Šviesų festivalis pristatys ir Siksto koplyčią (programa)

Šviesų festivalis pristatys ir Siksto koplyčią (programa)

Vasario 16–18 dienomis skaniu žiemos akcentu jau trečią kartą taps Klaipėdos šviesų festivalis. Populiariausiu šaltojo sezono renginiu pripažintas festivalis pristatys apie dvidešimt nuolatinių projektų, tarp kurių – intriguojanti Siksto koplyčia, Gintaro kambarys, kalbanti Taravos Anikė ir, žinoma, daugybė spalvų, rašoma festivalio organizatorių portale. Festivalis lankytojų lauks 18.00–23.00 val.

Šv. Juozapo darbininko bažnyčia virs Siksto koplyčia

Nors dauguma „Šviesų festivalio“ objektų įsikurs Klaipėdos senamiestyje, vienas įspūdingiausių festivalio akcentų – Siksto koplyčios interpretacija nuspalvins Klaipėdos Šv. Juozapo Darbininko bažnyčią (Smiltelės g. 27). Taip siekiama ne tik plėsti festivalio ribas, bet ir skatinti bendruomenės įtrauktį.  „Vienas svarbiausių Lietuvos kultūros sostinė siekių – burti bendruomenę, pristatyti skirtingus kultūros produktus, patraukti miestelėnų dėmesį. Nė vienas mūsų renginys ar Lietuvos kultūros sostinės projektas nėra skirtas tik centrinės ar kitos miesto dalies gyventojams. Kultūra skirta visiems“, - sako VšĮ „Klaipėdos šventės“ direktorius Romandas Žiubrys.  Siksto koplyčia – lankomiausia koplyčia pasaulyje, būtent joje renkamas popiežius, vyksta konklava, tačiau labiausiai koplyčią išgarsino XV a. renesansinės tapybos šedevras – 800 kvadratinių metrų Mikelandželo (Michelangelo Buonarroti) freskos. Tris festivalio vakarus 19 val., bažnyčioje vyks specialios ekskursijos su profesionaliu gidu.  

Gintaro kambarys ir keliaujantis „Reflexio“

Jono kalnelio tuneliuose įsikurs įspūdinga šviesos menininko Lino Kutavičiaus projekcija „Gintaro kambarys“. Daugiau nei 30 metrų kalnelio požemių, lazerių pagalba nušvis milijonų metų senumo istorijas pasakojantis, autentiškas Baltijos jūros gintaras. Projektą papildys gyvos-eksperimentinės „Amber Ambient Duo“ kompozicijos. Pilies muziejaus požemiams gyvybės įkvėps jungtinis lietuvės, latvės ir estės projektas „Reflexio“. Erdvės suvokimą keičianti šviesos instaliacija „Reflexio” yra keliaujantis kūrinys, spėjęs persmelkti Talino viduramžių vienuolyno koridorius, apleistą Gdansko geležinkelio stotį, XIX amžiaus fontaną Rygoje. Patekti į Pilies muziejaus ir Jono kalnelio požemius bus galima ir individualiai, įsigijus bilietą arba kartu su naktinėmis ekskursijomis. Įvairius projektus pristatys ir festivalio partneriai: projektą „Kubikas rubikas“ dovanos – UAB „Stemma Group“; saugos tarnyba „ARGUS“ pakvies į šiuolaikišką skulptūros „Katinas džentelmeno veidu“ interpretaciją; šviesos instaliaciją „Kvadratai kube“ pristatys UAB „Gatvių apšvietimas“.    

Naktinės ekskursijos atvers Klaipėdos požemius

Didelio populiarumo sulaukusios naktinės ekskursijos šį kartą mokamos. Ekskursijas lydės profesionalūs gidai, kurie ne tik pristatys mokamus festivalio projektus - „Reflexio“ bei Jono kalnelio požemius su Gintaro kambario interpretacija, bet ir supažindins su dauguma Šviesų festivalio projektų. „Šviesų festivalio naktinės ekskursijos – vienkartinė galimybė metuose pamatyti unikalias Klaipėdos erdves, miesto erdvių istorijas. Pristatant unikaliose vietose įkurdintus festivalio projektus ir siekiant sureguliuoti labai ribotą lankytojų skaičių, pirmą kartą ekskursijas apmokestiname. Tai labai kokybiškas, unikalus ir jau patikrintas Klaipėdos šviesų festivalio produktas“, - pasakojo VšĮ „Klaipėdos šventės“ direktorius Romandas Žiubrys. 2015 ir 2016 metais ekskursijose apsilankė apie 1200 klaipėdiečių ir miesto svečių. Ekskursijos kaina – 6 eurai, vaikams iki 6 metų ekskursijos nemokamos. Kiekvienam ekskursijos dalyviui atiteks ir specialus, šviečiantis Klaipėdos šviesų festivalio suvenyrinis magnetukas.

Erdvė šeimoms ir pirmasis šviečiančių keturkojų paradas

Karlskronos aikštėje (netoli Pilies tilto) festivalio svečius pasitiks erdvė šeimoms, kurioje vaikų lauks tik jiems skirtos šviesos instaliacijos ir įdomios veiklos. Viso festivalio metu čia bus galima paragauti šiltų sulčių, meduolių, o vasario 17 d. veiks senovinė blynų kepimo gildija. Erdvę papuoš įvairios šviečiančios instaliacijos, tarp kurių - „Linkėjimai iš Klaipėdos“ –puikiai tinkanti asmenukėms su ženklu #KlaipėdosŠviesųFestivalis. Vasario 17 d., 20 val., visi gyvūnų mylėtojai su savo augintiniais kviečiami į pirmąjį naktinį gyvūnų paradą Lietuvoje, kurio metu Klaipėdos senamiestyje žygiuos šviečiantys keturkojai, bus renkamas vakaro karalius ir karalienė. Šeimų erdvėje lauks ir renginio partnerio – LRT vaizdo projektas su smagiais laidos „Klausimėlis“ atsakymais apie Klaipėdą.  

Festivalio startas kvies laisvės šokiui

Startą Klaipėdos šviesų festivaliui, vasario 16 d., 18 val. duos žaibinė šviesos mobilizacija TURGAUS gatvėje (prie Klaipėdos turizmo informacijos centro), po kurios Klaipėdos senamiestis paskęs šviesose. Dalyvauti laisvės spalvų akcijoje, šventės organizatoriai kviečia visus festivalio lankytojus.  Norintys prisijungti, kviečiami su savimi atsinešti telefonus arba šviečiančius daiktus (prožektoriukus, šviečiančius žaislus). Turintys išmaniuosius telefonus, raginami parsisiųsti specialią nemokamą programėlę „Music Strobe“, kuri reaguoja į skambančią muziką ir kuria nuotaikingą, gyvą ir pulsuojančią šviesos instaliaciją.  Energingai šviesos akcijai, kuri ne tik atidarys Šviesų festivalį, bet ir pažymės Lietuvos valstybės atkūrimą, diriguos profesionalios Klaipėdos universiteto „Leader Dance“ šokėjos.  

Taravos Anikė lauks skambučių

Išskirtiniu projektu centrinę miesto aikštę papuoš menininkas Juozapas Kalnius ir architektas Vladas Balsys. „Stebuklingoji Anikės gėlelė“ pavadintas projektas suteiks unikalią galimybę – festivalio metu paskambinti vienam žinomiausių Klaipėdos simbolių – Taravos Anikei. „Pasakos padeda ištrinti ribas tarp realybės ir svajonės, nes jose viskas įmanoma. Daugelyje pasaulio pasakų figūruoja stebuklingoji gėlelė. Ji pildo norus, parodo praeitį ir ateitį, ir tai labai panašu į šiuolaikinių technologijų pripildytą išmanųjį įrenginį. Kiekvienas festivalio dalyvis, turintis mobiliojo ryšio telefoną, galės paskambinti Anikės skulptūrai ir išgirsti ją arba tyloje atrasti asmeninį stebuklingos gėlelės švytėjimo grožį“, - projektą pristatė menininkas Juozapas Kalnius. Telefono numeris kuriuo bus galima skambinti Taravos Anikei bus paskelbtas festivalio dieną.  

Interaktyvus Meno kiemas

Meno kieme, Bažnyčių g. 4, interaktyviu projektu „Hepeningas. Pagal Jurgį ir kepurė“ ir vėl nustebins Henrikas Žižys. Projekto moto – „Daug šviesų, garso su protu“. Tai linksmas, gyvybingas senamiestis, pilnas muzikos, dainų, apšvietimo. Projektas skiriamas Jurgio Mačiūno hepeningas 60-mečiui paminėti. Vaizdai su linksmais Klaipėdos žmonių veidais kurs smagią šventinę nuotaiką. Muzikinis fonas gims čia ir dabar, pasitelkiant muzikos atlikėjus – Gintarių ir grupę, Adomą Stančiką, o norinčių pasireikšti lauks atviras mikrofonas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder