Tarybos nariui ruošiama apkalta

Tarybos nariui ruošiama apkalta

Praėjusią savaitę Klaipėdos savivaldybės Finansų ir ekonomikos komitete tūkstančių žmonių nužudymu partizanų vadą Adolfą Ramanauską-Vanagą apkaltinusiam Tarybos nariui Viačeslavui Titovui inicijuojamas apkaltos procesas.

Meras Vytautas Grubliauskas neabejoja, kad vėliausiai iki šios dienos vakaro bus surinkta bent trečdalis Tarybos narių parašų dėl komisijos sudarymo. Šis klausimas turėtų būti svarstomas ketvirtadienį vyksiančiame Tarybos posėdyje.

Pradės apkaltos procesą

"Norėčiau dar kartą atsiprašyti visų tų, kam yra brangus partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago prisiminimas. Tą patį siūlyčiau padaryti ir ponui Titovui - rasti savyje drąsos, valios, elementaraus vyriškumo pripažinti padarius klaidą", - vakar sakė uostamiesčio vadovas. Mero manymu, V. Titovo elgesys liudija apie sulaužytą Tarybos nario priesaiką - jis A. Ramanauskui-Vanagui kaltinimų pažėrė ne tik Finansų ir ekonomikos komiteto posėdyje, bet ir socialinio tinklo "Facebook" savo paskyroje.

PROVOKACIJA. Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas nepamena, kad praeityje būtų rengta apkalta kuriam nors Tarybos nariui dėl panašių veiksmų. Uostamiesčio vadovas tokius Viačeslavo Titovo veiksmus vadina provokacija. Redakcijos archyvo nuotr.

"Jo pareikšta nuomonė socialiniuose tinkluose buvo dar labiau provokuojanti. Mosuojant dokumentais, kurių niekas nematė, negirdėjo, kaltinti partizanų didvyrį-vadą tokiais nusikaltimais... Jau vien tai nusipelno ne tik žmogiško pasmerkimo, bet ir gerokai rimtesnių veiksmų - kalbame apie apkaltą Tarybos nariui. Tai veiksmas, kuris turi gilesnių tikslų, ne tik emocijos išreiškimą. Tai sąmoninga provokacija, kiršinimas", - teigė V. Grubliauskas. Jeigu ketvirtadienį Taryba pasisakys už komisijos sudarymą, ji teiks išvadą dėl kreipimosi į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą. Pasak Klaipėdos vadovo, apkaltos procesas gali užsitęsti iki rugsėjo pabaigos. "Tikiuosi, kad visos procedūros neužtruks. Jos reglamentuotos, tačiau preciziškai laikomės visų terminų. Apkaltos procesui pradėti turi būti viena iš dviejų aplinkybių - Tarybos nario priesaikos sulaužymas arba nevykdymas pareigų, kurias prisiima Tarybos narys. Šis atvejis, kaip šiurkštus priesaikos sulaužymas, mano įsitikinimu, tikrai yra vertas nagrinėjimo", - neabejojo V. Grubliauskas.

Po skundo - ikiteisminis tyrimas

V. Titovas po savo viešų pasisakymų sulaukė kritikos bangos ir socialiniuose tinkluose. Žinomas žurnalistas Andrius Tapinas kreipėsi į Lietuvos Respublikos generalinę prokuratūrą ir Klaipėdos apygardos prokuratūrą, prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimai Baudžiamojo kodekso 313 straipsnio 2 dalies (mirusiojo atminimo paniekinimas) pažeidimo.

"O kol laukiam pareigūnų reakcijos - norėčiau pakviesti visus aktyvius Klaipėdos piliečius, visas jaunimo organizacijas susitelkti ir ketvirtadienį ateiti prie savivaldybės prieš Tarybos posėdį išsakyti savo pilietinę poziciją, ir paraginti savo miesto vadovus nesitaikstyti, kai yra spjaudoma į veidą mūsų istorijai", - feisbuke rašė A. Tapinas.

Į prašymą pradėti ikiteisminį tyrimą sureagavo Klaipėdos apygardos prokuratūra. Tyrimas pradėtas vyriausiojo prokuroro Simono Minkevičiaus reikalavimu.

"Sprendimas pradėti ikiteisminį tyrimą priimtas po praėjusią savaitę viešojoje erdvėje pasirodžiusios informacijos, kad šių metų liepos 18 dieną Klaipėdos miesto savivaldybės Tarybos narys V. Titovas diskusijoje dėl partizanų vado A. Ramanausko-Vanago atminimo įamžinimo viešai pareiškė, kad A. Ramanausko-Vanago iniciatyva buvo nužudyta 8 tūkstančiai piliečių ir vaikų, o pats Vanagas asmeniškai skelbdavo mirties nuosprendžius", - rašoma oficialiame Klaipėdos apygardos prokuratūros pranešime.

Nuomonės nekeičia

Apie jam ruošiamą apkaltos procesą sužinojęs Tarybos narys V. Titovas toliau laikėsi savo nuomonės. Kalbėdamas su "Vakarų ekspresu" jis teigė, kad nieko blogo nepadarė.

"Ne meras man davė mandatą. Man mandatą davė klaipėdiečiai, kuriems ir atstovauju Taryboje. Tik klaipėdiečiai mandatą gali atsiimti ir mane nušalinti. Ką aš tokio padariau? Medžiagą radau internete. Turėjau klausimų dėl Vanago ir juos uždaviau. Ir dėl to mandato klausimas pasiekė prokuratūrą? Tai čia pas mus kas? Diktatūra? Kritikos sulaukiu ne pirmą kartą. Mano darbą, atstovauti klaipėdiečiams, kažkas turi daryti", - sakė V. Titovas. Jis patikino, kad A. Ramanausku-Vanagu pradėjo domėtis tik pamatęs Finansų ir ekonomikos komiteto darbotvarkę, kurioje buvo svarstomas klausimas dėl Adolfo Ramanausko-Vanago įamžinimo Klaipėdoje. "Man tas asmuo niekada nebuvo įdomus. "Google" paieškoje parašiau vardą, pavardę ir radau dokumentus. Tai, ką radau, man labai nepatinka. Girdžiu ne tik kritiką. Buvo skambučių, kurie mane palaikė. Buvo tų laikų liudininkų. Jie prisimena, kad naktį buvo atėję banditai ir nužudė šeimą su vaikais. Yra daug liudininkų. Ir jeigu taip buvo, šiam žmogui Klaipėdoje - ne vieta. Turiu dokumentą, ir galime diskutuoti", - nuomonės A. Ramanausko-Vanago klausimu nekeitė V. Titovas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder