Socdemams - profsąjungų strėlės

Socdemams - profsąjungų strėlės

"Per jūsų valdymą mes tapome skurdžiausia ES šalimi", "Nenorime grįžti į baudžiavos laikus", "Mes - ne vergai" - tokio pobūdžio plakatus penktadienį buvo galima išvysti prie socialdemokratų partijos Klaipėdos būstinės.

Klaipėdos profesinės sąjungos atstovai vidurdienį surengė piketą, kurio metu piktinosi Seimo priimtu naujuoju Darbo kodeksu bei kitais vadinamojo socialinio modelio teisės aktais. Savo ruožtu šios partijos atstovai tikino, kad piketuotojai, ko gero, paprasčiausiai nėra pakankamai atidžiai perskaitę naujojo įstatymo.

Piketo dalyviai priekaištavo dėl Socialdemokratų partijos aktyvumo priimant Darbo kodekso įstatymą, o parlamentarei Irenai Šiaulienei įteikė apdovanojimą "už antipilietinį darbą". Profsąjungų atstovų teigimu, dauguma šios partijos atstovų pamiršo, kad yra socialdemokratai "ir viską kreipia į darbdavių gerovę".

"Protestuojame prieš šią partiją, nes ji yra pagrindinis darbuotojų darbo teisių suvaržymo ir socialinių teisių atėmimo vėliavnešys Lietuvoje. Toks Darbo kodeksas įkala paskutinę vinį į mūsų mirštančios Lietuvos karstą", - įsitikinęs AB "Švyturys" profesinės sąjungos komiteto pirmininkas Raimondas Tamošauskas.

Jo teigimu, įstatymai turi būti nejudinami ir nekeičiami, jeigu nepavyksta sukurti tinkamo balanso tarp darbuotojų ir darbdavių teisių.

Jam pritarė ir kiti protestuotojai, labiausiai skundęsi tuo, kad socialdemokratai, palaikydami šio įstatymo priėmimą, atstovauja verslui, o darbo žmones palieka likimo valiai. Mitingo dalyviai teigė, kad lengvai nepasiduos - ketinama įtraukti daugiau žmonių ir toliau siekti konstruktyvių santykių, naudingų visoms pusėms.

Socialdemokratų atstovų Klaipėdoje teigimu, kaltinimai, kad ši partija labiausiai prisidėjo prie Darbo kodekso priėmimo, yra nepagrįsti. Už įstatymą balsavo įvairios partijos, o labiausiai esą piktinasi tie, kurie nėra atidžiai perskaitę viso įstatymo. Vilija Malakauskienė, viena iš Socialdemokratų partijos atstovių, atsiėmusi I. Šiaulienei skirtą "Antipilietinio darbo spartuolės" apdovanojimą, tikino, kad ir pati yra susidūrusi su neteisėtu atleidimu. Vis dėlto naujuoju įstatymu nesiskundžia, nes neabejoja, kad jis dar bus koreguojamas.

Tuo metu Lietuvos verslo konfederacija prašo prezidentės pasirašyti Darbo kodeksą ir jo neatmesti, o profesines sąjungas kaltina, kad šios bando vilkinti kodekso priėmimą. Konfederacija išplatino 18 verslo asociacijų vadovų pasirašytą viešą kreipimąsi į prezidentę.

"Nors naujuoju Darbo kodeksu darbo santykiai Lietuvoje nėra gerokai liberalizuojami, iš esmės jį vertiname teigiamai. Tikime, kad šie pakeitimai taps tolesnės sėkmingos reformos pagrindu, padės šalyje didinti užimtumą, gerinti darbo santykius ir skatinti investicijas", - teigiama kreipimesi.

Anot verslo atstovų, dabartinė Darbo kodekso versija yra sunkių derybų rezultatas, kuris tenkina darbdavių atstovus. Be to, konfederacija kaltina profesines sąjungas, kad šios bando vilkinti kodekso priėmimą, siūlydamos "absurdiškas" pataisas.

"Daugelis pripažįsta, kad Darbo kodekso projekto oponentai - pirmiausia profesinės sąjungos ir joms atstovaujantys Seimo nariai - iš principo siekė vilkinti priėmimo procesą, o registruodami absurdiškus pasiūlymus norėjo sužlugdyti visą projektą. Tai puikiai iliustruoja Seimo narių pasiūlymai sutrumpinti darbo savaitę iki 30 valandų, padvigubinti visiems kasmetines atostogas iki 40 dienų, įpareigoti įmones dalintis 25 proc. gauto pelno su darbuotojais ir panašiai", - teigiama kreipimesi.

Seimas po pusmečio svarstymų naująjį Darbo kodeksą priėmė praėjusį antradienį. Jei jam pritars prezidentė, jis įsigalios nuo 2017 m. pradžios.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder