Smirdalius žada tikrinti netikėtai

Smirdalius žada tikrinti netikėtai

Gručeikių kaimo, esančio priešais Dumpius, gyventojai skundžiasi savaitgalį kentėję nuo "baisių kvapų".

"Vėl savaitgalis ir vėl smirda taip, kad net tvarte kvapas būtų mielesnis", - "Vakarų ekspresui" skundėsi gyventojai.

Jie be užuolankų sako, jog sklindanti smarvė savaitgaliais tampa tradicija - tik duris užrakina smirdalius teisę tikrinti turintys valdininkai, aplinkinėse vietovėse pradeda nepakenčiamai smirdėti.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro (KVSC) Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Šlepetienė tvirtino, jog po savaitgalio skundų dėl smarvės nesulaukė, tačiau dėl Dumpiuose kompostą gaminančios UAB "Branda LT" veiklos buvo skųstasi praėjusį ketvirtadienį. Visgi žmogui paskambinus vakar, šis pretenzijų smirdaliams nebeturėjo.

"Besiskundžiančiam žmogui sutikus, bet kuriuo metu, taip pat ir savaitgaliais, važiuotume į gyvenamąją vietą atlikti kvapų kontrolės", - tvirtino A. Šlepetienė.

Tiesa, dėl tokio vizito reikia tartis iš anksto. Skundą galima darbo metu parašyti vietoje (Liepų g. 17), nusiųsti el. paštu [email protected] arba pranešti telefonu (8 46) 410 334.

Beje, vasarą, kai oro temperatūra pasieks maždaug 30 laipsnių, "Klaipėdos vandens" ir "Klaipėdos kartono" valymo įrenginiuose žadama atlikti kvapų koncentracijos modeliavimą - laboratorinį tyrimą, kuris parodo kvapų intensyvumą. Tokie pat tyrimai buvo atlikti prieš metus, tad norima įsitikinti, ar minėtų bendrovių įdiegtos kvapų skopinimo priemonės yra veiksmingos.

"Branda LT" turi pasidariusi kvapų modeliavimą, tačiau mes negalime užskaityti jų savikontrolės dokumentų. Tą darysime patys su nepriklausoma laboratorija, kad nebūtų suinteresuotumo rezultatais ar koreguojama kokia nors technologija ar procedūros. Tyrimas turi būti atliktas įprastomis sąlygomis, kai žmonės skundžiasi dėl kvapų", - tvirtino A. Šlepetienė.

Ji pažymėjo, jog įvertinus bendrovės skleidžiamus kvapus būtų galima reikalauti vienų ar kitų priemonių vykdymo - pavyzdžiui, procesą perkelti į uždarą patalpą.

Beje, gegužės pradžioje Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Jūrinių tyrimų departamento darbuotojai nustatė vidutines amoniako koncentracijas ore "Branda LT" teritorijoje. Visgi rodikliai buvo kartais net dešimtimis kartų mažesni nei ribinės vertės.

Anksčiau "Branda LT" buvo sulaukusi aplinkosaugininkų grumojimų dėl taršos leidimo ir aplinkosauginių reikalavimų pažeidimų - atliekų tvarkymo žurnaluose ir ataskaitose rasta netikslumų, pastarosios pateiktos vėluojant. Taip pat buvo aptikta, jog lakiųjų durpių ir medienos atliekų teritorijoje per daug, kompostas sandėliuojamas ne partijomis, o bendroje krūvoje. Pažeidimu laikyta ir tai, kad dalį smirdančios produkcijos "Branda LT" laikė kaimyniniame sklype.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder