"SOS vaikams" - trys teismų smūgiai

"SOS vaikams" - trys teismų smūgiai

Teismai sudavė dar kelis smūgius dėl patalpų kovojančiam agentūros "Visos Lietuvos vaikai" Klaipėdos fondui ("SOS vaikai"). Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas, o vėliau Klaipėdos apygardos teismas bei Klaipėdos apygardos administracinis teismas nepalaikė likimo nuskriaustais vaikais besirūpinančios organizacijos ir jai teks išsikraustyti iš pastato Melnragėje.

Angentūra nuo 1994 m. buvo įsikūrusi Vaivos g. 23 numeriu pažymėtame didžiuliame name. Prieš porą metų apie gresiantį iškeldinimą sužinoję fondo vadovai pirmiausia kreipėsi į Savivaldybės administracinių ginčų komisiją. Tąkart ji sutiko panaikinti 2014 m. spalį parašytą raštą, kuriame fondas informuotas apie pasibaigusį panaudos sutarties terminą, o iš vadovės Virginijos Kairienės pareikalauta išsikelti bei išsiregistruoti iš miestui priklausančių patalpų.

Po tokio ginčų komisijos verdikto pati Savivaldybė kreipėsi į teismą ir pasiekė, kad jis būtų panaikintas. Paaiškėjo, jog šiuo raštu buvo sprendžiami civiliniai santykiai, o minėta ginčų komisija to neturi teisės daryti. Teismuose buvo skundžiami ir kiti Savivaldybės administracijos arba Tarybos priimti dokumentai.

Fondas sau nepalankų sprendimą apskundė Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui, nors Klaipėdos administracinis teismas pripažino Savivaldybės teisę reikalauti iš patalpų naudotojų išsikelti. Vilniečiai nerado priežasčių "prikibti" prie uostamiesčio teisėjų surašyto sprendimo, tad fondo apeliacinis skundas buvo atmestas, o papildomi reikalavimai nenagrinėti, nes apeliaciniai teismai nagrinėja tik žemesnės instancijos teismų priimtus sprendimus ir proceso metu gautus dokumentus.

Sykiu teisminės batalijos užvirė ir uostamiestyje - prieš kelias dienas Klaipėdos apygardos teismas nusprendė palikti nepakeistą Klaipėdos miesto apylinkės teismo sprendimą, kuriuo "Visos Lietuvos vaikai" įpareigoti nedelsiant atlaisvinti pastatą.

Aukštesnės instancijos teismui agentūros teiginiai, kad Savivaldybė teisme negali atstovauti Tarybai (kuri esą priėmė sprendimą dėl panaudos sutarties) ir kad pastaroji neva neprieštarauja, kad jie galėtų naudotis patalpomis, nepasirodė pagrįsti. Be to, ankstesnėse bylose paaiškėjo, kad agentūra minėtame pastate neteisėtai deklaravo kelių asmenų gyvenamąją vietą, taip pat atliko nesuderintus ir neįteisintus rekonstrukcijos darbus.

Prieš kelias dienas Klaipėdos apygardos administracinis teismas atmetė kitą agentūros skundą, kuriuo siekta užginčyti visuomeninės administracinių ginčų komisijos sprendimą nenagrinėti jų prašymo panaikinti Savivaldybės raštą apie patalpų perdavimą panaudos pagrindais. Teismas nusprendė, kad raštas kaip informacinio pobūdžio dokumentas nesukelia jokių pasekmių fondui, tad komisijos sprendimas atmesti fondo prašymą buvo visiškai teisėtas. Šį sprendimą per porą savaičių dar galima skųsti.

Aktyvią teisminę kovą fondas pradėjo užpernai liepą, kai pasibaigė prieš dvidešimtmetį sudarytos patalpų panaudos sutarties terminas. Agentūra Savivaldybės prašė pastato panaudos sutartį pratęsti neterminuotam laikotarpiui, valdininkai tą padaryti atsisakė. Organizacijai buvo siūlomos kitos patalpos, tačiau šios fondui pasirodė per mažos ir per prastai įrengtos.

Savivaldybės administracijos Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis dar negalėjo pasakyti, koks likimas laukia pastato.

"Pirmiausia turėtume perimti pastatą iš to naudotojo. Ten yra daug niuansų - buvę gyventojai padarė daug pertvarkymų, juos reikia įteisinti, padaryti projektą ir tik tada žiūrėsime, kaip naudoti šį turtą", - sakė E. Simokaitis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder