Susikibo dėl Girulių miško ateities

Susikibo dėl Girulių miško ateities

Nors Klaipėdos bendrojo plano koncepciją politikams pateikę svarstyti valdininkai akcentuoja, kad tai tik vizija bei galimybė atrišti rankas tolesniam planavimui, oponentai įžvelgia įvairių grėsmių. Viena jų - esą patvirtinus šią koncepciją Klaipėda neteks dalies Girulių miško. Valdininkus tokie įtarinėjimai varo į neviltį.

Klaipėdos miesto tarybos Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto nariai vakar į posėdį net pasikvietė miškininką, kad šis patvirtintų arba paneigtų jų abejones dėl Girulių miško ateities, jei bus pritarta bendrojo plano koncepcijai.

Valstybinės miškų urėdijos Kretingos regioninio padalinio urėdijos vyriausiasis miškininkas Sigitas Kupšys svarstė, kad miško nereikėtų leisti urbanizuoti. Esą ir taip jis nyksta dėl vykdomos kelių plėtros.

"Nuo jūros pusės miškas užstoja Klaipėdą nuo stiprių vėjų, taip pat ir nuo uosto įmonių skleidžiamų kvapų. Toje teritorijoje, kur mišką planuojama urbanizuoti, iš tiesų yra vadinamųjų pelkių, juodalksnynų. Tačiau tas vietas būtų galima tiesiog nusausinti", - kalbėjo S. Kupšys.

Atidžiau paanalizavęs bendrojo plano koncepciją, jis baiminosi, kad nuo I Melnragės iki Klaipėdos rajono ribos liks tik epizodiški miško gabaliukai.

Tačiau posėdyje dalyvavę Savivaldybės atstovai pabrėžė, kad koncepcijos nereikėtų vertinti taip tiesmukiškai.

"Tikrai nėra planuojama ištisinė miško modernizacija ir ištisai miško niekas nekirs. Vertingiausio miško atkarpos tikrai išliks. Tiesiog schematiškai parodoma idėja, kaip galėtų būti. O kai bus sprendinių stadija, net neabejoju, kad į viską bus labai jautriai pažiūrėta. Matome, kad galėtų būti nauja kokybė. Ne tik uostas galėtų vystyti krovą, bet ir miestas galėtų pajūrio ruože laisviau siūlyti vystyti pramogų kompleksus", - kalbėjo vyriausiasis miesto architektas Almantas Mureika.

"Dar vis tiek bus rengiamas kompleksinio planavimo dokumentas visai planuojamai kurortinei teritorijai. Ten ir bus išsamiau išnagrinėta. Kita vertus, miestiečiai, išgirdę žodį "miškas", negalvoja apie apleistą gamtą, labiau apie parkus, takelius, suoliukus, aikšteles. Visi tie dalykai gali atsirasti, jei mes turėsime patvirtintą koncepciją ir galėsime toliau nagrinėti, ką nusausinti, kur pralaidą, o kur aikštelę padaryti. O jei koncepcija nebus patvirtinta, mes ir toliau negalėsime nieko toje vietoje nagrinėti", - antrino Savivaldybės Urbanistikos skyriaus vedėja Mantė Černiūtė-Amšiejienė.

Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas taip pat akcentavo, kad ši koncepcija tiesiog atriša rankas tolesniam planavimui.

"Pažadėkite, kad toje vietoje nebus pastatyti ponų nameliai", - rėmė jį prie sienos Lilija Petraitienė.

"Kol aš esu, garantuoju, kad namai ten neatsiras", - nusijuokė S. Budinas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder