Sumažinti jūros aukų (ne)įmanoma?

Sumažinti jūros aukų (ne)įmanoma?

Šią vasarą jūros pasiglemžtos aukos vėl kelia tradicinį klausimą - ar gelbėtojai padarė viską siekdami išgelbėti gyvybę? O galbūt reikia ieškoti naujų sprendimų, kurie užtikrintų poilsiautojų saugumą?

Tačiau ieškant atsakymų į šiuos klausimus labiausiai tinka patarlė: "Kuo giliau į mišką - tuo daugiau medžių."

"Gelbėtojas darė prisitraukimus"

"Vakarų ekspresas" jau rašė apie įvairius kaltinimus gelbėtojams ir Savivaldybei, kai liepą Melnragėje nuskendo nepilnametis. Analogiška situacija susiklostė ir po dar vienos tragedijos, kai beveik prieš mėnesį jūroje nuskendo šešiolikmetė klaipėdietė.

Šio skaudaus įvykio liudininkė (vardo atskleisti nenorėjo) pasakojo, jog tris dienas iš eilės ji kartu su dešimtmečiu sūnumi ir vienuolikmečiu jo draugu, kuris trumpai svečiavosi jų šeimoje, su dviračiais keliaudavo poilsiauti į Antrosios Melnragės paplūdimį.

"Tą dieną prieš išvykdami namo mes darsyk nuėjom išsimaudyti jūroje. Priėjome prie pat plūdurų, tačiau gylis tesiekė juosmenį. Pamenu akimirką, kai pro mus praėjo grupelė, kaip iš pradžių man atrodė, studentų. Atkreipiau į juos dėmesį, nes jie buvo, skirtingai nei kiti jaunuoliai, labai ramūs", - dalijosi prisiminimais klaipėdietė.

Ji pasakojo, kad jaunuoliai nuklydo toli į jūrą - dvigubai tiek, kiek nuo kranto iki plūdurų. Maždaug po 10 minučių pakilo vėjas ir moteris sakė net nebegalėjusi iš jūros iškrapštyti savų vaikų, kurie norėjo pasidžiaugti kilusiomis bangomis.

"Tuomet pajutau toli nuklydusių paauglių grupelėje kilusį sąmyšį. Išgirdau, kaip vienas berniukas kitą ragino atplaukti arčiau jo. Pagalvojau, gal jie šitaip mokosi plaukti", - pasakojo klaipėdietė.

Einant kranto link moterį apėmė bloga nuojauta ir tuomet ji aiškiai išgirdo žodį "gelbėtojai".

"Tuomet kiek kojos neša bėgau gelbėtojų stoties link. Jau už šalia esančios kavinės pradėjau šaukti gelbėtojus, tačiau jie turbūt negirdėjo. Įdomu tai, jog iš toli pamačiau, kaip viršuje vienas jų darė prisitraukimus... Pribėgusi iki pat laiptelių klykiau iš visų plaučių ir tik tuomet žaibiškai išlėkė gelbėtojai", - sakė moteris.

Įvykio liudininkė teigė niekaip iki šiol nesuprantanti, kodėl nė vienas gelbėtojas nestebėjo paplūdimio, ypač tos vietos, kur buvo duobė. Paauglių grupelė net 10 minučių maudėsi toli nuo plūdurų, o per garsiakalbius niekas neskelbė reikalavimo grįžti.

Moteris pabrėžė, kad per tris dienas ji nė karto nemačiusi duobę žyminčios lentelės.

"Juk aš ne kvaila, jei būčiau mačiusi ženklą, tikrai nebūčiau leidusi vaikams, ypač svečiui, ten maudytis. Būtume paėję paplūdimiu kiek toliau", - sakė liudinininkė ir pridūrė neabejojanti, kad didžiausia kaltė krenta ant pačių paauglių pečių.

Tačiau, anot jos, kam tie gelbėtojai, "jei jie nieko nemato"?

Daugiau skaitykite dienraštyje "Vakarų ekspresas".

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder