Studijoje "Grock" bręsta unikalūs talentai ir socialinės iniciatyvos

Studijoje "Grock" bręsta unikalūs talentai ir socialinės iniciatyvos

Apie studiją "Grock", matyt, žino net ir kultūriniame gyvenime sunkiai besigaudantys klaipėdiečiai. Tai - ne tik terpė, kurioje jaunimas jau 15 metų mokosi muzikuoti ir lavina atlikėjo įgūdžius, bet ir socialinių iniciatyvų platforma, aprėpianti ir romantikos stingančias poras, ir neįgaliuosius.

"Dabar, žvelgiant į visus praėjusius metus, jau galima pastebėti mūsų veiklos tendencijas, pokyčius, įvertinti pasiekimus ir tikslus. Vienas džiugiausių pasiekimų - naujų talentų atradimas", - įsitikinęs studijos "Grock" vadovas Linas Švirinas.

Dėmesio centre - "Barzdoti vyrai"

Per pastaruosius metus studijoje susibūrė Lietuvoje unikali muzikos grupė. Tai - vos 8-10 metų amžiaus berniukų grupė, kuri save pristato itin brandžiai - "Barzdoti vyrai". Šiemet jie džiugino "Metų klaipėdiečio" apdovanojimų svečius bei sužibėjo "Lietuvos talentuose".

"Didžioji sėkmė - ne pasirodymas televizijoje, o tai, kas vyko už kadro. Svarbiausia tai, kad dalyvavimas konkurse "vyrams" padėjo sutelkti visas pastangas, išdrįsti peržengti per save ir dar labiau atsiskleisti", - dalinosi mintimis L. Švirinas.

Po pasirodymo televizijoje "vyrai" turėjo galimybę peržiūrėti įrašus, pažvelgti į save iš šalies, įvertinti, ką scenoje darė gerai, o ką reiktų keisti. Tai, anot L. Švirino, puikus mokymosi metodas, naudojamas ir "Grock" studijoje vykstančių užsiėmimų metu.

Paprašytas priminti "Barzdotų vyrų" istoriją, pašnekovas pasakojo, kad viskas vyko natūraliai. "Grupelę berniukų papildydavo vienas kitas vaikas, ir galiausiai nusprendėme patikrinti, ar jų norą "užaugti" ir pabūti rokeriais įmanoma realizuoti. Pasirodo, ne tik įmanoma, bet šiandien šis projektas sėkmingai progresuoja", - džiaugėsi pašnekovas.

Iniciatyvų burtis į muzikos grupes ar siekti atlikėjo karjeros būta nemažai, kadangi, pasak L. Švirino, studijos tikslas nėra vien mokyti jaunimą groti. Tai yra saviraiškos terpė muzikaliems žmonėms. "Jeigu tu ir moki groti, bet to daryti nemėgsti. Ko tuomet šis gebėjimas vertas? - klausia jis. - Mums svarbiausia, kad žmonėms muzikavimas teiktų džiaugsmą ir malonumą."

Tęsia "Pasimatymų popietės" tradiciją

Studija "Grock" nuo pat savo įsikūrimo pradžios išsiskyrė itin aktyvia veikla: Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro salėje rengdavo didelio klaipėdiečių dėmesio sulaukusias muzikines popietes, vėliau festivalius ir kitus renginius. 2008-aisiais "Grock" auklėtiniai sukūrė pirmąją Klaipėdoje roko operą "Eglė žalčių karalienė". Regis, prie ko tik prisiliečia L. Švirinas, viskas pavyksta.

Šiandien tokių iniciatyvų irgi netrūksta. Studija "Grock" gegužės 13 d. 16 val. I. Simonaitytės bibliotekos kiemelyje jau ketvirtus metus iš eilės rengs "Pasimatymų popietę". Šis renginys įdomus tuo, kad nėra iš anksto sumanytas - renginio kūrėju gali tapti kiekvienas norintysis.

"Žmonės gali su mumis susisiekti ir pasakyti, kad nori atlikti dainą savo mylimajai ar mylimajam. "Pasimatymų popietės" scena yra atvira eilėms, prozai ar muzikai", - dalyvauti programos kūrime ragino L. Švirinas.

PLANAI. Studijos "Grock" vadovas Linas Švirinas, bendradarbiaudamas su dr. Laura Mačiukaite, ketina rengti muzikos poveikio stebėjimus. "Mėginsime dar ir moksliniais tyrimais paremti savo veiklą. Norime visiems įrodyti, kad muzika iš tiesų veikia, ir parodyti, kad ji turi ne vien šventinį, bet ir gydomąjį "rūbą", - akcentavo jis.

Kitą dieną, gegužės 14-ąją, Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčia klaipėdiečius tradiciškai pakvies ir į santuokos įžadų atnaujinimo ceremoniją, kuri vyks iškart po vaikiškų pamaldų. Tėvų santuokos įžadų atnaujinimas gali tapti puikiu pavyzdžiu vaikams ir jaunimui.

Anot organizatorių, sėkmingos, ilgametės santuokos receptas - nuolat rusenanti romantika. Tai supranta vis daugiau klaipėdiečių, kadangi ceremonijos dalyvių kasmet tik daugėja. Esą prieš ketverius metus į pirmąją ceremoniją susirinko tik šešios poros, o praėjusiais metais jų buvo daugiau nei penkiasdešimt.

Veikla su neįgaliaisiais auga

Regis, L. Švirino ir "Grock" studijos pradėta muzikos terapijos, įtraukiančios specialiųjų poreikių turinčius vaikus, veikla ir mastai auga.

Šiemet pašnekovas buvo pakviestas prisijungti dr. Laurai Mačiukaitei leidžiant knygą "Muzikinės veiklos ypatumai ugdant autistiškus vaikus". Knygoje "Grock" studijos vadovas pasidalino ir savo patirtimi.

Praėjusiais metais taip pat buvo užmegzta draugystė su Klaipėdos universitetu, kuriame vyksta užsiėmimai su neįgaliaisiais. Draugystė mezgasi ir su Giruliuose veikiančiais Klaipėdos sutrikusio vystymosi kūdikių namais. Tikimasi ateityje muzikos terapiją taikyti platesne "geografija", norėtųsi, kad prie to prisidėtų ir žiniasklaida, valdžia, kultūrininkai bei, žinoma, visuomenė.

Pašnekovo teigimu, muzikos poveikis specialiųjų poreikių turintiems žmonėms yra akivaizdus. Esą viena mergaitė, kuriai maždaug 11 metų, prieš vienerius metus tesvėrė 13 kg. Tačiau dabar, jau metus lankant muzikos terapijos seansus, jos svoris užaugo dvigubai. "Tokios mergaitės nesuviliosi jokiais koncertais ar pasirodymais televizijoje, taigi muzikos poveikis, jeigu jis egzistuoja, yra tiesioginis, neparemtas jokiais reklaminiais triukais. Plika akimi matyti, kaip muzikinė vibracija veikia žmogų, stimuliuoja jį, kaip keičiasi žmogaus fiziologija, aktyvumas, santykis su aplinka", - pasakojo jis.

Kelsis į naujus namus?

"Grock" vadovas pasidžiaugė, jog auga ne tik studijos inicijuojamų veiklų mastas, bet ir gerėja technikos, instrumentų, kuriais groja jaunimas, kokybė. "Mūsų organizuojamuose koncertuose vaikai groja profesionaliais instrumentais. Sparčiai auga ir apšvietimo ir įgarsinimo kokybė. Beje, jau antrus metus teko aptarnauti Donato Montvydo koncertus, "Švyturio" arenoje vykstančius koncertus ir kitus renginius", - pasakojo jis.

Studijoje dirbantys specialistai lankosi įvairiose muzikos parodose užsienyje, ten susipažįsta su šiuolaikinėmis tendencijomis, naujovėmis, idėjas atveža į Klaipėdą.

Paklaustas, kokie artimiausi "Grock" studijos tikslai, L. Švirinas įvardijo siekį susirasti naujas patalpas ir susikurti dar geresnes sąlygas kūrybai ir edukacijai.

KOKYBĖ. Studija "Grock" neabejotinai gali pasigirti ne tik moderniais muzikos instrumentais, bet ir apšvietimo bei įgarsinimo kokybe.

"Patalpos, kuriose dabar darbuojamės, nėra labai palankios muzikavimui, kadangi nėra tinkamos garso izoliacijos. Na, o kitas niuansas - augančios nuomos kainos", - dėstė studijos vadovas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder