Tinkamai išvalyti nuotekas tikisi tik po pusmečio

Tinkamai išvalyti nuotekas tikisi tik po pusmečio

Penktadienį su AB Klaipėdos vanduo" naują trumpalaikę nuotekų valymo sutartį pasirašiusi ir veiklą atnaujinusi "Grigeo Klaipėda" dar iki šių metų pabaigos viliasi įgyvendinti projektą Dumpiuose. Jį užbaigus nuotekos būtų išvalomos pagal visus reikiamus kriterijus.

Po skandalo, nuo sausio 7 d., "Grigeo Klaipėda" nuotekas nukreipė į "Klaipėdos vandens" tinklus. Tarp įmonių laikinos sutartys buvo sudarytos laikotarpiu nuo sausio 7 d. iki gegužės 14 d.

Kadangi "Klaipėdos vanduo" dirbo maksimaliu pajėgumu ir baiminosi, jog įrenginiai gali neatlaikyti, būtent gegužės 14 d. "Grigeo Klaipėda" nuotekų priėmimas buvo nutrauktas, tad ir vėl sustojo bendrovės veikla.

Kiek anksčiau "Klaipėdos vandens" vadovas Benitas Jonikas teigė, kad ilgalaikė sutartis su "Grigeo Klaipėda" galėtų būti pasirašyta tik kartono fabrikui Dumpiuose atlikus pirminį nuotekų valymą.

Kad "Grigeo Klaipėda" įvykdė sutarties prisijungimo sąlygas, kurios buvo išduotos šių metų sausį, patvirtino "Klaipėdos vandens" direktorius B. Jonikas. Dėl to nuo birželio 5 d. įsigaliojo nauja laikinoji sutartis, galiosianti iki liepos 5 d.

"Esminis šios laikinosios sutarties skirtumas nuo ankstesnių keturių yra tas, kad atsiranda suminė tarša. Tai reiškia, kad yra ribojama vienos paros ir vieno mėnesio suminė tarša. Išnaudojus mėnesio taršą sklendė yra uždaroma ir nuotekos nepriimamos", - penktadienį Klaipėdos savivaldybė citavo AB "Klaipėdos vanduo" vadovą B. Joniką.

Pirmadienį įvykusiame projekto Dumpiuose pristatyme "Grigeo Klaipėda" generalinis direktorius Tomas Eikinas akcentavo, kad tai turėtų padėti išspręsti šiuo metu kilusius iššūkius.

"Parengtas techninis projektas pagal "Klaipėdos vandens" pateiktas prisijungimo sąlygas. Jis jau įkeltas į "Infostatybą". Prokuratūra informavo, kad nėra reikalingas teisėsaugos institucijų leidimas derinti techninį projektą", - sakė T. Eikinas.

Jo teigimu, jeigu iki šių metų pabaigos pavyks įgyvendinti projektą, nuotekos nauja trasa bus pradėtos pumpuoti į "Grigeo Klaipėda" priklausančią nuotekų valyklą Dumpiuose pirminiam išvalymui (mechaniniam ir biologiniam).

Tik tada nuotekos bus perduodamos į "Klaipėdos vandens" nuotekų valyklą galutinai išvalyti.

"Turi būti įgyvendintas nuotekų tinklų prisijungimo techninis projektas pagal AB "Klaipėdos vanduo" išduotas prisijungimo sąlygas. Duomenys bus kaupiami AB "Klaipėdos vanduo" serveryje. Visur turės būti apskaita, matavimo prietaisai, visi duomenys bus perduoti "Klaipėdos vandenims", kur bus taršos kontrolė.

Bus instaliuota dumblo nusausinimo įranga (dekanteris). Dekanteryje nusausintas dumblas pagal sutartį bus perduotas tvarkyti ir deginti į UAB "Fortum Klaipėda". Dumblas daugiau nebus sandėliuojamas komposto aikštelėse. Įgyvendinus projektą nebus viršyta leistina tarša", - tikino T. Eikinas.

Jis pridėjo, kad dabar laukiama pastabų iš kitų institucijų.

"Sąmatos jau gautos, reikalingos medžiagos ir techniniai sprendimai aiškūs. Viskas vyksta paraleliai. Klaipėdos rajono savivaldybė taip pat yra tarp derintojų. Jeigu įgyvendinus projektą sutriktų veikla nuotekų valykloje, persijungtume per laikiną prisijungimą. Jeigu ir to nepakaktų, stabdytume fabriko veiklą", - teigė "Grigeo Klaipėda" generalinis direktorius.

B. Joniko teigimu, "Klaipėdos vandenuo" pastabų turi daug, bet jos smulkios ir išsprendžiamos. "Klaipėdos vandens" nuomone, būtina atlikti viso projekto ekspertizę.

"Pasigedome informacijos apie esamos linijos atjungimą, dumblo tvarkymo priemonių", - kelias pastabas išsakė B. Jonikas.

"Vakarų ekspresas" primena, kad šiuo metu dėl "Grigeo Klaipėda" veiklos vyksta tyrimas. Metų pradžioje prokurorai pateikė šokiruojančią žinią, kad galimai ilgą laiką bendrovės nevalytos nuotekos buvo leidžiamos tiesiai į Kuršių marias.

OPTIMIZMAS. "Grigeo Klaipėda" viliasi, kad jau po pusmečio galės tinkamai išvalyti nuotekas ir jas perduoti "Klaipėdos vandeniui". Virginijos KESMINĖS nuotr.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder