikia saugotis, kad ant odos nepatektų augalo sulčių, joms patekus - tuoj nuplauti vandeniu su muilu, prireikus kreiptis ir į medikus. Sosnovskio barščių sultys paprastai sukelia uždegimą tiesioginėje saulės šviesoje, todėl reikia būti atsargiems saulėtomis dienomis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder