Šiukšlių kare - keli frontai

Šiukšlių kare - keli frontai

Klaipėdos rajono savivaldybė kelia bangas dėl dominuojančios uostamiesčio padėties regioninėje atliekų tvarkymo sistemoje. Savarankiškai atliekas pradėjęs rūšiuoti rajonas nori, kad jam ir kitoms mažosioms Vakarų Lietuvos savivaldos institucijoms būtų suteikta daugiau teisių valdant bendrovę Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centrą (KRATC).

Uostamiesčio vadovai tokius pareiškimus tiesiai šviesiai vadina zuikių sukilimu, kai "savo negalią norima kompensuoti postais". Be to, keliamas klausimas, kur dabar dedamos Klaipėdos rajono atliekos, nes jų srautai į regioninį sąvartyną yra sumažėję daugiau nei perpus, atliekų deginimo jėgainė pradėjo taikyti apribojimus, o tiek išrūšiuoti su turima įranga esą yra neįmanoma. Pats KRATC prašo Vyriausybės atstovo apskųsti Klaipėdos rajono veiksmus teismui, nes dėl jų esą nuostolių patirs kitos pajūrio savivaldybės.

Konflikto viršūnę puošia tiek galimi privatūs Klaipėdos rajono mero, tiek ir kai kurių uostamiesčio politikų interesai.

Ko nori?

Prieš kurį laiką Klaipėdos rajono savivaldybė išplatino pranešimą spaudai apie tai, kad "Klaipėdos regiono savivaldybių atstovai Gargžduose tarėsi, kaip reikėtų išspręsti problemas su KRATC." Akcentuota, kad šioje įmonėje iš 7 regiono savivaldybių sprendžiamąjį balsą turi tik uostamiestis, "todėl likusioms tenka taikstytis su priimtais sprendimais, nors jiems savivaldybių tarybos ir nepritaria." Tokia situacija susiklostė dėl to, kad baigėsi 2003 m. sudaryta akcininkų sutartis.

Pranešime cituotas Klaipėdos rajono savivaldybės meras Vaclovas Dačkauskas tikino, kad pasirašant naują sutartį esą būtina siekti skaidrumo ir lygiateisiškumo: "Kiekviena iš 7 Klaipėdos apskrities savivaldybių turėtų turėti bent po vieną atstovą UAB KRATC valdyboje bei stebėtojų taryboje. Negalime pritarti ir įteisinti vienos savivaldybės dominavimo".

Pranešime taip pat cituotas Skuodo rajono savivaldybės meras Petras Pušinskas tikino, kad kituose regionuose panašių problemų esą tikrai nėra.

"Lankėmės Plungėje, kur sužinojome, kad UAB Telšių regiono atliekų tvarkymo centro valdyboje visos savivaldybės turi po vieną atstovą ir balsą. Tiesa, kiekvienos savivaldybės piniginiai įnašai skiriasi - jie buvo nustatyti pagal gyventojų skaičių. Tauragės apskrityje, mano žiniomis, veikia analogiška sistema. Tokia sudėtinga situacija yra tik Vilniaus ir Klaipėdos regionuose", - tvirtino jis.

Pranešime konstatuota, kad buvo "nuspręsta prie derybų stalo sėsti visiems regiono merams ir ieškoti sprendimo būdų su Klaipėdos miesto meru Vytautu Grubliausku."

"Tikimės, kad Klaipėdos miesto vadovai ir taryba bus geranoriški ir solidarūs su savo kaimynais", - teigė V. Dačkauskas.

Be to, Klaipėdos rajono savivaldybė skundėsi, kad dar kovą UAB "Fortum Klaipėda", valdanti atliekas deginančią jėgainę, įspėjo rajone šiukšles surenkančią ir vėliau rūšiuojančią UAB "Ekonovus", kad nuo balandžio iš jos bus priimama ne daugiau kaip 400 tonų, nors esą išrūšiuojama apie 1 000 tonų deginti tinkamų atliekų. Nuo birželio atliekų kiekis sumažintas iki 200 tonų, "nors viešai žinoma, kad bendrovei trūksta deginimui skirtų atliekų ir ji kreipėsi į Aplinkos ministeriją su prašymu leisti priimti atliekas iš kitų regionų".

Daugiau skaitykite dienraštyje "Vakarų ekspresas"

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder