Šviesų festivalis - dar didesnis ir įspūdingesnis

Šviesų festivalis - dar didesnis ir įspūdingesnis

Vasario 14-17 d. Klaipėdos senamiestį nušvies jau penktasis Šviesų festivalis. Tamsą ir žiemišką nuobodulį sklaidantis renginys per penkerius metus išaugo iki didžiulio tarptautinio renginio, kuris vyks ne tik Klaipėdoje, bet ir Juodkrantėje. Šiemet festivalyje įsižiebs daugiau kaip 30 šviesos instaliacijų, objektų, projekcijų, kurias sukūrė menininkai iš Lietuvos, Italijos, Prancūzijos, Suomijos, Latvijos.

Jubiliejinio Šviesų festivalio pagrindinis akcentas bus didžiulį žiūrovų susižavėjimą praėjusiais metais sukėlusios italų kompanijos "Mariano Light" naujas projektas "Širdis".

"Kaip ir praėjusiais metais, šviečiančios konstrukcijos bus sumontuotos visoje Turgaus gatvėje su vartais į Teatro aikštę. Tačiau šiemet žiūrovai išvys technologiškai sudėtingesnį projektą su vaizdo ekranu. Šviesų ir vaizdo šou vyks pagal šešis muzikinius takelius po 15 minučių", - antradienį surengtoje spaudos konferencijoje anonsavo projektą "Širdis" Šviesų festivalio koordinatorė, "Klaipėdos švenčių" projektų vadovė Goda Giedraitytė.

Prancūzai Klaipėdos šviesų festivalyje pristatys net tris projektus. "Norėjome akcentuoti vandens temą. Vienas projektas bus naujajame "Švyturys Brewery" - jo languose įsikurs akvariumas. Prie Dangės upės rotušės pusėje bus šviečiantys žiedai, o Dangės skverelyje - įsikurs šviečiančios medūzos. Prancūzų projektus papildys Klaipėdos vaikų ir jaunimo laisvalaikio centro šiuolaikinio šokio būrelio "Jazz up" instaliacija "Gondolos Klaipėdos gatvėse" - pasakojo projektų vadovė.

G. Giedraitytė pasidžiaugė, jog festivalio metu pasiektas "balansas tarp profesionalų ir bendruomenės iniciatyvų", kurias siūlė menininkai ir verslininkai.

"Vienas populiariausių renginio projektų - šviečianti keturkojų eisena - šiemet žygiuos Dangės krantinėmis tarp tiltų. Įdomius projektus festivalyje pristatys Vilniaus dailės akademijos Telšių skyriaus ir Klaipėdos fakulteto absolventai, studentai. Verslininkai ir prekybininkai inicijavo Skonių aikštę Teatro aikštėje. Čia bus galima atsigerti šiltų gėrimų ir užkąsti", - sakė G. Giedraitytė.

POPULIARUMAS. Tarptautinis Klaipėdos šviesų festivalis - populiariausias renginys Vakarų Lietuvoje šaltuoju metų laiku.

Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Naujos erdvės

Šiais metais festivalio programoje atsirado ir naujų erdvių. Pasak organizatorių, vaizdo projekcijos šiemet nušvis keliose Mažvydo alėjos kavinukėse, kurios vaišins arbata. O specialusis festivalio projektas persikels net per Kuršių marias ir įsikurs Juodkrantėje, Raganų kalne.

Pasak Neringos vicemero Narūno Lendraičio, šiemet projektas, pavadintas "Švytinčių sakmių kalnu", bus iššūkis ir eksperimentas tiek organizatoriams, tiek Neringai ir išreiškė viltį, jog kitąmet švies visas Raganų kalnas ir Juodkrantės vilos.

"Šiais metais apšviesime dvylika Raganų kalno skulptūrų ir pristatysime suomių kūrėją, kuris pernai Dangės skvere buvo įkurdinęs vadinamąsias "šviečiančias dūšeles", - anonsavo projektą N. Lendraitis.[CITATA]

VšĮ "Klaipėdos šventės" direktorius Romandas Žiubrys akcentavo, kad į festivalio filialą Juodkrantėje vasario 15-16 dienomis vakarais gyventojus nemokamai kels šviečiantis "Smiltynės perkėlos" keltas ir taip pat nemokamai iki Juodkrantės veš šviečiantis autobusiukas. Tikimasi, kad viešasis Klaipėdos transportas Šviesų festivalio metu visus keleivius taip pat veš nemokamai. Tam sausio 31 d. dar turi pritarti uostamiesčio Taryba. Kito transporto eismas senamiestyje Šviesų festivalio metu bus draudžiamas.

R. Žiubrys informavo, kad Šviesų festivalis sulaukia didžiulio ne tik klaipėdiečių ir Lietuvos gyventojų dėmesio, juo aktyviai domisi užsienio turizmo agentūros.

"Šiais metais į Šviesų festivalį atvyks turistų grupės ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Latvijos, Kaliningrado srities", - sakė VšĮ "Klaipėdos šventės" vadovas.

Šviesų festivalio finansinė sąmata siekia apie 290 tūkst. eurų (tai yra jau daugiau nei pusė Jūros šventės biudžeto), tačiau rėmėjai dar labai daug prisideda darbais.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder