Startuoja VIII Klaipėdos knygų mugė (programa)

Startuoja VIII Klaipėdos knygų mugė (programa)

Spalio 1–3 dienomis Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje laukiami visi, negalintys atsispirti tam, kas nenumaldomai traukia, žavi ar net užburia. „Pasiduoti traukai“ - drąsiai kviečia VIII Klaipėdos knygų mugė.

Knygos šventės metu lankytojams bus pristatyti unikalūs literatūriniai-kultūriniai duetai, kuriuose susitiks žymūs kūrėjai ir jiems oponuojančios ryškios kultūrinės erdvės asmenybės. Pasiduoti susitikimų traukai kvies rašytojai Saulius Tomas Kondratas, Valdas Papievis, Tomas Venclova, jaunosios kartos kūrėjai, rašytojai, dailininkai. KKM metu savo naujausias knygas pristatys Lietuvos mažųjų ir vidutinių leidėjų ir Lietuvos leidėjų asociacijų nariai. Kultūros ir švietimo sektoriaus specialistai diskutuos apie kultūros paslaugų vartotojams prieinamumą, patirtis ir iššūkius karantino laikotarpiu.

Knygų mugės lankytojai galės užsukti į parodas, jaunimo, vaikų, muzikos, edukacinę, istorinės tematikos erdves, vyks skaitymų, performatyvios poezijos vakarai, priešstartiniai renginiai Kultūros fabrike, Klaipėdos kultūros komunikacijų centro Parodų rūmuose, Klaipėdos Dramos teatre, Klaipėdos universiteto botanikos sode bei naujoje barų erdvėje „Hofas“.

Užsienyje ir Lietuvoje kuriantys rašytojai, muzikantai, menininkai pasidalins su KKM lankytojais savo unikaliu požiūriu į kūrybą bei pasaulį.

Klaipėdos apskrities viešoji I.Simonaitytės biblioteka kartu su mugės dalyviais, lankytojais bei svečiais minės ir savo 70-ies metų veiklos jubiliejų!

Programa

Spalio 1 diena, ketvirtadienis

12 val. VIII Klaipėdos knygų mugės atidarymas
Vieta: Saulės laikrodžio kiemelis arba konferencijų salė, I a.

Renginys skirtas paminėti Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos 70 metų jubiliejų.

12 val. Dario Cestaro ir „Kirigami“ | Kūrybiniai užsiėmimai

Dalyvauja: Dario Cestaro
Vieta: Periodikos skaitykla, II a.
Registracija: (8 46) 412 532 arba [email protected]

Profesionalus italų menininkas Dario Cestaro supažindins su erdvinių knygų (pop-up) kūrimo paslaptimis, išmokys „Kirigami“ technikos. Užsiėmimai skirti 13–16 metų jaunimui. Preliminari trukmė – 3 val. Užsiėmimai vyks anglų kalba. 

12.30 val. Audiotekos atidarymas
Vieta: Muzikos erdvė, II a.

Aukščiausios kokybės garso ir dizaino audiotekos atidarymas. Audiotekos pažiba – audiofilų bendruomenėje garsėjančios firmos „Reed“ gamintas ekskliuzyvinis patefonas. Nauja bibliotekos erdvė atvira laisvos sielos žmonėms, mylintiems muziką ir vertinantiems aukštos kokybės garsą. Knygų mugės metu čia tavęs laukia susitikimai su išskirtiniais žmonėmis, pašėlę muzikos ir poezijos kokteiliai, puiki nuotaika ir įkvepiantys pokalbiai prie arbatos puodelio.

13 val. Specialistų diskusija
Vieta: Bendroji skaitykla, III a.

Renginys skirtas paminėti Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos 70 metų jubiliejų.

13 val. Aldona Martinkienė „Truobalė ont lauku“ | Knygos pristatymas
S. Jokužio leidykla-spaustuvė

Dalyvauja: Aldona Martinkienė, Diana Ciparienė, Marytė Jacikienė, Dalia Zabitienė
Vieta: Konferencijų salė, I a.
Renginio partneris: Klaipėdos rajono savivaldybės Jono Lankučio viešoji biblioteka

Tai pirmoji Aldonos Martinkienės poezijos knygelė, kurioje gražiai sudėliotas gyvenimas, pilnas paprastumo ir nuoširdumo. Diana Ciparienė pristatys pačią knygos autorę bei skaitys tekstus iš knygos. Dalia Zabitienė kalbės apie žemaičių tarmės pratarmes, pasakos kaip sekėsi redaguoti knygą ir, taip pat, skaitys tekstus iš knygos.

13 val. Gyveno kartą lapinas, kuris pametė protą... | Knygos pristatymas
Leidykla „Odilė“

Dalyvauja: Martin Baltscheit (vaizdo įrašas), Dalia Mikoliūnaitė, Žilvinas Ramanauskas, Nijolė Kuolienė
Vieta: Vaikų literatūros abonementas, Renginių salė, II a.
Registracija: (8 46) 341 726 arba [email protected]

Trupės „Teatriukas“ aktoriai papasakos apie gražų, protingą lapiną, kuris paseno ir pamiršo, kad yra lapinas. Lietuvių kilmės vokiečių rašytojas Martin Baltscheit pasveikins mugės dalyvius ir papasakos knygos „Apie lapiną, kuris pametė protą“ istoriją. Ši knyga yra pelniusi Vokietijos jaunimo literatūros premiją ir Sidabrinės plunksnos apdovanojimą, išversta į daugelį pasaulio kalbų.

Tiesioginę renginio transliaciją kviečiame stebėti Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos „Facebook“ puslapyje. 

13 val. ir 14 val. Vinetu kaimo gentis | Pažintis su indėnų kultūra

Dalyvauja: Vinetu kaimo gentis

Vieta: Saulės laikrodžio kiemelis

 

Vinetu kaimo gentis kviečia užsukti į tradicinę indėnų palapinę – tipį, susėsti į bendrą ratą ir pasiklausyti legendų apie indėnus ir gyvenimo būdą: sužinoti, kodėl indėnai puošiasi paukščių plunksnomis, pamatyti, kokiais ginklais medžiodavo, sužinoti, kokius totemus garbindavo, kokias dainas dainuodavo. Tipyje veiks knygų apie indėnų kultūrą paroda „Vinetu sugrįžimas“.

14 val. Jurga Bardauskienė „Kultūros palikimo beieškant. Klaipėdos miesto biblioteka 1920–1945 metais” | Knygos pristatymas
S. Jokužio leidykla-spaustuvė

Dalyvauja: Jurga Bardauskienė, Birutė Skaisgirienė, Klaipėdos jaunimo teatras
Vieta: Konferencijų salė, I a.

Knygoje pristatomas rekonstruojamos bibliotekos kolekcijos atvejis. Tai pastangų, ieškant dingusios Klaipėdos miesto bibliotekos (Stadtbücherei Memel), veikusios Klaipėdoje 1920–1945 m., pėdsakų rezultatas. Remiantis išskirtiniu Klaipėdos krašto istoriniu kontekstu atskleidžiama bibliotekos, kaip kultūros židinio, reikšmė tarpukario Klaipėdoje. Kartu su bibliotekos knygomis sugrįžta ir kitų Klaipėdos įstaigų bei organizacijų spaudiniai. Kaip kultūros paveldo migracijos atvejis, tyrinėjamos ir proveniencijos. Ypač atkreipiamas dėmesys į Klaipėdoje tarpukariu veikusių mokyklų bibliotekas, kurios, nors ir nebuvo prieinamos visuomenei, bet, neabejotinai, turėjo reikšmės skaitymo kultūrai bei visuomenės švietimui. Knyga gausiai iliustruojama vaizdine tekstine medžiaga iš Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje saugomo AdM (Arbeitsgemeinschaft der Memellandkreise e.V.) archyvo, iš kitų Lietuvos ir Vokietijos archyvų.

Renginys skirtas paminėti Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos 70 metų jubiliejų.

Tiesioginę renginio transliaciją kviečiame stebėti Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos „Facebook“ puslapyje. 

14 val. Vidmantas Triukas „Tonarmai ir patefonai pasaulinėje rinkoje” | Paskaita

Dalyvauja: Vidmantas Triukas
Vieta: Muzikos erdvė, II a.

Pasaulio audiofilų bendruomenėje gerai žinomas Kauno rajone veikiančios nedidelės bendrovės UAB „Tonearms.lt“ pavadinimas. Prekių ženklą „Reed“ valdanti bendrovė gamina išskirtinę produkciją – patefonų galvučių laikiklius – tonarmus, patefonus ir jų priedus. Tai aukščiausio lygio gaminiai, atitinkantys kokybiškiausio muzikos skambesio reikalavimus. Kviečiame į paskaitą kartu su šios įmonės inžinieriumi Vidmantu Triuku.

14 val. Ernestas Noreika: nuo poezijos iki underground’o | Susitikimas ir kūrybinės veiklos pristatymas

Dalyvauja: Ernestas Noreika
Vieta: Vaikų literatūros abonementas, Gerlacho palėpė, III a.

Kas yra Ernestas Noreika? Kas bendro tarp poezijos ir underground’o? Ar sunku būti kūrėju? Renginio metu bus atsakyta į šiuos ir daug kitų klausimų. O taip pat, galėsite gyvai išgirsti muzikinį svečio pasirodymą. Repas gyvas ir jis skambės Jaunimo erdvėje! 

14.45 val. Klaipėdos atminties premijos „Prūsa“ įteikimas
Premijos mecenatas Šv. Jono bažnyčios atkūrimo fondo vadovė Lilija Petraitienė

Vieta: Konferencijų salė, I a.

Renginys skirtas paminėti Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos 70 metų jubiliejų.

15 val. Juozas Šikšnelis „Septyni dešimtmečiai kaitos ir pastovumo: Klaipėdos Ievos Simonaitytės biblioteka 1950–2020 metais“ | Knygos pristatymas
Leidykla „Druka“

Dalyvauja: Juozas Šikšnelis, Viktorija Žilinskaitė, Klaipėdos jaunimo teatras
Vieta: Konferencijų salė, I a.

Ši knyga – tai beletrizuota Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos septynių dešimtmečių istorija, kurioje pateikti istoriniai faktai persipina su smagiomis istorijomis iš bibliotekos ir jos darbuotojų gyvenimo.

Renginys skirtas paminėti Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos 70 metų jubiliejų.

Tiesioginę renginio transliaciją kviečiame stebėti Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos „Facebook“ puslapyje. 

15 val. Pažinti ir patirti biblioterapiją | Diskusija ir knygos pristatymas

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka

Dalyvauja: Daiva Janavičienė, Jūratė Sučylaitė, Rasa Derenčienė
Vieta: Bendroji skaitykla, III a.

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Skaitytojų klubo vadovės dr. Daiva Janavičienė ir Rasa Derenčienė ves diskusiją apie biblioterapiją bei pristatys D. Janavičienės knygą „Biblioterapija: teorija ir praktika“. Diskusijoje bus aptariama, kas teoriškai yra biblioterapija ir kokios esti jos rūšys, kaip tai susiję su bibliotekomis. Kalbėsime apie pasyviąją biblioterapiją (rekomenduojamos literatūros sąrašus), svarstysime, kaip sąveikos biblioterapiją galėtume taikyti bibliotekų renginiuose.

15 val. Danielius Rusys „Kokteilis“ | Tapybos ir muzikos pristatymas

Dalyvauja: Danielius Rusys, Rosana Lukauskaitė
Vieta: Muzikos erdvė, II a.

Tapytojas, muzikos gerbėjas ir vinilo kolekcininkas Danielius Rusys pristatys savo tapybos darbų parodą ir kalbės apie muzikos įtaką jo kūryboje.

„Taip pavadinau todėl, kad tai mišinys iš visko, kas veikia mano jusles ir protą, ir daro įspūdį. Tai matyti meno kūriniai, kino filmai, skaityta lektūra ir asmeninės patirtys. Tai savo paties galvos turinio tyrinėjimas per vaizdą. Labiausiai man artimas siurrealistinis metodas, bet nesilaikau taisyklės, jog tai vienintelis man tinkantis metodas. Todėl viską, kas „šauna“ į galvą plaku į vieną kokteilį. Tai kaip savotiškas dienoraštis „Fusion“ (fusion – Miles Davis sukurtas džiazo stilius ir muzikavimo metodas – kai viskas, kas girdima aplinkui, maišoma į vieną katilą). Kokteilio sudedamąsias dalis palieku atpažinti žiūrovui.“

15 val. Keliaujame į Afriką! | Žaidimas-pasirodymas pagal knygą „Paskutinis pasaulyje baltasis raganosis“
Leidykla „Tikra knyga“

Dalyvauja: Giedrė Rakauskienė, Daiva Rudytė, Paulius Valaskevičius
Vieta: Vaikų literatūros abonementas, Renginių salė, II a.
Registracija: (8 46) 341 726 arba [email protected]

Skrisk į Afriką, susitikti su egzotiškais ir nepažįstamais gyvūnais! Gali taip nutikti, kad greitai jų nebeliks, kaip išnyko ir šiauriniai baltieji raganosiai. Paskutinis iš jų – Sudanas, spėjo papasakoti savo istoriją rašytojai Giedrei Rakauskienei, tad turėsi galimybę ją išgirsti ir tu. O patyrusi lėktuvo įgula – Daiva ir Paulius – pažada tave saugiai nuskraidinti į Afrikos džiungles.

16 val. Diana Latvė „Memelio gaisras“ | Knygos pristatymas
Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla

Dalyvauja: Diana Latvė, Marijus Šidlauskas, Jūratė Barauskaitė
Vieta: Bendroji skaitykla, III a.

Savojo miesto paieškos. Kryptys ir takoskyros. Ar grožinės literatūros knygos istorine tematika sužadina norą domėtis istorija? Ar jos gali tapti skaitytojo kelione į praeitį? Kiek jos yra svarbios istorijos tėkmei pajausti? Dabartiniame judriame amžiuje svarbu suprasti, kodėl verta pažinti kraštą, kurį vadiname savo namais. Novelių romanas „Memelio gaisras“ nukelia skaitytojus į skirtingų laikotarpių Klaipėdos, kadaise vadintos Memeliu, ir jos apylinkių puslapius. Tai galimybė pažvelgti į svarbius miesto istorijos įvykius. Kiekviena vieta turi savo dvasią. Ją galima pajusti, išmokti ar suprasti.

16 val. Dario Cestaro ir knyga-karuselė | Kūrybinės dirbtuvės

Dalyvauja: Dario Cestaro
Vieta: Periodikos skaitykla, II a.
Registracija: (8 46) 412 532 arba [email protected]

Profesionalus erdvinių knygų ir žaislų kūrėjas iš Italijos Dario Cestaro kūrybiniuose užsiėmimuose mokys sukurti knygą-karuselę. Užsiėmimai skirti vaikams nuo 8 metų. Prie edukacijos gali prisijungti ir tėveliai. Preliminari trukmė – 3 val. Užsiėmimai vyks anglų kalba.

16 val. Šarūnas Dignaitis: kelionė po Lietuvą | Pokalbis

Dalyvauja: Šarūnas Dignaitis
Vieta: Vaikų literatūros abonementas, Gerlacho palėpė, III a.

Šarūnas Dignaitis: „2019-ųjų vasarą apėjau Lietuvą pėsčiomis su #AčiūUžPamokas švietimo iniciatyva. Jos metu kviečiau padėkoti savo mokytojams, kurių pamokos vis dar rezonuoja ir šiandien. 40 dienų, 1332 km Lietuvos pasieniu ir prie Baltarusijos pasienio sutiktas šuo – Bela (nuo žodžio Belarus), kuri lydėjo iki pat finišo gerus 900 km. Būtent šios kelionės istorijomis ir pasidalinsiu.“

Tiesioginę renginio transliaciją kviečiame stebėti Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos „Facebook“ puslapyje. 

17 val. „Kova su vėjo malūnais: literatūra, filosofija, istorija ir draugystė“ | Dedikuota Leonidui Donskiui

Dalyvauja: Gintautas Mažeikis, Sergejus Kanovičius, Alvydas Nikžentaitis, Arūnas Gelūnas, Rytis Zemkauskas
Vieta: Konferencijų salė, I a.

Leonidas Donskis, kaip ir jo mylimo Miguel de Cervantes herojus, kažkada pasirinko kalbėti ir veikti nepatogiai. Nepatogiai kitiems, bet kartu ir sau, mat tiesus žodis pirmiausia kainuoja pačiam kalbėtojui. Kas yra viešasis intelektualas šiandien? Ar turime norinčių aukoti patogumą vardan tiesos? Kiek mumyse tebėra Don Kichoto ir kiek... Leonido?

Tiesioginę renginio transliaciją kviečiame stebėti Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos „Facebook“ puslapyje. 

18 val. Rytas Šalna „Kia ora, Naujoji Zelandija“ | Knygos pristatymas
Leidykla „Didakta“

Dalyvauja: Rytas Šalna, Remigijus Martinavičius
Vieta: Bendroji skaitykla, III a.

„Kia ora, Naujoji Zelandija“ yra pirmoji lietuvių autoriaus knyga apie šią tolimą šalį. Joje pristatoma didelė temų įvairovė: geografinė aplinka ir reiškiniai, gyvoji gamta, istorija, maorių kultūra, ekonomika, turizmas. Knygoje atskleidžiamas gyventojų mentalitetas bei pribloškianti gamta, kaip magnetas traukianti keliautojus iš viso pasaulio. Išskirtinai daug dėmesio skiriama unikaliai maorių kultūrai, išgyvenusiai sunkius laikus, o dabar tapusiai neatsiejama šalies dalimi. Kur gi dar mūsų Žemėje taip arti vienas kito yra fjordai, ugnikalniai, išsvajotieji smėlio paplūdimiai ir ledynai, tankūs paparčių miškai ir geizeriai? Ir kur kitur dar galima pamatyti tokį harmoningą Polinezijos kultūros ryšį su europiečių kolonijine praeitimi tokioje gražioje aplinkoje su tiek daug niekur nesutinkamų endeminių augalų ir gyvūnų? Visa tai – Naujojoje Zelandijoje.

18 val. Selemonas Paltanavičius „Jei sliekas būtų paukštis“ | Knygos pristatymas
Leidykla „Debesų ganyklos“

Dalyvauja: Selemonas Paltanavičius
Vieta: Vaikų literatūros abonementas, Renginių salė, II a.
Registracija: (8 46) 341 726 arba [email protected]

Selemonas Paltanavičius, gamtininkas ir vaikų mylimas rašytojas, pristatys savo knygą ir su vaikais dalinsis žiniomis apie paukščius bei gamtą.

18 val. DJ Albertas „Pasiduok muzikos traukai!“ | Jaunimo vakaras su muzika

Dalyvauja: DJ Albertas
Vieta: Vaikų literatūros abonementas, Gerlacho palėpė, III a.

Muzika yra kalba. Kalba leidžia mums bendrauti. Mes ją girdime, galime užrašyti, galime suprasti ir suvokti… Muzika gali pakylėti mūsų sielas, pažadinti mūsų sąmonę. Ji gali tobulinti protą ir daryti mus nuovokesnius. Visas tris Klaipėdos knygų mugės dienas Jaunimo erdvėje, kuri įsikūrė bibliotekos Gerlacho palėpėje, skambės DJ leidžiama šiuolaikinė pop, house, rock ir kitų stilių muzika. Ateik ir pasiduok muzikos traukai!

19 val. Ernestas Noreika | Repo ir poezijos performansas

Dalyvauja: Ernestas Noreika
Vieta: Kavinė „Pauzė“

Unikalus, premijomis įvertinto poeto ir repo muzikos atlikėjo Ernesto Noreikos, muzikinis performansas, kuriame bus galima išgirsti tiek repo tiek poezijos tekstų, įaustų į muzikinį audinį. Įvairūs skambesiai, garsai maišysis tarpusavyje su skaitomais tekstais, ir vis gi nežinia, kuo viskas baigsis.

Visą dieną

Berta Tilmantaitė „Urugvajaus ir Argentinos lietuvių portretai ir jų istorijos“ | Fotografijų paroda
Vieta: Galerija 13L, II a.

Fotografijų autorė žurnalistė, fotografė, lektorė, Nanook.lt bendraįkūrėja Berta Tilmantaitė. Šioje ekspozicijoje „Pasaulio lietuviai: Urugvajus ir Argentina“ kartu su Urugvajaus bei Argentinos lietuvių bendruomenės narių fotografijomis pristatoma ir 19 istorijų. Joje 2019 m. Lietuvos literatūros ir meno rengtoje ekspedicijoje į Pietų Ameriką sutikti lietuviai, atvykę į svetimą šalį XX a. ieškoti ramybės ir laimės.

 

Rasa Jančiauskaitė „Kreiva ranka“ | Paroda

Vieta: Vaikų literatūros abonementas

 

Parodoje eksponuojamos Rasos Jančiauskaitės iliustracijos iš knygos „Maži eilėraščiai mažiems“ (teksto autorius Marius Marcinkevičius). 2019 m. jos buvo atrinktos ir eksponuotos prestižinėje Bolonijos vaikų knygų mugėje bei 2019 m. vykusiame vaikų literatūros festivalyje Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Šardža mieste „Sharjah Children’s Book Illustrations Exhibition 2019”. Knyga taip pat pelnė Knygos meno premiją 2018 m. Šiemet iliustruotoja buvo pakviesta sukurti Bolonijos vaikų knygų mugės vizualinį identitetą.

Parodoje taip pat eksponuojamos iliustracijos iš Lenkijoje bei P. Korėjoje išleistos autorės knygos „Pasakyk ženklų kalba“. Lenkijoje vykusiame „Clairvoyants 2016“ konkurse šios knygos projektas laimėjo pagrindinį prizą.

 

Urtė Oettinger | Trumpametražių filmų peržiūra

Vieta: Vaikų literatūros abonementas, Gerlacho palėpė, III a.

Autorė Urtė Oettinger yra ne tik animacinių filmų režisierė, bet ir dailininkė bei animacijos dėstytoja. Urtė baigė interaktyvaus dizaino bakalaurą Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijoje, vėliau įgijo animacijos magistro laipsnį Estijos dailės akademijoje. Kūrybinėje veikloje Urtė eksperimentuoja įvairiomis animacijos technikomis, įskaitant lėlinę animaciją, rotoskopą, pieštinę ir tapytą animaciją. Urtės animacinis trumpametražis filmas „Nepriklausomybės diena“ buvo apdovanotas „Sidabrinės gervės“ prizu už geriausią metų animacinį filmą Lietuvoje.

Jos kurti penki trumpametražiai filmai („Giesmių Giesmė“, „Nepriklausomybės diena“, „Labas“, „Laimės žiburys“, „Alfa, Omega, iks ir fiks“) visą dieną – non stop – bus rodomi Knygų mugės Jaunimo erdvėje.

Danielius Rusys „Kokteilis“ | Paroda
Vieta: Vaikų literatūros abonementas, Gerlacho palėpė, III a.

„Taip pavadinau todėl, kad tai mišinys iš visko, kas veikia mano jusles ir protą, ir daro įspūdį. Tai matyti meno kūriniai, kino filmai, skaityta lektūra ir asmeninės patirtys. Tai savo paties galvos turinio tyrinėjimas per vaizdą. Labiausiai man artimas siurrealistinis metodas, bet nesilaikau taisyklės, jog tai vienintelis man tinkantis metodas. Todėl viską, kas „šauna“ į galvą plaku į vieną kokteilį. Tai kaip savotiškas dienoraštis „Fusion“ (fusion – Miles Davis sukurtas džiazo stilius ir muzikavimo metodas – kai viskas, kas girdima aplinkui, maišoma į vieną katilą). Kokteilio sudedamąsias dalis palieku atpažinti žiūrovui.“

Spalio 2 diena, penktadienis

11 val. Liudmila Petruševskaja „Mus pavogė. Nusikaltimų istorija“ | Knygos pristatymas
Leidykla „Gelmės“

Dalyvauja: Gintarė Adomaitytė, Kristina Noreikienė, Vida Bėkštienė
Vieta: Konferencijų salė, I a.

Knygos pristatyme bus kalbama apie Liudmilos Petruševskajos kūrybą, kuo ji atrodo svarbi bei įdomi, klausiama, kodėl Lietuvoje šios autorės kūrinių pasigendama, ir tik visai neseniai jos knygos prisimintos ir imtos versti į lietuvių kalbą. Kas slypi už sykiais nepatogaus turinio, aštrios kalbos, muilo operą ir detektyvą primenančio siužeto, kurio pagrindinė linija – dviejų Seriožų – sukeistų vaikų – istorija? Knygoje svarbūs moterų paveikslai, labai svarbus ir aprašomas laikotarpis – XX a. paskutinis dešimtmetis ir dar kiek ankstesni laikai. Kodėl autorei svarbu apie tai kalbėti, priminti dabar? Kam ji skirta ir kodėl galėtų/turėtų atrasti savo skaitytoją Lietuvoje? Ką slepia kartais provokuojantis turinys ir kodėl kartais apie svarbius dalykus reikia kalbėti aštriai, su gera humoro doze?

11 val. Sukurk 3D atviruką su Elena Selena | Kūrybinės dirbtuvės

Dalyvauja: Elena Selena
Vieta: Periodikos skaitykla, II a.
Registracija: (8 46) 412 532 arba [email protected]

Kviečiame vaikus į kūrybines pop-up paveikslėlių dirbtuves, kurias ves Prancūzijoje studijuojanti ir kurianti erdvinių knygų kūrėja Elena Selena! Dirbtuvių metu dailininkė pristatys Prancūzų leidykloje „Gallimard Jeunesse“ išleistas knygas „Jardin bleu“ (Mėlynasis sodas), „Jungle“ (Džiunglės) ir „Neige“ (Sniegas), mokys kurti erdvinius atvirukus. Vaikai bus kviečiami sukurti peizažą naudojant koliažo ir pop-up technikas. Dirbtuvių trukmė 1 val. 30 min.

11 val. Mano emocijos kartu su pirmuoju žurnalu „Kutis“ | Edukacija

Dalyvauja: Jurgita Jakaitienė, Laura Labutienė
Vieta: Vaikų literatūros abonementas, Mažylių erdvė, I a.

Registracija: (8 46) 341 726 arba [email protected]

Edukacinio užsiėmimo pamokėlė, kurios metu vaikus mokys atpažinti pirmąsias 3 emocijas. Emocijas įvardinsime, kiekvieną bandysime pavaizduoti mimikomis, judesiais, sužinosime paprastus būdus kaip mamoms susitvarkyti su pirmosiomis vaikų amžiaus krizėmis, emocijų priėmimu/valdymu. Pamokėlės pabaigoje su mamų pagalba piešime emocijų veidelius, juos apklijuosime spec. emociniais lipdukais. Edukacija rekomenduojama 2–4 metų vaikams.
Preliminari trukmė: 20 min.

12 val. „Mažoji Lietuva: lietuvininkų kovos“ | Knygos pristatymas
Leidykla „Andrena“
Dalyvauja: Vytautas Grubliauskas, Petras Šmitas, Virginija Kochanskytė, Vytautas Šilas, Nijolė Petrošienė
Vieta: Konferencijų salė, I a.

Knygoje aptariama lietuvininkų (mažlietuvių) kultūrinė, socialinė ekonominė, apskritai, tautinė padėtis vokiečių valdomoje Prūsijos valstybėje, siekis išlaikyti lietuvybę, Tilžės Akto signatarai, iškeliami Klaipėdos krašto sukilimo dalyvių žygdarbiai. Tai ne tik naujos knygos pristatymas, bet ir priminimas sau ir pasauliui apie nedalomą Mažosios ir Didžiosios Lietuvos vienybę, istorinius įvykius, kurių reikšmė laikui bėgant ne mažėja, bet didėja.

12 val. Paveikslėlių knygų paslaptys | Pokalbis su Aušra Kiudulaite

Dalyvauja: Aušra Kiudulaitė
Vieta: Vaikų literatūros abonementas, Renginių salė, II a.
Registracija: (8 46) 341 726 arba [email protected]

Susitikimo metu Aušra Kiudulaitė papasakos apie knygų kūrimo užkulisius, apie spalvas ir apie paslaptis, kurių yra pilnos jos sukurtos knygos. Naujoji jos knyga „Maksas ir 92 musės“ – ne išimtis. Ne vieno apdovanojimo sulaukusi autorė, kurios iliustruotos knygos „Laimė yra lapė“ (teksto autorė Evelina Daciūtė) ir „Draugystė ant straublio galo“ (teksto autorius Marius Marcinkevičius) yra išverstos daugiau nei į dešimt užsienio kalbų, pelnė ne vieną tarptautinį apdovanojimą. Kviečiame pasiklausyti šių, ne vienoje pasaulio šalyje skaitomų knygų, kūrimo paslapčių.

Tiesioginę renginio transliaciją kviečiame stebėti Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos „Facebook“ puslapyje. 

13 val. Jovita Saulėnienė „Karališkoji Klaipėda“ | Knygos pristatymas
Leidykla „Druka“
Dalyvauja: Jovita Saulėnienė, Algirdas Apulskis, Raimonda Ravaitytė-Meyer
Vieta: Konferencijų salė, I a.

Knygoje „Karališkoji Klaipėda“ atskleidžiamas beveik keturis šimtmečius (1525–1918) trukęs Prūsijos valdovų viešpatavimas. Tas laikotarpis – tarsi paveikslas, kuriame įvairiausių spalvų, tonų bei pustonių fone švyti karalių, ne tik paveldėjusių titulą, bet ir įgijusių garsų vardą bei užtarnautą garbę, karūna. Kunigaikščių ir karalių valdymo metu mieste susiformavo aukštuomenė, kuri savo kultūra, išsilavinimu, elegantišku elgesiu, apranga bei gyvenimo stiliumi, stipriu atsakomybės ir tvirtu pareigos jausmu sudarė miesto elitą. Mėmelyje buvo garbingi, savo vertę žinantys ir ne visada aukštos kilmės pirkliai, tapę ir svarbiausiais miesto kūrėjais.

Tiesioginę renginio transliaciją kviečiame stebėti Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos „Facebook“ puslapyje. 

13 val. ir 14 val. Vinetu kaimo gentis | Pažintis su indėnų kultūra

Dalyvauja: Vinetu kaimo gentis

Vieta: Saulės laikrodžio kiemelis

 

Vinetu kaimo gentis kviečia užsukti į tradicinę indėnų palapinę – tipį, susėsti į bendrą ratą ir pasiklausyti legendų apie indėnus ir gyvenimo būdą: sužinoti, kodėl indėnai puošiasi paukščių plunksnomis, pamatyti, kokiais ginklais medžiodavo, sužinoti, kokius totemus garbindavo, kokias dainas dainuodavo. Tipyje veiks knygų apie indėnų kultūrą paroda „Vinetu sugrįžimas“.

13 val. Spalvoti paukščiai popieriniais sparnais | Kūrybinės dirbtuvės

Dalyvauja: Ieva Babilaitė
Vieta: Periodikos skaitykla, II a.
Registracija: (8 46) 412 532 arba [email protected]

Knygų dailininkė Ieva Babilaitė kviečia kurti. Apžiūrėję popierių ir išsirinkę paukščiams tinkamas spalvas, vaikai susiplėšys jį į skirtingo dydžio ir formų detales, kurias vėliau kūrybingai sudėlios ir suklijuos. Sukurti paukščiai bus sukabinti ant virvelės, kad pakabinti galėtų laisvai judėti. Kūrėja užsiėmimo metu taikys meno terapijos principus. Kūrybinės dirbtuvės rekomenduojamos 7–12 metų vaikams.

13 val. Miglė Anušauskaitė: apie komiksus, tatuiruotes ir kūrybą | Pokalbis ir dirbtuvės

Dalyvauja: Miglė Anušauskaitė
Vieta: Vaikų literatūros abonementas, Gerlacho palėpė, III a.
Registracija: [email protected]

Menininkė Miglė Anušauskaitė kartu su kitais autoriais sukūrusi ne vieną biografinę knygą, pavyzdžiui, apie semiotiką Algirdą Julių Greimą ar lakūnus Darių ir Girėną. Naujausias jos kūrinys – 10-ies įspūdžiografijų knyga „Lietuvos vizionierės“. Komiksus dar universitete kurti pradėjusi mergina įsitikinusi, jog jie skirti ne tik vaikams. Nors komiksų kūrėja sako piešti niekada nesimokiusi, dabar jos darbus matyti galima ant knygų viršelių bei spaudoje. Žurnalistiką baigusi menininkė sako, kad komiksai – tai puiki medija, leidžianti tekstu ir vaizdu išreikšti mintis. Knygų mugės metu turėsite ne tik puikią galimybę susipažinti su Miglės kūrybiniu keliu, bet taip pat dirbtuvių metu tapsite komiksų autoriais.

14 val. Edita Barauskienė „Gyvasis lietuvybės kraujas. Paprūsės kronikos ir pasakojimai“ (I dalis) | Knygos pristatymas
„Eglės“ leidykla

Dalyvauja: Edita Barauskienė, Eglė Zalatoriūtė, Antanas Stanevičius, Diana Ciparienė
Vieta: Konferencijų salė, I a.
Renginio partneris: Klaipėdos rajono savivaldybės Jono Lankučio viešoji biblioteka

Šios knygos autorės motina buvo žemaitė iš Švėkšnos, nutekėjusi į prie Lietuvos prijungtą Klaipėdos kraštą. Nors abiejose nelemtosios Melno taikos sutartyje nustatytos sienos pusėse gyveno lietuviai, kalbantys ta pačia kalba, tačiau skirtingose valstybėse nusistovėjęs gyvenimas pakeitė ir papročius, ir būdą, ir pačią kalbą. Pakeitė, bet ne tiek, kad tos pačios tautos žmonės nenorėtų susivienyti. XX amžiaus pradžia suteikė tokią galimybę, atskleisdama daugelį atkaklių didvyrių, kurie už tautos meilę ir pasiaukojimą dėl Tėvynės Lietuvos turėjo išgyventi tikrą pragarą šioje Žemėje. Niekas kitas negalėjo parašyti šios knygos, tik Didžiosios ir Mažosios Lietuvos dukra, kuriai visa ši istorija eina per širdį tiesiogine, o ne perkeltine prasme.

14 val. Vydūnas „Raštai“ (I–III tomai) | Knygos pristatymas
Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto leidykla

Dalyvauja: Aušra Martišiūtė-Linartienė, Petras Bielskis, Gytis Vaškelis
Vieta: Bendroji skaitykla, III a.

Naujos redakcijos Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto išleisto Vydūno raštų tritomį sudaro visos geriau ar mažiau žinomos dramos, platus įvadas į jas ir komentarai. Šis knygos pristatymas yra puiki galimybė susipažinti su Vydūno raštų visuma, išgirsti gyvą komentarą iš profesionalių teatro žinovų lūpų.

Tiesioginę renginio transliaciją kviečiame stebėti Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos „Facebook“ puslapyje. 

15 val. „Paskutinis, užvėręs vartus: pagal Juliaus Radtkės dienoraščius“ | Knygos pristatymas
Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras

Dalyvauja: Aušra Kavaliauskienė, Jonas Bukantis, Jurga Sadauskienė, Donatas Bielkauskas, Edita Barauskienė
Vieta: Bendroji skaitykla, III a.
Renginio partneris: Mažosios Lietuvos istorijos muziejus

Renginio metu bus plačiau aptartos knygoje paliestos temos: evangelikų liuteronų šeimos, gyvenusios Žygaičiuose (Tauragės raj.), karo metais ir pokaryje patirti išgyvenimai, šeimos narių tarpusavio santykiai ir neatsiejami gyvenimo palydovai – nuolat iškilę riboženkliai – sienos, skiriančios ne tik valstybes, bet ir žmones konfesiniu bei tautiniu pagrindu. Renginyje bus pristatomi knygoje atsivėrę etnografiniai, dialektologiniai ir konfesiniai kontekstai, prisimintos vertybinės nuostatos, paskatinusios J. Radtkę rašyti dienoraštį, kurti metalo plastikos darbus, kurių didžioji dalis eksponuojama „Mažosios Lietuvos paveikslų sode“ Bitėnuose ir parke prie Vasario 16-osio gimnazijos Vokietijoje.

15 val. Algimantas Vaškys „Formatas“ | Humoreskų knygos pristatymas-benefisas
Leidykla „Charibdė“

Dalyvauja: Algimantas Vaškys, Vilija Butkuvienė, Rita Kubilienė, Diana Ciparienė
Vieta: Konferencijų salė, I a.

„Neieškantis žodžio kišenėje“ – šis žinomas posakis taikliai apibūdina kretingiškį Algimantą Vaškį, 150 humoreskų knygos debiutantą. Duoną pelnydamasis statybų inžinerijoje, autorius kasdienybės rutinoje įžvelgtus paradoksus kūrybiškai įpynė į juokingas istorijas, kurių pagrindiniai herojai yra „maži žmonės“, tokie kaip Akcizas Kloika. Sąmojaus ir filosofinės potekstės kupini pasakojimai prikausto skaitytojo dėmesį nuo pirmo iki paskutinio sakinio, kurį perskaičius kartais norisi ne tik šypsotis, bet kvatotis net iki ašarų. Tokių pat netikėtų bei smagių emocijų skaitytojai gali tikėtis ir šiame knygos pristatyme.

15 val. Paveikslėlių knyga vaikams „Akmenėlis“ | Knygos pristatymas ir kūrybinės dirbtuvės
Leidybos namai „Tikra knyga“

Dalyvauja: Marius Marcinkevičius, Inga Dagilė, Daiva Rudytė
Vieta: Vaikų literatūros abonementas, Renginių salė, II a.
Registracija: (8 46) 341 726 arba [email protected]

Ši istorija nutiko Vilniuje. O gal Kaune? Ar Varšuvoje, Berlyne, Romoje, Paryžiuje? Ji nutiko visur. Visoje Europoje. Pirma juos visus atskyrė, paskui uždarė. Atitvėrė ištisus miesto kvartalus ir, kad niekas nepabėgtų, padarė vartus. Tie, kas išeidavo pro vartus, niekada negrįždavo. Jie mirdavo. Gal jie buvo nusikaltėliai, gal platino mirtinas infekcijas, gal jie buvo priešo kariai? Ne. Jie buvo tokie pat kaip tu ir aš. Tik… jie buvo žydai. Susitikimo metu ne tik kalbėsimės apie knygą ir jos veikėjų likimą, bet ir drauge su knygos iliustratore Inga Dagile, kūrybinių dirbtuvių metu, kursime savo personažus.

15 val. Mokomės žaisti strateginį-loginį stalo žaidimą „Togyzkumalãkai“ | Edukacija
Leidykla „Žara“

Dalyvauja: Aidas Žandaris ir Ramutė Žandarienė
Vieta: Periodikos skaitykla, II a.
Registracija: (8 46) 412 532 arba [email protected]

Edukacijos metu bus pristatytas vienas seniausių žmonijos istorijoje intelektinis-loginis stalo žaidimas „Togyzkumalãkai“. Šį žaidimą žaisdavo kazachų piemenys (čabãnai). Šiais laikais žaidimas persikėlė į namų erdves. Tai loginis stalo žaidimas, lavinantis matematinį ir strateginį mąstymą bei vizualiąją atmintį, pastabumą ir drausmę. Žaidžiant prireikia visų keturių pagrindinių aritmetikos veiksmų. Žaidimas grindžiamas ne tik gebėjimu greitai apskaičiuoti, bet ir taktika. Ne veltui šį žaidimą dar vadina „čabanų algebra“. Žaidimas priskiriamas dviejų žaidėjų žaidžiamų žaidimų grupei, kaip šaškės, šachmatai. Dalyvauti kviečiame 10 metų amžiaus ir vyresnius vaikus bei suaugusiuosius.

15 val. Jonas Mindaugas Urbonas „Žudant Dzeusą“ | Knygos pristatymas

Dalyvauja: Jonas Mindaugas Urbonas
Vieta: Vaikų literatūros abonementas, Gerlacho palėpė, III a.

Mindaugas Jonas Urbonas pristatys trečiąją savo knygą „Žudant Dzeusą“. Romanas mes intelektualinį iššūkį skaitytojui ir vers pasukti galvą sprendžiant asociacijų rebusą besidriekiantį sąmonėje ir pasąmonėje. Pamąstykime, kaip susijęs graikų dievų valdovas Dzeusas su nuostabiąja dainininke Amy Winehouse? Koks ryšys tarp aguonos grūdelio ir didingų ledynų? Ar abejingumas bei lūkesčiai yra panašūs, o kokios sąsajos glūdi tarp banginio ir seno sulaužyto motociklo? Panirkite į šių asociacijų galvosūkį, banguojantį per visus sąmonės bei pasąmonės sluoksnius. Romanas „Žudant Dzeusą“ atskleis jų ryšius ir ištrauks į paviršių praeities bei ateities saitus.

Tiesioginę renginio transliaciją kviečiame stebėti Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos „Facebook“ puslapyje. 

16 val. Gintarė Adomaitytė „Iš baltojo namo“ | Knygos pristatymas
Leidykla „Gelmės“

Dalyvauja: Gintarė Adomaitytė, Kristina Noreikienė, Vida Bėkštienė, Gitana Gugevičiūtė
Vieta: Konferencijų salė, I a.

Knygos autorė pasakos apie tai, kaip jai – miestietei – sekasi gyventi ir kurti ežerų krašte Ignalinoje, baltajame name, kurį ji, sakosi, jau seniai nusižiūrėjusi. Ar čia jai rašosi kitaip? Ar kūrybai reikšmės turi net krėslas, kuriame sėdi? Ar tikrai įkvėpimu gali tapti net keistas katinas Rūkas, laipiojantis statybininkų pastoliais? Kodėl rašytojai tokia svarbi muzika, kaip ji nukelia mintimis į vaikystę, sužadina prisiminimus apie tėvus? Koks gyvenimas tarp knygų ir kodėl viena knyga traukia kitą, vienas siužetas, rodos, „kalbasi“ su kitu? Kodėl miškai Gintarei ne dėl grybų ir kas slepiasi jos brangenybių dėžutėje? Galiausiai – ar išties esama dienų, apie kurias net ir rašytojai sunku pasakoti?

16 val. „Klaipėdos bohema. Sugrįžimai iš atminties labirinto“ | Pranešimas

Pranešėja: Sondra Simana
Vieta: Bendroji skaitykla, III a. 

Pranešimas apie rengiamą ir ruošiamą išleisti knygą „Klaipėdos bohema. Sugrįžimai iš atminties labirinto“. Mūsų atmintis kaip labirintas, kuriuo eidamas, nežinai, ką sutiksi už kampo. O sutikus ir supratus, kokie ypatingi tai žmonės, norisi palikti prisiminimo pėdsaką apie juos. „Klaipėdos bohema. Iš archyvų“ – tyrimas, apimantis Klaipėdos menininkų ir prie jų besišliejusių žmonių susibūrimus, vykusius 1980–2005 metais įvairiose Klaipėdos vietose. Nemažai įdomių ir talentingų asmenybių yra mirę.

Paskaitos metu bus pasidalinta surinkta medžiaga apie poetą, matematiką Rolandą Mosėną, jo brolį muzikantą ir poetą Aidą Mosėną, „Fanierkės“ idėjinį vadą ir baro „Bohema“ įkūrėją Valdą Bagdonavičių, tapytoją Valdą Puzoną.

Tiesioginę renginio transliaciją kviečiame stebėti Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos „Facebook“ puslapyje. 

16 val. DJ Vladas | Vinilų muzika

Dalyvauja: DJ Vladas (Vladas Straupas)
Vieta: Muzikos erdvė, II a.

Auksinio džiazo laikotarpio (bebop ir cool jazz) grynuolių iš originalių vinilo plokštelių perklausa bei vinilo plokštelių kolekcininko, be muzikos savo gyvenimo neįsivaizduojančio „Balticum TV“ programų direktoriaus Vlado Straupo (DJ Vlado) mintys.           

16 val. ,,Pasmuokavuok, kap skane“ | Edukacija ir patiekalų pristatymas

Dalyvauja: Šilalės rajono savivaldybės viešosios bibliotekos darbuotojai
Vieta: Periodikos skaitykla, II a.

Edukaciją sudarys trys dalys: trumpas pasakojimas, gaminimas ir degustacija. Jos metu bus pristatomi patiekalai iš kanapių, kurie buvo gaminami Šilalės krašte XIX a. pab. – 20 a. pr. Bus gaminami ir degustuojami du patiekalai – ,,Meškuos šūduks“ ir ,,Čiulkis“. Numatoma edukacijos trukmė iki 1 val.

17 val. „Prancūzijoje gimę lietuvio romanai“ | Duetai

Dalyvauja: Valdas Papievis, Darius Kuolys
Vieta: Konferencijų salė, I a.

Kokių kūrybinių impulsų Paryžius ir Prancūzija suteikia šiuolaikinei lietuvių literatūrai? Kaip jai pavyksta prisijaukinti ir atverti prancūziško gyvenimo tikrovę?

Kuo lietuvių romanai sudomina prancūzų leidėjus ir skaitytojus? Šiuos klausimus aptars Paryžiuje gyvenantis rašytojas Valdas Papievis ir literatūros istorikas

Darius Kuolys.

Tiesioginę renginio transliaciją kviečiame stebėti Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos „Facebook“ puslapyje. 

17 val. Rugilė Audenienė „Vojago“ | Knygos pristatymas
Leidykla „Aukso žuvys“

Dalyvauja: Rugilė Audenienė
Vieta: Bendroji skaitykla, III a.

„Vojaĝo“ esperanto kalba reiškia – „kelionė“. Šiame tikrais įvykiais paremtame romane pasakojamos trys kelionės. Pirmoji – mergaitės su mama, besistengiančios išgyventi Antrąjį pasaulinį karą Kupiškio apylinkėse. Antroji – jos tėčio, išvežto į Vokietiją priverstinių darbų, o pasibaigus karui – į Kazachstano lagerius statyti Balchašo miesto. Trečioji kelionė – esperanto kalbos, kuri iš visuotinio taikos ir bendravimo tinklo tapo uždraustoji.

Rašydama pirmąjį savo romaną rašytoja rėmėsi tetos dienoraščiu, išlikusiais senelio laiškais, šeimos pasakojimais ir Šiaurės Lietuvos regiono žmonių atsiminimais. Rugilės Audenienės vienas iš tikslų – paskatinti jaunesnės kartos žmones labiau domėtis tėvų ir senelių, šeimos, giminės, krašto istorija ir ją užrašyti.

17 val.  Sugrįžimas į Hogvartsą | Hario Poterio iššūkis

Dalyvauja: Severas Sneipas, Gilderojus Lokhartas, Sibilė Treloni ir Kačbertas Binsas
Vieta: Vaikų literatūros abonementas, Renginių salė, II a.
Registracija: (8 46) 341 726 arba [email protected]

Tamsos Valdovas ir vėl siekia sugrįžimo! Tik gerieji burtininkai, suvieniję jėgas, gali jį nugalėti. Tam prireiks grifiukų drąsos, varnanagių išminties, švilpynukų kantrybės ir klastuolių ambicijų. Horokrusų paieškose nepasiklysti padės patyrę profesoriai: Severas Sneipas, Gilderojus Lokhartas, Sibilė Treloni ir Kačbertas Binsas. O įveikę iššūkį galėsite pasistiprinti burtininkų skanėstais!

Kviečiame tapti Hogvartso mokiniais ir išbandyti Hario Poterio iššūkį! Renginio metu su koledžo draugais dalyvausite pamokose, kuriose stengsitės įminti Horokrusų paslaptį! Renginys skirtas 9–13 m. burtininkams ir raganaitėms. Dalyvavimas TIK su bilietais.

Kaip gauti bilietą:
- Bibliotekos Vaikų literatūros abonemento registratūroje paimti sutikimo dalyvauti renginyje dokumentą, kurį turės užpildyti tėvai arba globėjai;
- Atnešti užpildytą sutikimą į Vaikų literatūros abonemento registratūrą.
- Pasiimti bilietą ir keliauti ruoštis magiškam vakarui!

18 val. „Ar XX a. Lietuvos istorija turi vieningą pasakojimą?“ | Duetai

Dalyvauja: Tomas Venclova, Vygantas Vareikis
Vieta: Konferencijų salė, I a.

Laikoma, kad Lietuvos istorija XX a. prasidėjo, kai buvo paskelbtas Vasario 16-osios dienos aktas ir atkurta Lietuvos nepriklausomybė. Valstybingumo raida tarsi yra pagrindinis XX a. Lietuvos istorijos variklis. Tačiau ar šis tradicinis ir įprastas istorinis naratyvas neformuoja supaprastinto požiūrio į sudėtingus procesus vykusius Lietuvoje? 

Klaipėdos universiteto profesorius Vygantas Vareikis kalbins rašytoją, poetą, eseistą,  Jeilio universiteto profesorių Klaipėdoje gimusį Tomą Venclovą. Klausimų ratas bus itin platus: lenkų ir lietuvių santykiai bei Vilniaus problema, tarpukario Lietuva, sovietinės ir nacių okupacijų padaliniai, Birželio sukilimas ir Holokaustas Lietuvoje, sovietinis gyvenimas, Lietuvos valstybingumo atkūrimas XX a. pabaigoje bei iššūkiai.

Tiesioginę renginio transliaciją kviečiame stebėti Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos „Facebook“ puslapyje. 

18 val. „Neringa. Architektūros gidas“ – per architektūrą pažįstama istorija ir gamta | Knygos pristatymas
Leidykla „Lapas“

Dalyvauja: Vasilijus Safronovas, Aurelija Slapšytė
Vieta: Bendroji skaitykla, III a.

Neseniai pasirodęs Neringos architektūros gidas – tai įtraukiantis pasakojimas apie Kuršių nerijos žvejų kaimelius, tapusius prestižiniu šalies kurortu. Jūros ir marių skalaujama Kuršių nerija ir jos pušynai, balto smėlio paplūdimiai, kopos, maži išpuoselėti miesteliai bei laukinė gamta kasmet pritraukia dešimtis tūkstančių lankytojų iš viso pasaulio, nors čia nėra prabangių viešbučių ir SPA, restoranų ant jūros kranto ar atrakcionų. Kur slypi Neringos vietos dvasios paslaptis? Kas ją tokią suformavo? Šis pokalbis apie Kuršių nerijos istoriją, architektūros gido ypatumus ir netikėtus Neringos pažinimo rakursus.

18 val. Mindaugas Valiukas | Stand Up poetry

Dalyvauja: Mindaugas Valiukas
Vieta: Muzikos erdvė, II a.

Poeto, dramaturgo, dainų atlikėjo Mindaugo Valiuko 55 minučių programa, kurioje skambės praėjusio ir šio tūkstantmečio dainos ir stand up poezija.

18 val. DJ Albertas „Pasiduok muzikos traukai!“ | Jaunimo vakaras su muzika

Dalyvauja: DJ Albertas
Vieta: Vaikų literatūros abonementas, Gerlacho palėpė, III a.

Muzika yra kalba. Kalba leidžia mums bendrauti. Mes ją girdime, galime užrašyti, galime suprasti ir suvokti… Muzika gali pakylėti mūsų sielas, pažadinti mūsų sąmonę. Ji gali tobulinti protą ir daryti mus nuovokesnius. Visas tris Klaipėdos knygų mugės dienas Jaunimo erdvėje, kuri įsikūrė bibliotekos Gerlacho palėpėje, skambės DJ leidžiama šiuolaikinė pop, house, rock ir kitų stilių muzika. Ateik ir pasiduok muzikos traukai!

Spalio 3 diena, šeštadienis

11 val. Almanachas „Baltija“ | Pristatymas

Dalyvauja: Sondra Simana, Gitana Gugevičiūtė, Juozas Vosylius, Daiva Nausėdaitė, Jonas Baltokas
Vieta: Konferencijų salė, I a.

Jau daugelį metų almanachas „Baltija“ pasakoja, kas svarbiausio įvyko tais metais Klaipėdos krašte, kas parašė eilėraštį, kas rašo romaną, kas numirė ir kas prisikėlė, ir, apskritai, kas naujo vietiniame kultūros fronte. Šiais metais žaidžiame su nuotraukomis korono viruso tema, trumpais tekstais-reakcijomis į situaciją, sustabdžiusią pasaulį, taip pat minime nacionalinio prioriteto metus, skirtus Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metams, tapytojo Juozo Vosyliaus jubiliejų ir, aišku, daugelio kitų šventines sukaktis.

11 val. Neringa Poškutė-Jukumienė „Dokumentai“ iš serijos vokai ir popieriai | Parodos atidarymas

Dalyvauja: Neringa Poškutė-Jukumienė
Vieta: Kraštotyros skaitykla, tarp II ir III a.

Šioje parodoje pristatomos emalio meno miniatiūros, objektai iš serijos „Vokai ir popieriai“. Tema „Dokumentai“ pasirinkta neatsitiktinai. Savo kūryboje autorė ironizuoja socialinius, kultūrinius ir politinius santykius. Šiuo atveju menininkė nagrinėja biurokratijos dominavimą ir „menamą“ įstatymo raidės viršenybę šiuolaikiniame laike.  Keliamas klausimas apie realų ir rezultatyvų veiksmą, kurio išraiška – pateiktasis dokumentas. Būdamas kaip svarbiausias socialaus gyvenimo fiksatyvas – yra viską lemiantis, viską nusakantis arba niekinis ir nieko nelementis. Savybė – „suvaikščioti koridoriais“ – įgalina „dokumentą“ būti aktyviu mūsų gyvenimo palydovu.

11 val. Popieriaus magas Philippe Ug | Kūrybinės dirbtuvės

Dalyvauja: Philippe Ug
Vieta: Periodikos skaitykla, II a.
Registracija: (8 46) 412 532 arba [email protected]

Philippe Ug studijavo grafikos dizainą Paryžiuje Duperré taikomosios dailės mokykloje. Philippe profesionalus menininkas, šilkografas, karikatūristas, dėstytojas. Šis menininkas garsėja tuo, kad erdvines knygas kuria rankomis nenaudodamas jokių šiuolaikinių technologijų. Todėl Philippe knygų tiražai yra labai maži – ne daugiau 100 egzempliorių. Menininko knygos noriai leidžiamos daugelyje viso pasaulio valstybių. Savo kuriamose erdvinėse istorijose Philippe Ug skaitytojus kviečia keliauti po spalvingą, nuotaikingą šiuolaikinę visatą. Kūrybiniuose užsiėmimuose kursime Philippe Ug knygų temomis. Planuojama dirbtuvių trukmė 2,5 val. Užsiėmimai vyks prancūzų kalba su vertimu į lietuvių kalbą.

Svarbu! Philippe Ug prie užsiėmimo prisijungs nuotoliniu būdu. 

11 val. Kotryna Zylė „Mažas kaip vabalėlis“ | Knygos pristatymas-patyrimas
Leidykla „Dvi tylos“

Dalyvauja: Kotryna Zylė
Vieta: Vaikų literatūros abonementas, Renginių salė, II a.
Registracija: (8 46) 341 726 arba [email protected]

0–3 m. mažylius kviečiame į patyriminę pažintį su Kotrynos Zylės knyga „Mažas kaip vabalėlis“. Mažiausi skaitytojai galės ne tik išgirsti skaitomą vabalėlio istoriją, bet ir patirti, pačiupinėti, įlipti į knygos pasaulį! Savo rankomis prisiliesime prie vabalėlį stebinančios „šviesos“, tikrąja žodžio prasme apsiklosime begaliniu žvaigždėtu dangumi. Knygos skaitymas taps įvairias jusles kutenančiu patyrimu!

12 val. Aldis Gedutis, Kęstas Kirtiklis „Tarp vertės ir poveikio: apie tariamą humanitarinių mokslų krizę ir jos įveikos būdus“ | Knygos pristatymas-diskusija
Leidykla „Jonas ir Jokūbas“

Dalyvauja: Aldis Gedutis, Kęstas Kirtiklis, Raimonda Nabažaitė, Tomas Kiauka
Vieta: Bendroji skaitykla, III a.

Kęsto Kirtiklio ir Aldžio Gedučio knygoje grakščiai ir argumentuotai nagrinėjami krizėje atsidūrę humanitariniai mokslai ir galimi tos krizės įveikos būdai. Šiandienos humanitarinių mokslų įvaizdis siejamas su sudėtingais svarstymais apie dvasinius reikalus, gyvenimo prasmę, didžią praeitį. Atrodo, kad humanitariniuose moksluose mažai likę garbės, o apie jų teikiamą naudą net neverta užsiminti. Lietuvoje humanitarai dažnai skundžiasi dėl prastų darbo sąlygų, viršvalandžių, streso darbe ir mažo atlyginimo, tačiau tai globalios tendencijos, turinčios vos kelias išimtis. Humanitarų bendruomenė nuolat verčiama teisintis gamtamokslininkams, politikams, verslininkams ir, žinoma, plačiajai visuomenei. Visgi teisinimosi režimu veikiantys humanitarai retai pastebi tai, kad pati jų bendruomenė yra susiskaldžiusi, išsibarsčiusi, be orientyro ir nekritiškai įtikėjusi savo tyrimų verte. Daugiausia pastangų skiriama būtent gynybiniams vertę pabrėžiantiems argumentams. Tačiau anapus humanitarinės bendruomenės tai nepakankamai matomas ir juolab sunkiai pamatuojamas rodiklis. Todėl, norint paveikti skeptikus, humanitarai turėtų kalbėti ne vien apie vertę, bet ir apie savo tyrimų poveikį.

Tiesioginę renginio transliaciją kviečiame stebėti Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos „Facebook“ puslapyje. 

12 val. Mitinių būtybių atstovė spaudai – Kotryna Zylė | Pokalbis
Leidykla „Aukso žuvys“

Dalyvauja: Kotryna Zylė
Vieta: Vaikų literatūros abonementas, Renginių salė, II a.
Registracija: (8 46) 341 726 arba [email protected] 

„Didžiosios būtybių knygos“ autorė vaikams atskleis, kaip gimsta knygos iliustracijos, kokias „slaptas žinutes“ dailininkai palieka savo piešiniuose ir kas pozavo mitinių būtybių portretams. Tuo pačiu klausytojai bus supažindinti su lietuvių mitologijos pasauliu, įdomiausiais jo padarais, dievais, deivėmis ir jų šiuolaikinėmis slėptuvėmis.

12 val. Indrė Valantinaitė „Apsisiautusios saule“ | Poezijos knygos pristatymas
Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla

Dalyvauja: Indrė Valantinaitė
Vieta: Vaikų literatūros abonementas, Gerlacho palėpė, III a.

Indrė Valantinaitė – viena ryškiausių jaunesniosios kartos poečių, ko, tiesą sakant, mažai kas tikėjosi. Labai jau kitokia, labai jau „apsisiautusi saule“. Tačiau poetė savo didžiulį talentą labai greitai įrodė. Trys pirmosios knygos, kolegų knygų pristatymai žurnaluose ir televizijose – visa tai vadinama gyvenimu literatūroje, kuri ir tapo antraisiais poetės namais.

13 val. „Dvi iliustruotos istorijos“ | Duetai

Dalyvauja: Elena Selena, Rasa Jančiauskaitė, Rūta Jakštonienė
Vieta: Vaikų literatūros abonementas, Renginių salė, II a.
Registracija: (8 46) 341 726 arba [email protected]

Dvi jaunos lietuvių iliustratorės savo kūryba pasaulį sužavėjusios talentingais darbais papasakos apie skirtingus kūrybinius kelius į vaikų literatūrą ir pripažinimą užsienio šalyse. Prancūzijoje gyvenanti ir erdvines knygas vaikams kurianti menininkė Elena Selena vienoje reikšmingiausių ir didžiausių pasaulio leidyklų „Gallimard Jeunesse“ išleido tris įstabaus grožio erdvines knygas vaikams. Rasa Jančiauskaitė šiemet buvo pakviesta sukurti vizualinį identitetą 2020-ųjų Bolonijos vaikų knygų mugei, kuri yra pripažįstama svarbiausia pasaulyje vaikų literatūros, iliustracijos ir leidybos srityje. Vos prieš porą metų pasirodžius pirmajai jaunos menininkės knygai, Rasa jau yra apdovanota ne vienu garbingu tarptautiniu įvertinimu.

Tiesioginę renginio transliaciją kviečiame stebėti Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos „Facebook“ puslapyje. 

13 val. Arūnas Peškaitis, Kazys Simanauskas „Pamatymai“ | Knygos pristatymas
Leidykla „Žara“

Dalyvauja: Arūnas Peškaitis, Kazys Simanauskas, Virginija Kochanskytė, Angelė Juknytė, Ramutė Žandarienė
Vieta: Konferencijų salė, I a.

13 val. Juozas Šikšnelis ,,Būsenos“ | Novelių rinktinės pristatymas
Leidykla „Homo liber“

Dalyvauja: Juozas Šikšnelis, Marijus Šidlauskas, Rimantas Balsys, Vilius Gužauskis
Vieta: Bendroji skaitykla, III a.

Naujausia Juozo Šikšnelio knyga „Būsenos“ – tai apsakymų, novelių ir esė rinkinys – tai pasakojimai apie mažo, niekuo neišsiskiriančio žmogaus kasdienybės realijas, kuriose slypi gyvenimo prasmės įžvalgos. Kūriniai žaižaruoja autoriui būdinga ironija.

13 val. Artašes Gazarian „Garso įrašai ir muzika: kur slypi emocijos?“ | Paskaita

Dalyvauja: Artašės Gazarian
Vieta: Muzikos erdvė, II a.

Socialinių mokslų daktaro, Vilniuje esančio aukščiausio lygio garso sistemų „Muzikos magijos salono“ įkūrėjo Artašes Gazarian paskaita. Studijuojantis šiuolaikinę mokslinę literatūrą, ypatingai neuropsichologiją ir pats eksperimentuojantis su garsu, bandant atskleisti jo paslaptis, A. Gazarian pasakos apie muzikos prigimtį ir dabartines realijas.

13 val. ir 14 val. Vinetu kaimo gentis | Pažintis su indėnų kultūra

Dalyvauja: Vinetu kaimo gentis

Vieta: Saulės laikrodžio kiemelis

 

Vinetu kaimo gentis kviečia užsukti į tradicinę indėnų palapinę – tipį, susėsti į bendrą ratą ir pasiklausyti legendų apie indėnus ir gyvenimo būdą: sužinoti, kodėl indėnai puošiasi paukščių plunksnomis, pamatyti, kokiais ginklais medžiodavo, sužinoti, kokius totemus garbindavo, kokias dainas dainuodavo. Tipyje veiks knygų apie indėnų kultūrą paroda „Vinetu sugrįžimas“.

14 val. Kęstutis Demereckas „Nemuno delta. Penkių šimtmečių akimirka“ | Knygos pristatymas
Leidykla „Libra Memelensis“

Dalyvauja: Kęstutis Demereckas
Vieta: Konferencijų salė, II a.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder