Sulaukę sąskaitos už laiptinės dezinfekciją pasijuto apgauti

Sulaukę sąskaitos už laiptinės dezinfekciją pasijuto apgauti

Nors yra skelbiama, kad, nenorėdami mokėti milžiniškų sumų už laiptinių dezinfekavimą, daugiabučių gyventojai jas gali dezinfekuoti patys, uostamiesčio J. Janonio gatvės 4 numeriu pažymėtame name gyvenantys klaipėdiečiai sako besijaučiantys patekę į aklavietę.

Vienas J. Janonio g. 4 namo gyventojų pasakojo, kad namą administruojanti bendrovė nusprendė dezinfekuoti laiptinę, o už vieną kartą per savaitę atliktus darbus kiekvieno buto savininkas turi sumokėti 26 eurus.

Vyras teigė esantis gerokai nustebęs, mat miesto valdžia spaudai esą ne kartą sakė, jog namo administratorius neturėtų primygtinai piršti kokios nors įmonės paslaugų, už kurias turės susimokėti visi gyventojai.

Klaipėdietis pacitavo ir namo administratoriaus atsakymą į gyventojų klausimus. Jame pabrėžiama, kad gyventojai, patys prižiūrintys ir valantys ar dezinfekuojantys laiptines, gali asisakyti šios paslaugos informavę administratorių raštu.

Tačiau pašnekovas teigė, kad prieš atliekant laiptinės dezinfekciją namo gyventojai nė nebuvo apie tai informuoti, taigi, ir pirmą kartą net negalėjo jos atsisakyti.

Pašnekovas taip pat aiškino, kad namo gyventojai jau anksčiau periodiškai valydavo savo laiptinę, tad ir dezinfekavimo paslauga jiems esą nė nebuvo reikalinga.

Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos ir mero sekretoriato vyr. specialistė Aušra Lukauskienė komentavo, kad laiptinių dezinfekcija atliekama paskelbus Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymą, tačiau jame nėra nurodytas vienas akcentas.

"Įsakyme nėra pasakyta, kas turi mokėti už daugiabučių namų laiptinių dezinfekavimą, gal todėl daliai klaipėdiečių kilo klausimas, kas už tai turi būti atsakingas", - svarstė A. Lukauskienė.

Ji teigė, kad Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaro Neniškio komentare spaudai buvo patikslinta, kad dezinfekciją nebūtinai turi atlikti profesionalios bendrovės - tai gali padaryti ir patys gyventojai.

"Tačiau tam turi būti daugumos pritarimas. Svarbu, kad būtų kokybiškai, kruopščiai ir nurodytu periodiškumu dezinfekuojamos pačios rizikingiausios, dažnai rankomis liečiamos vietos: lauko durų rankenos, telefonspynių bei lifto mygtukai ir laiptų turėklai", - aiškino A. Lukauskienė.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos vyriausioji patarėja Inga Kubilienė patikslino, kad iš anksto sutartis dėl laiptinių valymo su bendrovėmis sudariusių namų gyventojai neturėtų būti dar kartą apmokestinti už dezinfekciją.

"Taip, už laiptinių dezinfekciją apmokami butų ir kitų patalpų savininkai. Jei name nėra užsakytos valymo paslaugos, bendrojo naudojimo objektų valdytojas turi organizuoti pirkimus ir parinkti mažiausią valymo paslaugų kainą pasiūliusį rangovą. Dažnu atveju valymo paslaugos buvo teikiamos jau iki karantino (pagal gyventojų sprendimą) pradžios, tad reikalinga tik papildomai dezinfekuoti dažnai liečiamus paviršius, todėl tokių iš anksto sutartis dėl valymo sudariusių daugiabučių namų valdytojas neturėtų dar kartą apmokestinti gyventojų", - teigė I. Kubilienė.

Anot jos, jei sutartis dėl valymo iš anksto nebuvo sudaryta ir butų savininkai prieštarauja, kad tokia sutartis atsirastų, jie gali patys prisiimti atsakomybę rūpintis bendrojo naudojimo patalpomis. Tuomet, anot I.Kubilienės, name turi būti atsakingas atstovas dezinfekcijos klausimais ir organizuoti laiptinių valymą savo jėgomis.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder