Suformuota koalicija, bet vartai kitiems neužtrenkti

Suformuota koalicija, bet vartai kitiems neužtrenkti

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas trečiadienį pasirašė bendradarbiavimo sustartį su Klaipėdos konservatorių lyderiu Arūnu Barbšiu ir Lietuvos centro partijos Klaipėdos skyriaus pirmininku Alvidu Šimkumi.

Pastarojo sutikimas dirbti išvien užtikrino, kad trečiajai kadencijai likęs vadovauti meras ir kartu su juo į Tarybą patekę visuomeninio komiteto nariai užsitikrino daugumą. Tačiau pats A. Šimkus užsitraukė savo buvusių bendražygių nemalonę. Lietuvos centro partijos pirmininkas Naglis Puteikis viešai išvadino A. Šimkų apsišaukėliu, o Nina Puteikienė - išdaviku.

Postų dar nedalija?

"Šiandien galime viešai pranešti, kad dviejų partijų ir vieno visuomeninio komiteto atstovai naujojoje Klaipėdos miesto taryboje sutarė dėl principinių dalykų, kad kartu rengs bendrą koalicinę programą. Visi trys suvokiame, kad tam tikri kompromisai neišvengiami. Nėra ko slėpti, yra tokių nuostatų, kurios neskamba unisonu, bet mūsų uždavinys ieškoti optimalios harmonijos ir dermės", - sakė V. Grubliauskas.

Jis tikino esą kol kas nėra kalbama apie jokius konkrečius postus ar konkrečias pavardes, pavyzdžiui, kas taps vicemerais.

REAKCIJA. Alvido Šimkaus sprendimas sulaukė ir piketuotojų dėmesio. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

"Mano giliu įsitikinimu, būtų didžiulė klaida pradėti nuo postų dalybų, o tik tada pradėti kalbėti apie vertybes. Mes ir diskusijose nekėlėme klausimo, kas kuo nori būti, ar kas kiek kam priklauso", - teigė meras ir nepatvirtino žurnalistų klausimo, ar šalia jo sėdi du būsimieji vicemerai.

"Mes, kaip politinė jėga, turėdama šešias vietas, manau galime tikėtis vicemero pozicijos. Bet tai nereiškia, kad yra sutarta, kad aš būsiu vicemeru", - replikavo A. Barbšys.

O A. Šimkus netgi tikino, kad neitų dirbti vicemeru.

"Aš turiu kitų darbų, nemanau, kad man būtų protinga keisti", - sakė A. Šimkus.

Atviri ir kitiems

Po šio susitarimo V. Grubliauskas užsitikrino, kad Taryboje turės minimalią daugumą - naujai formuojamai koalicijai jau priklauso 16 iš 31 Tarybos nario. Tačiau viliasi, kad tai dar ne riba.

"Mūsų šiandieninis susitarimas jokiu būdu nereiškia, kad visiems kitiems užsiveria geležiniai vartai. Galimybės atskiriems politikams ar kitų politinių jėgų atstovams dalyvauti šitame procese išlieka", - sakė V. Grubliauskas.

Jis tikino nelaikantis jokių nuoskaudų, kurios neleistų bendrauti su kuriais nors politikais.

"Neturiu jokių žaizdų ar randų, esu atviras bet kokiai diskusijai su bet kuriuo politiku esančiu naujojoje Taryboje, išskyrus tam tikrus atvejus, kai kalbama apie tam tikras vertybines ribas", - kalbėjo meras.

Dėmesys pradžiugino

Daugiausia emocijų sukėlė A. Šimkaus sprendimas dirbti išvien su V. Grubliausku.

"Judo sidabriniai šiandien keliauja Alvidui Šimkui. Vakar dar niekam nežinomas šiandien pagarsėjo tuo, kad išdavęs bendražygius, prisijungė prie valdančiosios Grubliausko koalicijos. Savo rankomis atnešiau Grubliauskui dovanėlę. Supakavau ir perrišau Centro partijos kaspinu", - socialinėje erdvėje piktinosi kartu su A. Šimkumi į rinkimus ėjusi N. Puteikienė.

Lietuvos centro partijos pirmininkas N. Puteikis A. Šimkų viešai išvadino apsišaukėliu.

"Gal V. Grubliauskas tą koaliciją formuoja su kažkokia kita, bet ne Lietuvos centro partija? - ironizavo LCP pirmininkas. - Lietuvos centro partija negavo iš V. Grubliausko jokio kvietimo į koaliciją. Koalicijų sudarymo klausimus, kaip ir kitose partijose, sprendžia ne skyrius, ne skyriaus pirmininkas vienasmeniškai, o centrinė partijos valdyba ir taryba."

Pasak N. Puteikio, A. Šimkui partija nėra suteikusi jokių įgaliojimų eiti į koaliciją su V. Grubliausko komitetu.

"Jeigu A. Šimkus planuoja pasirašyti po tokiu koaliciniu susitarimu, bus svarstomas klausimas dėl jo pašalinimo iš LCP narių už įstatų pažeidimą“, - sakė partijos pirmininkas.

Kai Rotušėje buvo pasirašoma bendradarbiavimo sutartis, kieme po langais būriavosi keli visuomenininkai. "Šimkau, ar ranka nesudrebės?", - buvo rašoma viename iš jų specialiai šiai progai pagamintų plakatų.

"Ne, nesudrebės", - iš žurnalistų išgirdęs, kokio dėmesio jis susilaukė, juokavo A. Šimkus, raitydamas parašą.

Jis sakė nesijaučiantis išdaviku, bet esą kiekvienas gali turėti ir kitokią nuomonę.

"Mačiau N. Puteikio pareiškimą, bet vienas pirmininkas negali spręsti dėl mano pašalinimo iš partijos, tai spręs Taryba. Tiek Taryboje, tiek valdyboje tie klausimai yra apkalbėti, o skyrius man vienašališkai pritarė, - teigė A. Šimkus ir dėl užgriuvusio dėmesio nesisielojo - "Džiaugiuosi, kad esu pastebimas, nesu tik šešėlis."

Jis pasakojo, kad jo sprendimas nebuvo spontaniškas.

"Tai buvo nuoseklus darbas. Apsisprendimą pradėjo N. Puteikienė, ji nuėjo derėtis su konservatoriais. O kai aš pradėjau tartis, Nina persigalvojo ir pradėjo kelti sąlygas. Man atrodė nepadoru, čia pradėjome tartis, čia jau nebesitariame. Be to, manau, kad būdamas pozicijoje miestui galėsiu padaryti daugiau, nei būdamas opozicijoje", - pasakojo A. Šimkus.

Pasak jo, labiausiai jį motyvavo noras dirbti be įtampos su gera kompanija.

"Ypač, kai padirbi su žmonėmis, kurie paskui siunčia... Supraskit, tai buvo be galo sunkus laikotarpis", - atviravo A. Šimkus.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder