Siūlo kaip spręsti smarvės problemą Klaipėdoje

Siūlo kaip spręsti smarvės problemą Klaipėdoje

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto vicepirmininkas Seime Simonas Gentvilas kreipėsi į Aplinkos ministrą Kęstutį Navicką siūlydamas peržiūrėti į orą išmetamų teršalų reglamentavimą ir mokesčius už aplinkos taršą. Parlamentaras siūlo keisti taršos tarifus, kuriais būtų proporcingai nustatomi taršos mokesčiai priklausomai nuo padarytos žalos aplinkai.

„Šiandien šimtus tonų naftos teršalų legaliai į orą išleidžiančios įmonės sumoka tiek pat taršos mokesčių, kiek vienas žvejys neleistinu laiku ir neteisėtoje vietoje pagavęs 4 lydekas“, - sakė S. Gentvilas.

Pasak parlamentaro, teisės aktais numatytas mokestis už aplinkos teršimą nėra efektyvus ir adekvatus aplinkai daromos žalos dydžiui. S. Gentvilo teigimu, įmonėms šią dieną už naftos produktų garus, t. y. lakiųjų organinių junginių (LOJ) kiekius moka nustatytus minimalius mokesčius, nors pagal jų kenksmingumą aplinkai apmokestinimo tarifas yra net iki 48 kartų didesnis.

„Dabar išduodamuose aplinkosauginiuose leidimuose normuojamas tik bendrasis valdomų stacionarių taršos šaltinių į aplinką leidžiamų išmesti lakiųjų organinių junginių (LOJ) kiekis, nediferencijuojant jų pagal sudėtį. Tačiau tokie ūkio subjektai skaičiuodami mokestį už aplinkos teršimą LOJ, taiko žemiausią IV apmokestinamų aplinkos oro teršalų grupei nustatytą tarifą. Tai yra 4 Eur už išmetamą toną naftos teršalų į orą“, - problematiką įvardino parlamentaras.

Siūlomos priemonės, kuriomis uosto įmonės būtų paskatintos imtis efektyviausių aplinkosauginių iniciatyvų buvo išanalizuotos gegužės 14 d. Seimo nario iniciatyva Klaipėdoje organizuotoje konferencijos „Kaip galime lyderiaujantį Klaipėdos uostą padaryti patraukliu kaimynu kaimyniniams kvartalams?“

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder