Tarptautinis mokymas - privačiose mokyklose

Tarptautinis mokymas - privačiose mokyklose

Klaipėdos tarybos kolegija pritarė siūlymui, kad tarptautinio bakalaureato mokymo programos uostamiestyje būtų nevalstybinėse mokyklose. Tokiam pasirinkimui, teigiama, yra ne viena svari priežastis.

Klaipėdos mokyklų tinklo pertvarkos plane yra numatyta, kad uostamiestyje iki 2020 metų turėtų atsirasti akredituotos tarptautinės mokymo programos anglų kalba - ikimokyklinis, pagrindinis ir vidurinis ugdymas.

Pasak Savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotojos Virginijos Kazakauskienės, tarptautinių programų įgyvendinimą sudaro 2 etapai: parengiamasis (2018-2019 m.) ir įgyvendinimo (2019-2020 m.). Skaičiuojama, kad pirmame etape mokesčiai tarptautinėms organizacijoms sudarytų beveik 144 tūkst. eurų, o pradėjus vykdyti programas kasmet tektų mokėti po 39 tūkst. eurų.

"Yra du variantai - tarptautines programas gali vykdyti viešojo konkurso būdu atrinktos nevalstybinės mokyklos arba Savivaldybei priklausančios mokyklos. Jeigu mokyklos būtų atrinktos viešojo konkurso būdu, paruošiamojo etapo išlaidas dengtų Savivaldybė, o vėliau vykdymo mokesčius mokėtų pačios mokyklos. Jeigu pasirinktume savo biudžetines įstaigas, visi mokesčiai turėtų gulti ant Savivaldybės pečių", - sakė V. Kazakauskienė.

Jos teigimu, patrauklesnis variantas - skelbti konkursą. Tam bendru sutarimu pritarė ir miesto politikai.

"Savivaldybės mokyklos neturi tokio didelio įdirbio ir nėra pasirengusios jau dabar įgyvendinti tas programas. Taip pat trūktų patalpų, mokytojai nepasirengę dirbti anglų kalba. Papildomai reikėtų lėšų kabinetams, laboratorijoms įrengti, vadovėliams pirkti", - argumentavo V. Kazakauskienė.

Ugdymo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė sakė, kad buvo diskutuota su teisininkais, ar negalėtų viešame konkurse dalyvauti ir biudžetinės įstaigos.

"Būtų labai patogus variantas, jeigu galėtume skelbti viešuosius pirkimus, kuriuose galėtų dalyvauti ir privačios, ir biudžetinės ugdymo įstaigos, bet buvo pasakyta, kad biudžetinės tokiame konkurse negalėtų dalyvauti", - apgailestavo N. Laužikienė.

Teigiama, kad Klaipėdoje vykdyti tarptautines programas pasirengusios yra dvi mokyklos - "Universa Via" ir Klaipėdos licėjus. Pirmoji galėtų ugdyti pradinukus, antroji - teikti vidurinį mokymą. Mokestis tėvams galėtų būti panašus į esančius Vilniuje (400-700 Eur.), jį galėtų nustatyti pačios įstaigos. Galbūt dalį vaikų mokslo mokesčio tėvams padengtų darbdaviai - verslo įmonės ar organizacijos.

Neaišku, kas galėtų teikti pagrindinį išsilavinimą, bet tai, manoma, išsispręstų palaipsniui. Vilčių dedama į filialą Klaipėdoje turinčią Karalienės Mortos mokyklą, kuri visai neseniai gavo leidimą vykdyti tarptautines programas. Tačiau kol kas leidimas galioja tik įstaigai Vilniuje.

Pernai atlikta verslo organizacijų, investuotojų apklausa parodė, kad tarptautinių klasių Klaipėdoje poreikis šiuo metu yra gana nedidelis - iki 10 kiekvienai ugdymo grandžiai, tačiau esą jeigu tokios programos atsirastų, išaugtų ir poreikis, nes į Klaipėdą galėtų atvykti daugiau užsieniečių šeimų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder