Siūlo atsakingiau kirsti nereikalingus medžius

Siūlo atsakingiau kirsti nereikalingus medžius

Aistros dėl miesto medžių kirtimo nerimsta. Vakar vykusio miesto Tarybos posėdžio metu jos narė Ramunė Staševičiūtė siūlė itin atidžiai spręsti miesto žalumos klausimus - ruošti techninius projektus ir tartis su visuomene.

Tarybos Teritorijų planavimo komiteto pirmininkė R. Staševičiūtė jau ne pirmą kartą Savivaldybės darbuotojų prašo atidžiau ruoštis miesto "žaliojo rūbo" naikinimui.

"Mano nuomone, šie veiksmai per daug greitai vyksta. Aišku, mieste reikia atnaujinti medžius ir želdinius, bet, mano ir kraštovaizdžio specialistų manymu, medžių kirtimo procesas mieste vyksta per greit", - po posėdžio aiškino R. Staševičiūtė.

Esą senieji medžiai gatvėse duoda nemažai naudos - valo orą, o į jų vietą atsodinus naujus medelius šie nekompensuoja praradimų.

Anot politikės, užsiimant žalumos naikinimu pirmiausia reikėtų pasirengti techninius projektus, ypač kai medžiai kertami dideliais kiekiais.

"Reikia ne tvarkos aprašo, kaip yra dabar, o rimtai pasiruošti projektinę dokumentaciją, išdiskutuoti su visuomene, nes nemaža dalis jos piktinasi kirtimu, ir tik tada imtis šių darbų. Būtina paskaičiuoti ekologiškai - ar ne per greit atnaujiname savo žaliąjį rūbą", - aiškino architektė, kurios teigimu, mažėjant želdinių plotams keičiasi ir miestovaizdis.

Esą priimant tokius sprendimus turėtų dalyvauti visų sričių specialistai, techniniai projektai turėtų būti rengiami atsižvelgiant į visus kylančius klausimus.

Moteris pastebi, kad kyla ir juridinių nesusipratimų.

"Teritorijų planavimo dokumentuose parengiami detalieji planai, kuriuose medžiai išskiriami kaip saugomi, o Miesto tvarkymo skyrius paruošia tvarkos aprašą ir kerta tuos medžius", - stebėjosi "juridiniais kazusais" R. Staševičiūtė.

Kiek kitokios pozicijos laikėsi Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė. Jos manymu, techniniai projektai būtų reikalingi nebent darant didesnio masto darbus: rekonstruojant gatves, kur medžių klausimai sprendžiami kartu su šaligatvių tvarkymu.

"Mes darome tvarkybos aprašus, kuriuose aprašome, kokie, kodėl ir kokiais medžiais bus pakeičiami kertamieji", - aiškino vedėja, pridūrusi, jog tai pirmiausia dar įvertina Savivaldybės sudaryta Želdinių komisija, susidedanti iš kelių skyrių atstovų, taip pat paveldosaugos ir aplinkosaugos specialistų.

Esą kilus abejonėms visada prašoma nepriklausomų ekspertų nuomonės, o visuomenė iš anksto informuojama apie planuojamus želdynų naikinimus.

"Aš esu už žalią miestą ir manau, kad senas medis turi savo žavesį ir vertę, bet viskam yra savo laikas, galų gale yra prevencija dėl pavojingai stovinčių medžių", - tvirtino I. Šakalienė, kurios manymu, techniniai projektai čia nereikalingi, nes šiuo metu yra laikomasi nustatytų tvarkų ir įstatymo.

Vis dėlto Tarybos posėdžio metu į R. Staševičiūtės pasiūlymus tvirtinant miesto planavimo dokumentus nebuvo atsižvelgta. Planuojama, kad Tarybos narės iškelti klausimai bus svarstomi kitų posėdžių metu.

"Tikiuosi, kad kita Taryba atsižvelgs į tuos dalykus. Nereikia skubėti su kirtimais. Prasikirtome ir galime stabtelėti", - tikino politikė.

Planuojama, kad šiemet medžiai virs S. Šimkaus, Pilies ir Pievų Tako gatvėse, į jų vietą bus atsodinti jauni medeliai. Naujais želdiniais galės džiaugtis ir pietinės miesto dalies gyventojai - daugelyje gatvių planuojama sodinti gyvatvores.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder