Šventojiškiai klausia konkrečiai   - „Kada?“

Šventojiškiai klausia konkrečiai - „Kada?“

Vienas iš šeštadienį vykusių pirmosios Lietuvos jūros dienos paminėjimo Šventojoje 80-mečio renginių - diskusija „Šventosios uosto ateities perspektyvos“. Ji vyko labai audringai, susirinkę šventojiškiai rėmė prie sienos tiek Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos, tiek Palangos miesto savivaldybė atstovus, reikalavo atsakyti į konkrečius klausimus ir piktinosi negaudami atsakymų.

Kitų metų balandį jau bus švenčiamas Šventosios uosto statybos pradžios 90-metis. „Taip mes iš lėto visus tuos 90 metų ir statome Šventosios uostą“, - sakė diskusiją vedęs Kęstutis Oginskas.

Po pranešimo Uosto direkcijos atstovas buvo verčiamas pakartoti visus šešis uosto atstatymo etapus ir paaiškinti, kada kiekvienas numatytas įgyvendinti. Uosto direkcijos Plėtros departamento direktorius Vidmantas Paukštė mano, kad, jeigu būtų gauta Europos Sąjungos (ES) parama, uostą įmanoma pastatyti per 4-5 metus, pirmas etapas - molų statyba - užtruktų 2 metus. Į klausimą, ar yra numatytas planas B, jeigu ES neskirtų lėšų, jis negalėjo atsakyti. Preliminariais skaičiavimais, tam reikia 150 mln. Lt. Pasak V.Paukštės, tokią sumą, kuri sudaro beveik visą Uosto direkcijos metų biudžetą, paimti iš Klaipėdos uosto direkcija tikrai negalėtų, tačiau patikino, kad direkcija savo lėšomis prisidėtų prie šio projekto. Jis paaiškino, kad Šventosios uosto techninis projektas bus baigtas šiemet lapkritį, kitų metų vasarą, jeigu tarptautinio konkurso rezultatai nebūtų apskųsti, būtų galima pradėti uosto atstatymo paruošiamuosius darbus. Priminė, jog reikėtų jau pagalvoti ir apie Šventosios uosto operatoriaus klausimą. Uosto eksploatacija bus gana brangi, nes net ir pastačius molus uostą vis tiek reikės valyti.

Šventojiškiai piktinosi esama situacija, tuo, kad laivai negali išplaukti į jūrą. „Mes galime išplaukti tik su „sportbačiais“, taip vadiname savo valtis. Net vainikų išplukdyti į jūrą su kateriais ir gražiai pagerbti žuvusiųjų atminimą negalėjome. Pas mus niekas negali įplaukti iš jūros, prieplaukos stovi tuščios, kas čia ką darė?“, - kalbėjo vienas šventojiškių. Šventosios gyventojai klausė, kodėl prieš kelerius metus buvo metami milijonai litų gilinimui, jeigu situacija visiškai niekuo nepasikeitė, ar tai buvęs tik pinigų plovimas? Diskusijos dalyviai prašė tiesiai šviesiai atsakyti, ar Šventosios uosto atstatymas yra eilinis tautos užliūliavimas prieš rinkimus.

Palangos miesto savivaldybės atstovui iš Architektūros skyriaus dar sunkiau buvo paaiškinti šventojiškiams, ką jų labui yra numačiusi miesto valdžia. Jis negalėjo pasakyti, kada Šventojoje bus įrengtas Bendruomenės centras, kuriam numatyta 5,5 mln. Lt. Klausytojus piktino tai, kad pranešėjas tik parodė skaidres su skaičiukais ir negalėjo pasakyti nieko konkretaus, jie prašė perduoti merui linkėjimus.

Ir Šventosios metraštininkui Mikeliui Balčiui, pasakojančiam apie kažkada danų turėtą įtaką Šventosios uostui, teko pripažinti, kad gatvės Šventojoje blogesnės nei Darbėnuose. M. Balčius atkreipė dėmesį į tai, kad niekas kol kas nemąsto apie tai, ką šventojiškiai galėtų parodyti turistams, jeigu uostas atsirastų. Salė replikavo – „Paršelių rojų“.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder