Sveikina ministro principingumą dėl A. Vaitkaus

Sveikina ministro principingumą dėl A. Vaitkaus

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis, vertindamas susisiekimo ministro Roko Masiulio sprendimą atleisti Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos (KVJUD) generalinį direktorių Arvydą Vaitkų, sveikina ministrą už parodytą principingumą.

G. Landsbergio vertinimu, taip ministras parodė ryžtą reikalaujant iš pavaldžių įmonių vadovų laikytis vakarietiškų skaidrumo standartų.

„Džiaugiuosi, kad ministras sau ir ministerijai pavaldžioms institucijoms kelia vakarietiškus skaidrumo standartus ir pasielgė vieninteliu įmanomu teisingu būdu. Glumina tai, kad Ramūnas Karbauskis ir premjeras Saulius Skvernelis ignoravo ir Nacionalinio saugumo komisijos pateiktą neigiamą informaciją apie A. Vaitkų iškėlusią partiją rėmusių verslininkų veiklą, ir elementarius skaidrumo principus. Dar daugiau - viešai spaudė ministrą neliesti susikompromitavusio Arvydo Vaitkaus. Todėl šiandieninis ministro sprendimas vertas pagarbos ir palaikymo“, - pranešime pabrėžia G. Landsbergis.

R. Masiulis pirmadienį pranešė, kad atšaukia A. Vaitkų iš pareigų gavęs uosto valdybos nuomonę, kurioje abejojama, kad A. Vaitkus gali pilnavertiškai atlikti savo pareigas.

ELTA primena, kad R. Masiulis sausį nušalino A. Vaitkų nuo dalies sprendimų, susijusių su įmonėmis, kurių atstovai dalyvavo A. Vaitkaus rinkimų kampanijoje.

Vasario pradžioje LRT Tyrimų skyrius paskelbė publikaciją, kurioje aprašoma, kaip kartu su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) sąrašu į Klaipėdos merus kandidatuojantį A. Vaitkų parėmusiems uoste veikiantiems verslininkams buvo sudaromos palankesnės sąlygos vykdyti veiklą. KVJUD teigia, kad LRT Tyrimų skyriaus parengta publikacija yra tendencinga, šališka bei klaidinanti visuomenę. Dėl to kovo 15 d. kreipėsi į Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybą.

Vasario 20 d. VTEK pagal gautą prašymą pradėjo tyrimą, ar A. Vaitkus neturėjo savo privačių interesų deklaracijoje nurodyti asmenų, kurie, esą, paaukojo lėšų politiniam sąrašui, su kuriuo A. Vaitkus kandidatuoja į mero pareigas, ir kurie yra tiesiogiai susiję su komercinių interesų Klaipėdos uoste turinčiomis įmonėmis.

Po rinkimų, kovo 18 d., A. Vaitkus grįžo vadovauti Klaipėdos uostui, tačiau, kaip Eltai sakė R. Masiulis, jis liko nušalintas nuo sprendimų, susijusių su tomis įmonėmis, su kurių vadovais galimai turėjo neskaidrių ryšių.

Susisiekimo ministras taip pat sakė, kad kyla klausimas, ar A. Vaitkaus pavaldiniai neturi interesų konflikto, jei jie spręs tų įmonių klausimus. Dėl to ministras sakė kreipęsis į VKC, VTEK ir įmonės valdybą, kad jos įvertintų situaciją.

VKC nurodė, kad turi būti siekiama, jog valstybės valdomos įmonės būtų atskirtos nuo politinės įtakos formuojant valdybą, skiriant ir atleidžiant įmonės vadovą.

Pirmadienio rytą R. Masiulis Eltai sakė, kad tiek VTEK, tiek įmonės valdybos išvados dėl A. Vaitkaus turėtų būti teigiamos, norint, kad A. Vaitkus galėtų tęsti darbą.

KVJUD pirmadienį surengė spaudos konferenciją, skirtą aptarti aktualijas. Joje A. Vaitkus pranešė, kad atšaukė savo nusišalinimą, argumentuodamas, kad tam nėra jokio pagrindo.

Iš karto po to apie rengiamą konferenciją pranešė ir Susisiekimo ministerija. Joje R. Masiulis pranešė atšaukiantis A. Vaitkų iš pareigų.

„Šiandien pasirašiau įsakymą dėl atšaukimo Valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinio direktoriaus A. Vaitkaus iš pareigų. Šiandien ponas Vaitkus pranešė apie savo atsišalinimą (atšauktą nusišalinimą. - ELTA) nuo sprendimų priėmimo tam tikrų bendrovių uoste. Tai verčia reaguoti nedelsiant. Šiandien gavau valdybos nuomonę. Valdyba abejoja, kad A. Vaitkus gali pilnavertiškai atlikti savo pareigas. Įvertinus šias aplinkybes A. Vaitkus yra atšaukiamas iš pareigų“, - pranešė R. Masiulis.

Kaip patikino ministras, pirmadienis yra paskutinė A. Vaitkaus darbo diena. A. Vaitkų laikinai pavaduos uosto infrastruktūros direktorius Vidmantas Paukštė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder