Smilties Pylimo gatvėje kils naujas namas

Smilties Pylimo gatvėje kils naujas namas

Smilties Pylimo g. 13 ketinama statyti naują dviejų korpusų gyvenamąjį namą. Techninis projektas praktiškai užbaigtas, tačiau architektai ekspertai, išklausę projekto pristatymą, turėjo pastabų. Tiesa, tikimybė, kad į jas bus atsižvelgta, nedidelė.

Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos (LASKAO) architektūros ir urbanistikos ekspertų tarybai projektuotai UAB "Sunprojektai" pristatė pagal UAB "Vitės valdos" užsakymą parengtą projektą.

Šiuo metu sklype Smilties Pylimo g. 13 yra gyvenamasis namas, "Vitės valdų" administracinis pastatas bei keletas sandėliukų. Pastaruosius numatoma griauti ir statyti 13 butų namą. Pasak projektuotojų, tai bus raudonų plytų dviejų korpusų, sujungtų terasa, daugiabutis gyvenamasis namas (vienas korpusas - 3 aukštų su mansarda, kitas - 4 aukštų su antresolėmis). Sklype suprojektuota vaikų žaidimo, automobilių stovėjimo aikštelės, dalis automobilių stovėjimo vietų numatyta pastato pirmo aukšto dalyje.

Pasak architektės Aurelijos Krasauskaitės, anksčiau buvo numatyta po visu sklypu rengti požeminę automobilių stovėjimo aikštelę, tačiau vėliau buvo nuspręsta, kad tai bus sudėtinga įgyvendinti, be to, tai esą būtų ekonomiškai neefektyvu.

Išklausę pristatymą architektai suabejojo, ar sklypas nebus užgriozdintas, juolab kad suprojektuotas užstatymo tankis bei aukštingumas balansuoja ties leidžiamomis ribomis. Be to, svarstyta, ar butuose bei vaikų žaidimo aikštelėje užteks saulės šviesos, mat aplink naująjį pastatą yra kiti nežemi statiniai. Architektams klausimų sukėlė ir atstumai nuo pastato iki sklypo ribų, parkavimo sprendimas.

Vis dėlto projektuotojai tikino, kad į visas aplinkybes buvo atsižvelgta ir tenkinami visi reikalavimai.

LASKAO pirmininkas Vaidotas Dapkevičius apgailestavo, kad jau ne pirmą kartą ekspertų tarybai tenka tik išklausyti projekto pristatymą ir tuo apsiriboti.

"Projekto rengėjai aiškino, kad gavo sąlygas iš Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus, kur buvo reikalavimas, kad, vadovaujantis bendruoju planu, istorinėje miesto dalyje rengiami statinių projektai turi būti apsvarstyti Architektų sąjungos. Tačiau eilinį kartą susiduriame su ta praktika, kad atnešamas techninis projektas, kai jis yra praktiškai pabaigtas ir mūsų pastabos, į kurias atsižvelgiant būtų galima ką nors patobulinti, lieka neišgirstos, nes reiktų projektą rengti iš naujo", - sakė V. Dapkevičius.

Pasak jo, žiūrėjimas į pastatą tik kaip į kvadratų kiekį leidžia spėti, kad miestui bus pasiūlytas menkesnis sprendimas ir silpnesnė kokybė, nei galėtų būti šioje miesto dalyje.

"Ar mūsų pastabos bus bereikšmės? Mes surašysime savo pastabas ir pateiksime. Vyriausiasis miesto architektas gali prašyti projektuotojų į jas atsižvelgti. Paprastai taip būna, kad jeigu ekspertų taryba ką nors rekomenduoja, tą nuomonę turėtų užtvirtinti miesto architektas", - sakė V. Dapkevičius.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder