Tikisi, jog 2118-aisiais dar mokės lietuviškai

Tikisi, jog 2118-aisiais dar mokės lietuviškai

Pirmadienį Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos kiemelyje buvo įkasta kapsulė, kurioje paslėptas laiškas ateities kartoms. Jei palikuonys paisys lentelėje palikto prašymo, manoma, kad šis laiškas bus perskaitytas lygiai po šimto metų.

"Kai žinai, jog rašai žmonėms, kurie čia gyvens po šimto metų, nejučia ima drebėti rankos. Jautiesi atsakingas už kiekvieną žodį", - atvirai pasakojo viena iš idėjos sumanytojų, minėtos bibliotekos Regiono bibliotekų ir kultūros vadybos skyriaus vedėja Daiva Nakrošienė.

Popieriuje žinutes ateities kartoms norintieji galėjo rašyti visą mėnesį nuo šių metų vasario 16-osios. Idėjos sumanytojai prieš tai pasidomėjo rašymo priemonių ilgaamžiškumu, tad buvo siūloma rašyti ir paprastu pieštuku, mat juo padaryti įrašai išlieka įskaitomi ne vieną šimtą metų.

ŽINUTĖ. Viena iš paliktų žinučių 2118-ųjų klaipėdiečiams.

"Kito šimtmečio gyventojų žmonės prašė išsaugoti lietuvių kalbą ir tradicijas, linkėjo būti drąsiais. Buvo ir profesinių žinučių, pavyzdžiui šių dienų gydytojas rašė žinutę 2118-ųjų gydytojams. Rašė ir vaikai, ir senjorai, ir žinomi žmonės", - pasakojo D. Nakrošienė.

Daugelis rašiusiųjų apgailestavo, kad patys nesulauks kito Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio, tačiau vylėsi, kad tuomet šioje žemėje gyvenantys žmonės dar mokės skaityti lietuviškai.

Iš viso žinutę ateities kartoms panoro palikti 105 žmonės. Beje, ne visi - lietuviai, nes laišką rašė ir iš kitų šalių, pavyzdžiui, Indonezijos, JAV, Australijos Lietuvoje studijuojantis jaunimas. Norintieji galėjo palikti prie įrašo ir savo piršto antspaudą.

"Kapsulę su laišku įmūrysime bibliotekos kiemelyje duobėje po klevu, o ant viršaus paliksime lentelę, kurioje bus užrašas, kas čia paslėpta ir kada kapsulę galima atidaryti", - pasakojo idėjos sumanytojai.

Pasak D. Nakrošienės, yra daug šansų, kad laiškas bus išsaugotas šimtą metų, nes kapsulė buvo labai gerai užsandarinta.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder