Smirdalius dar tikrins

Smirdalius dar tikrins

Prieš porą metų miestą smardinančias įmones tikrinęs Klaipėdos visuomenės sveikatos centras (KVSC) jau greičiausiai šią vasarą grįš įsitikinti, ar bendrovės ėmėsi visų veiksmų kvapams panaikinti.

Miestą "kvėpinančias" įmones KVSC tikrinti pradėjo dar 2014 metų vasarą sulaukus pietinės dalies gyventojų skundų. Žmonės manė, jog kvapai gali plisti iš "Klaipėdos vandens", "Klaipėdos kartono" ir Dumpių sąvartyno teritorijų.

Tąsyk laboratoriniu būdu buvo nustatyta, kad kvapai pačių įmonių teritorijose gerokai viršijo leistinas ribas, tačiau leidžiami 8 kvapo vienetai miesto nepasiekė. Pylos tąkart sulaukė "Klaipėdos kartonas" ir "Klaipėdos vanduo", kurių skleidžiami kvapai pasiekė Ketvergių ir Dumpių gyventojų kiemus.

"Nors žmogus ir pusę vieneto užuodžia, tačiau teisės aktai tokie, ir į miestą patenkantys kvapai neviršija 8 vienetų", - pripažino KVSC Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Šlepetienė.

Ji pridūrė, kad minėtos įmonės sureagavo į pylą ir, nors vėluodamos, ėmėsi priemonių - "Klaipėdos vanduo" už europinius pinigus įrengė kvapų mažinimo sistemą, o "Klaipėdos kartonas" uždengė atviras nuotekų talpyklas ir latakus.

Biokuro gamyba užsiimanti "Mestilla" taip pat įrengė smarvės mažinimo priemones, tad dėl jos pastaruoju metu nesiskundžiama.

A. Šlepetienė patikino, jog jau šią vasarą laboratorijose dar kartą bus tikrinami oro mėginiai ir bandoma įsitikinti, ar minėtų bendrovių priemonės veikia.

Specialistė pridūrė, jog dabar nuolat skundžiama "Branda LT" atliekų kompostavimo aikštelė tuomet dar nebuvo įkurta, tad jos kvapų kontrolė pradėta tik pernai sulaukus pirmųjų skundų. Tąsyk identifikavus, kad tikrai smirda, skundai buvo perduoti Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentui (KRAAD). Šis įmonėje aptiko daugybę pažeidimų.

Gruodį specialistai "Branda LT" aikštelėje atliko neplaninį tyrimą ir nustatė, jog ne visi pažeidimai buvo pašalinti, tad tikrintojų dėmesio šie dar susilauks.

Priminta ir padėtis šiaurinėje miesto dalyje. Pavyzdžiui, Molo gatvės gyventojai pasiskundė, jog iš "Klaipėdos naftos" arba Krovinių terminalo smirda naftos produktais. Nuvažiavus tikrinti paaiškėjo, jog terminale išties neleistinu būdu buvo plaunamos talpyklos, tad nosį riečiantys kuro kvapai pasklido po miestą. Už tai KRAAD bendrovei taikė administracinę atsakomybę.

Po to buvo sulaukta dar kelių skundų, tad A. Šlepetienė neatmeta galimybės, jog greičiausiai tikrinant šias įmones taip pat bus nueita iki to, jog kvapų tyrimai bus atliekami laboratorijoje.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder