Skriaus apleistų žemės sklypų savininkus

Skriaus apleistų žemės sklypų savininkus

Planuojama, kad tiek nekilnojamojo turto (NT), tiek žemės mokesčių tarifai Klaipėdoje išliks tokie pat, kaip buvo. Tačiau politikai žada akyliau stebėti mieste esančius apleistus žemės ūkio paskirties sklypus ir pasiaiškinti, ar už juos sumokėti mokesčiai nėra per maži.

Šiuo metu Klaipėdoje didesniais mokesčių tarifais realiai baudžiami tik apleistų pastatų savininkai, o į apleistus žemės ūkio paskirties sklypus, atrodo, žiūrima atlaidžiau.

Nors yra nustatyti maksimalūs tarifai apleistų sklypų savininkams, pasak politikų, vargu ar dabar kas nors seka, kuris sklypas apleistas, o kuris ne.

Iki birželio 1 dienos Klaipėdos savivaldybė turi patvirtinti naujus NT bei žemės mokesčio tarifus. Pagal parengtą projektą, kuris teikiamas svarstyti politikams, siūloma palikti iš esmės tokią pat tvarką, kuri galioja iki šiol.

Žinia, šiuo metu uostamiestyje pagrindinis NT mokesčio tarifas siekia 0,8 proc. Įstatymo leidžiamą minimalų 0,3 proc. tarifą moka naujų daugiabučių namų statytojai, maksimalų 3 proc. - apleistų pastatų savininkai.

Siūlomi žemės mokesčio tarifų pokyčiai - taip pat itin minimalūs.

"Atsižvelgiant į tai, kad žemės vertės mažinimo koeficientas 2015 metais, palyginti su 2014 metais, mažės 0,2 punkto, siūloma 2015 m. nustatyti tokius mokesčio tarifus, kad žemės mokestis jos mokėtojams ženkliai nesikeistų. Jei kils, tai tik po 1-2 litus už arą", - pristatydama politikams žemės mokesčio tarifus sakė Klaipėdos savivaldybės Mokesčių skyriaus vedėja Jolanta Uptienė.

Vis dėlto kai kuriems politikams užkliuvo itin mažas tarifas žemės ūkio paskirties sklypų savininkams - vos 0,16 proc., ypač, kad daugeliu atvejų tokie sklypai mieste būna neprižiūrėti.

Tačiau J. Uptienė paaiškino, kad įstatymais yra nustatyta, jog mokesčio už žemės ūkio paskirties žemę, išskyrus apleistas žemės ūkio naudmenas ir mėgėjų sodo bei sodininkų bendrijų bendrojo naudojimo žemę, suma pereinamųjų 2013-2017 metų mokestiniais laikotarpiais negali viršyti vieno lito už vieną arą.

Pasak jos, apleistų sklypų savininkams būtų galima taikyti 4 proc. tarifą, tačiau nustatyti, kurie žemės ūkio paskirties sklypai yra apleisti, esą jau ne savivaldybės, o Registrų centro kompetencija.

"Asmeniškai mane labai pykina, kai matau daugybę sklypų, kuriuos kažkuomet perpirko, spekuliavo, o dabar jie taip ir stovi apleisti. Kalbu ir apie Tauralaukį, Rimkus. Reikėtų atidžiau pasidomėti, gal daugeliui tokių sklypų savininkų tarifai nėra teisingai nustatyti ir vietoje 0,16 proc. jiems turėtų būti taikomas 4 proc. tarifas", - siūlė Rimantas Taraškevičius.

PLANAI

Prognozuojama, kad 2015 m., kaip ir ankstesniais metais, Klaipėdos savivaldybė surinks apie 1 mln. Lt žemės mokesčio pajamų. NT mokesčio planuojama surinkti per 22 mln. Lt, arba 3,6 mln. mažiau nei pernai. Pagrindinė to priežastis - rezervuotai įvertintos šių metų savivaldybės biudžeto surinkimo galimybės.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder