Svarbią "Vilties miesto" žinutę pasiuntė netradiciniu būdu

Svarbią "Vilties miesto" žinutę pasiuntė netradiciniu būdu

Praėjusią savaitę asociacija "Mano miestas Klaipėda" kartu su krepšinio klubo "Neptūnas" kapitonu Simu Galdiku pakvietė į neeilinę pramogą - "drive-in" kiną sėdint automobiliuose. Tačiau ši pramoga siuntė ir jautrią žinutę, nes renginio metu buvo renkamos aukos kilniam tikslui - "Vilties miesto" vasaros stovyklai vaikams, turintiems autizmo spektro sutrikimų. Renginio metu pavyko surinkti 313 eurų paramą stovyklai.

Į kino seansą automobilių stovėjimo aikštelėje šalia "Studlendo" pakvietę organizatoriai prašė aukoti pagal galimybes, kad ypatingi vaikai turėtų galimybę pabūti kartu, mokytis drauge ir vienas iš kito.

Į renginį aktyviai kvietęs "Neptūno" kapitonas S. Galdikas pasakojo, kad kilo idėja bendram tikslui suvienyti kelias organizacijas.

"Pranciškonų bendruomenės, "Vilties miesto" fondo globojamiems vaikams tikrai reikia meilės, pagalbos, bet reikia ir mūsų paramos jų vasaros stovyklai. Nesitikėjome, kad tiek daug žmonių atvažiuos, ir tai labai smagu - pilna aikštelė ir niekas nebetelpa. Tikrai labai geros emocijos ir ypač džiugu, kad žmonės yra neabejingi, kultūringai elgiasi, tvarkingai susistatė automobilius ir laukia kino. Smagu matyti tiek daug jaunimo, iš kurio, manau, išaugs tikrai gera nauja karta", - kalbėjo S. Galdikas.

Asociacijos "Mano miestas Klaipėda" prezidentas Remigijus Žiogas akcentavo, kad parinktas buvo ne bet koks filmas.

"Filmas "1917" yra istorinis, motyvuojantis, ne kokios nors "Pagirios Las Vegase". Tai nėra filmas, pritraukiantis jaunimą, kuris lėbautų naktimis, taigi, manome, kad pavyko surinkti intelektualų jaunimą, kuriam įdomu vasaroti kultūringai", - džiaugėsi R. Žiogas.

Filmas buvo rodomas pripučiamame ekrane, o klausytis garso buvo galima automobilių radijo imtuvuose nusistačius tam tikrą dažnį.

Svarbi žinutė

Prieš prasidedant filmui renginio dalyviai savanoriams į aukų dėžutes pagal galimybes aukojo pinigų. Sykiu suvažiavusiems klaipėdiečiams savanoriai ir taikomojo elgesio analizės terapeutė, VšĮ "Elgesio sprendimai" vadovė Rita Karvelienė pasakojo apie autizmo spektro sutrikimus, kaip jie keičia vaikų elgesį, kokie vaikai renkasi į stovyklas ir kodėl jos yra svarbios.

"Kartais ši perduota žinutė būna ne mažiau svarbi nei finansinė pagalba. Norime pasakyti, kad esame tarp jūsų, kad norime draugauti, todėl labai svarbu, kad žmonės išgirstų ir mus priimtų", - pabrėžė R. Karvelienė.

Šiemet stovykla autizmo spektro sutrikimų turintiems vaikams prasidės birželio 15 d.

"Apie ją girdi ir kiti Lietuvos miestai, domisi, tačiau dėl pokarantininio laikotarpio į stovyklą negalėsime priimti tiek žmonių, kiek galėtume, kiek turime priemonių. Bet stovykla vyks, džiaugiamės, kad į kvietimą atsiliepė ir savanorių", - sakė brolis Benediktas.

Gali prisidėti kiekvienas

R. Žiogas pasakojo, kad su "Vilties miestu" bendradarbiaujama jau daug metų ir galima pasidžiaugti pasiektais rezultatais, tačiau svarbu, kad prie bendro tikslo prisideda ir daugiau žinomų uostamiesčio žmonių, kurie siunčia svarbią žinią bendruomenei, pavyzdžiui, S. Galdikas.

R. Žiogas ir S. Galdikas kvietė visus prisidėti prie "Vilties miesto" idėjų aukojant lėšas asociacijos "Mano miestas Klaipėda" trumpuoju numeriu 1484, savanoriaujant, padedant tvarkyti įkurtą rožyną ir t. t.

Brolis Benediktas kvietė ir į artimiausią renginį - birželio 11 d. bus atidarytas vienuolyno kiemelis, kuriame įvairius kūrinius atliks Klaipėdos kamerinio orkestro meno vadovas ir solistas, violončelininkas Mindaugas Bačkus.

"Vakarų ekspresas" taip pat prisideda prie "Vilties miesto" iniciatyvų ir kviečia paremti autizmo spektro sutrikimų turinčių vaikų vasaros dienos stovyklą "Rožių planeta", organizuojamą prie Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio vienuolyno.

Aplink vienuolyną jau yra pasodinta du tūkstančiai rožių kerų siekiant, kad autistiški vaikai galėtų ugdyti savo darbinius įgūdžius.

Didžiulė pagalba ir nauda

Tokia dieninė vasaros stovykla yra didelė pagalba autizmo spektro sutrikimų turinčius vaikus auginantiems tėvams, čia lavinami ir jų socialiniai įgūdžiai.

R. Karvelienė pasakojo, kad praėjusiais metais septyniose pamainose stovyklavo 36 vaikai, šiemet suplanuotos 9 pamainos.

"Daug daugiau registruojasi iš kitų miestų, tad ne tik Klaipėdoje yra problema, kad nėra tokios bendruomenės, kur tokius vaikus šiltai priimtų, kad būtų šiems vaikams reikalingos, pritaikytos veiklos. Poreikis tikrai yra. Tai bus jau penkta mūsų stovykla ir pastebime, kad jos veikia.

Vaikai išeina labai pasikeitę, į darželius jie grįžta kitokie, nes išmoksta būti tarp kitų vaikų, įsitraukti į veiklas.

Autistiški vaikai turi elgesio ir emocijų sutrikimų, jie dažniau būna užsisklendę, mėgsta domėtis tik viena veikla, juos gąsdina naujovės, o mes iš visų jėgų stengiamės praplėsti jų veiklas", - pasakojo R. Karvelienė.

Ji pasidžiaugė, kad formuojasi ir dar viena bendruomenė - autistiškų vaikų brolių ir seserų. Jie supranta vieni kitų problemas, dalijasi rūpesčiais, bendrauja.

VšĮ "Elgesio sprendimai" vadovė teigė, kad stovyklai surengti reikia nemažai lėšų, pavyzdžiui, praėjusiais metais vien maitinimui buvo išleista apie 2 tūkst. eurų, o dar reikia įvairių specialių priemonių ir t. t.

"Stengiamės jiems kuo daugiau visko parodyti, kad jie nebijotų naujų dalykų, susipažintų su naujomis veiklomis, todėl mums ir reikalingos lėšos. Norime padėkoti visiems ir už finansinę pagalbą, ir už tai, kad žmonės stengiasi padėti mums ir kitais būdais. Yra gera matyti, kad kiekvienais metais vis daugiau žmonių supranta, kad autizmo spektro sutrikimų turintys žmonės irgi yra visuomenės dalis, žmonės tampa labiau tolerantiški, atviresni", - kalbėjo R. Karvelienė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder