Tarša dar neįveikiama: tebesmirda, tebedulka

Tarša dar neįveikiama: tebesmirda, tebedulka

Vakar pietinės Klaipėdos dalies gyventojai rytą vėl pradėjo su pro langus besiveržiančia smarve. Miestiečiai skundžiasi, kad dvokti pradėjo ankstų rytą, apie 5 valandą. Gavę skundą į patikrinimą išvykę aplinkosaugininkai apvažiavo kelias įmones. Pirminė išvada - kad vėl "prakvipo" UAB "Branda LT".

Vis dėlto kol kas tai - viskas, ką buvo galima padaryti. Esą rugsėjį planuojamas planinis šios įmonės patikrinimas, o sulaukus rezultatų bus sprendžiama, ką daryti.

Tuo metu dėl taršos šiaurinėje miesto dalyje imamasi aktyvesnių veiksmų - gyventojai renka parašus ir ketina kreiptis į prokuratūrą. Pati AB "Klaipėdos jūrų krovinių kompanija" ("Klasco"), dėl kurios veiklos tie parašai ir renkami, šiandien kviečiasi žurnalistus iš arti susipažinti su padėtimi įmonės teritorijoje.

Kietosios dalelės viršijo ribas

Šią savaitę Vyriausybėje vyko pasitarimas dėl oro taršos Klaipėdos mieste reaguojant į gaunamus gyventojų skundus. Aplinkos ministerija pasitarime pristatė vykdytus oro kokybės patikrinimus.

Klaipėdos aplinkos oro kokybei stebėti yra įrengtos dvi valstybinio aplinkos oro monitoringo stotelės - Centro ir Šilutės plento.

Jas eksploatuojančios Aplinkos apsaugos agentūros duomenimis, 2015-2017 metais nė vienoje stotyje metinės ribinės teršalų vertės nebuvo viršytos. Tačiau vertinant atskiras dienas, Šilutės plente esančioje aplinkos oro kokybės stebėjimo stotelėje 2018 m. (rugpjūčio 1 d. duomenimis) per šių metų 7 mėnesius užfiksuotas jau 41 kietųjų dalelių KD10 paros oro vidutinės ribinės vertės normatyvų viršijimas, miesto centre (Bangų g.) esančioje stotelėje norma viršyta 10 kartų. Per metus tokių dienų skaičius negali viršyti 35.

Teigiama, kad Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentas jau anksčiau šią vasarą kreipėsi į Klaipėdos savivaldybės vadovus dėl aplinkos oro kokybės ir jos valdymo. Aplinkos ministerijos teigimu, buvo pasiūlyta taikyti eismo ribojimo, intensyvesnio gatvių valymo bei laistymo priemones, įvertinti želdinių sodinimo ar sienelių statymo galimybes.

Svarstoma, kad miesto aplinkos oro kokybę pabloginti galėjo atliekami gatvių remonto, nuotekų tvarkymo darbai, dėl ko pasikeitė eismo srautai, taip pat prisidėjo ir rekordinė sausra.

Ima mėginius

Reaguojant į gyventojų nusiskundimus dėl Klaipėdos valstybinio jūrų uosto įmonių veiklos ir poveikio aplinkos orui buvo atlikti aplinkos komponentų mėginių, paimtų gyvenamosios aplinkos ore ir "Klasco" nuo šalia krovos esančių konstrukcijų, tyrimai.

Jie parodė, kad už įmonės tvoros tirtos medžiagos sutampa su įmonėje, šalia krovos vietos, paimtais mėginiais, todėl galima manyti, kad įmonės kraunamais produktais gali būti teršiama aplinka.

Aplinkos apsaugos agentūros Aplinkos tyrimų departamentas mobilia oro kokybės tyrimų stotele birželio 7 d. - liepos 3 d. atliko nepertraukiamus aplinkos oro teršalų koncentracijų matavimus Klaipėdoje prie "Klasco" filialo Švyturio gatvėje. Tyrimų laikotarpiu užfiksuoti du kietųjų dalelių (KD10) paros ribinės vertės viršijimo atvejai, galimai rodantys bendrovės poveikį gyvenamajai aplinkai ir aplinkos orui.

Rugpjūčio 9 d. "Klasco" buvo surašytas privalomasis nurodymas dėl aplinkosauginių priemonių plano poveikio aplinkos oro kokybei mažinti parengimo iki rugsėjo 12 d. Aplinkos apsaugos departamentas, išanalizavęs turimą informaciją, kreipsis į Aplinkos apsaugos agentūrą dėl įmonei išduoto leidimo sąlygų peržiūrėjimo.

MĖGINIAI. Sulaukus gyventojų skundų dėl sklindančios "Klasco" taršos, trijuose šiaurinės miesto dalies butuose buvo paimti mėginiai, kurie tiriami laboratorijoje Vilniuje. Redakcijos archyvo nuotr.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento Visuomenės sveikatos ir saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Šlepetienė "Vakarų ekspresui" sakė, kad trijuose šiaurinės miesto dalies butuose buvo paimti mėginiai. Po ilgo, apie 2 valandas trukusio mėginių ėmimo jie išsiųsti į laboratoriją į Vilnių, šiuo metu laukiama rezultatų.

"Dėl to viskas vyksta ne taip greitai, kaip žmonėms norėtųsi. Mėginius imsime ir penktadienį. Tikimės, kad artimiausiomis dienomis jau turėsime pirmųjų mėginių tyrimo rezultatus", - sakė A. Šlepetienė.

"Lyg ir "Branda"

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamentas vakar gavo skundą dėl smarvės pietinėje Klaipėdoje. Nemažai skundų dėl to paties buvo ir praėjusią savaitę bei liepos mėnesį.

Vis dėlto, pasak A. Šlepetienės, surengti neplanuotų patikrinimų departamentas negali - tai daro aplinkosaugininkai.

Susisiekus su Klaipėdos miesto aplinkos apsaugos agentūros vedėju Romualdu Dužinu, jis patvirtino, kad pagal skundą išvyko patikrinti kvapų pietinėje miesto dalyje esančiose kai kuriose įmonėse. Buvo aplankytas sąvartynas, "Klaipėdos kartonas" ir "Branda LT".

"Turėjome pranešimų, kad iš tos pusės tarša. Daug pranešimų turėjome praėjusią savaitę, bet ten daugiausia buvo dėl "Klasco" šiaurinėje dalyje. Mes visada važiuojame, didesnis ar mažesnis tyrimas yra atliekamas", - sakė R. Dužinas.

Jis teigė, kad ketvirtadienį nuvykus į pietinę miesto dalį kvapai, kuriais skundėsi gyventojai, jau buvo išsisklaidę.

Paklausus R. Dužino, kas gi pagadino orą Klaipėdoje ketvirtadienio rytą, sulaukėme atsakymo "lyg ir "Branda". Aplinkosaugininkas pridūrė, kad laukia planinis patikrinimas, jo metu kartu su Klaipėdos rajono aplinkosaugininkais dirbs ir klaipėdiečiai, tada ir bus vykdomas tyrimas.

Pasak pašnekovo, vyksta technologinis procesas, kas kažkiek laiko darbininkai turi pajudinti kaupus, tad galbūt dėl to kvapas ir sklinda.

"Dirba kaip dirbę"

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras buvo atlikęs iš "Brandos" teritorijos išsiskiriančių kvapų modeliavimą ir nustatė, kad sklindančių kvapų ribinės vertės nėra viršijamos.

A. Šlepetienės nuomone, vis dėlto, kai sulaukiama tiek daug gyventojų skundų, vertėtų surengti ir neplaninį patikrinimą.

"Buvome susikvietę Aplinkos apsaugos departamento specialistus, įmones, Savivaldybės atstovus. Klausėme, ar kas nors pasikeitė, kažkas įvyko, kad tie kvapai vėl pradėjo atsirasti. Jie mus užtikrino, kad technologija nepažeista, jokių incidentų nebuvo, jie dirba kaip dirbę", - sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento specialistė.

Ji neatmetė galimybės, kad miestas užsmardintas dėl ilgai besilaikiusių neįprastų karščių. Bet esą tam negalima suversti visos kaltės.

"Jeigu įmonės mato, kad keičiasi mūsų klimatas, galbūt reikėtų kokių nors veiksmų nedaryti ar technologijų atvirai nenaudoti. Galbūt savo reglamentuose, leidimuose jie turėtų pagalvoti, kad jeigu tokia temperatūra ir toliau laikysis, galbūt kažkokios jų taikomos priemonės yra nebe tokios efektyvios", - svarstė A. Šlepetienė.

Vis dėlto praėjusią savaitę "Vakarų ekspreso" kalbintas atliekas utilizuojančios UAB "Branda LT" direktorius Evaldas Stakė aiškino, kad iš bendrovės daugiau kvapų sklisti negalėjo, jie šiuo metu yra tokie, kokie būna visada, o karštis įtakos turėti negalėjo.

"Ne, dėl šilumos pas mus neatsitinka tokių dalykų. Pas mus didesnė kvapų koncentracija būna kaip tik tada, kai būna drėgna, šlapia, paprastai žiemą, pavasarį. Ir priešingai, kuo sausiau, tuo kvapų mažiau", - prieš savaitę tikino E. Stakė.

Rugsėjį planuojama įvertinti UAB "Branda LT" vykdomos ūkinės veiklos atiktį išduoto taršos leidimo sąlygoms.

Klaipėdiečių parašus renkantys aktyvistai ruošiasi prašyti pradėti ikiteisminį tyrimą pagal Baudžiamojo kodekso 270 str. 1 d. - dėl pažeistų aplinkos apsaugos arba gamtos išteklių naudojimo, arba statinių, kuriuose naudojamos ar saugomos pavojingos medžiagos arba kuriuose yra potencialiai pavojingų įrenginių ar atliekami potencialiai pavojingi darbai, priežiūros ar naudojimo taisyklių, jeigu tai sukėlė pavojų žmogaus gyvybei ar sveikatai arba dėl to galėjo būti padaryta didelės žalos orui, žemei, vandeniui, gyvūnams ar augalams ar atsirasti kitų sunkių padarinių aplinkai. Surinktus parašus į prokuratūrą ketinama pristatyti pirmadienį.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder