Šiukšles prie konteinerių tvarkys miestas?

Šiukšles prie konteinerių tvarkys miestas?

Miesto Taryba atmetė miesto tvarkymo ir švaros taisyklių pakeitimus, kuriais būtų įtvirtinta, kad už tvarką šalia konteinerių yra atsakingi patys gyventojai.

Taisyklių pakeitimuose buvo numatyta, kad faktiškai naudojamai teritorijai būtų priskiriama mišrių komunalinių atliekų ir antrinių žaliavų surinkimo konteinerių stovėjimo vietų ir jų aikštelių užimama teritorija ir teritorija 3 metrų spinduliu aplink šias aikšteles. Taigi gyventojai būtų buvę įpareigoti užtikrinti tvarką ir švarą prie konteinerių ir jų aikštelėse.

Vis dėlto politikai išsigando, kad tokia prievolė gali baigtis papildomomis išlaidų eilutėmis sąskaitose gyventojams.

Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė sakė, kad papildomų išlaidų neturėtų būti. Jos teigimu, taip pat nebeliktų konteinerių aikštelių, kurios nėra priskirtos konkrečiam namui ar namų grupei. I. Šakalienė atkreipė dėmesį, kad gyventojai turi ir iki šiol turėjo tvarkyti jiems priskirtas konteinerių aikšteles, o vadinamosiose pilkosiose zonose prie konteinerių turėjo tvarkytis Savivaldybės administracijos parinkti rangovai.

Tarybos narys, vicemeras Artūras Šulcas sakė, kad šis sprendimas Taryboje kartą jau buvo gavęs nepritarimą. Jis prisiminė, kad pristatant šį klausimą viename komitetų, buvo tvirtai pasakyta, kad papildomų mokesčių gyventojams neatsirastų, tačiau esą pristatant Tarybai jau girdisi abejonės.

Aplinkos kokybės skyriaus vedėja Rasa Jievaitienė patikino, kad jeigu gyventojai tvarkys atliekas pagal taisykles, mokestis nedidės. Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda sakė, kad nei padangų, nei didžiųjų atliekų į konteinerius ir šalia jų negalima dėti, tam yra skirtos specialios aikštelės, į kurias tokias atliekas turi nugabenti patys gyventojai.

Išklausę tris Savivaldybės administracijos specialistus, politikai susiginčijo, ar apskritai verta tokį klausimą svarstyti. Nina Puteikienė suabejojo, ar projektas parengtas tinkamai, nes jam pristatyti ir atsakyti į klausimus prireikė trijų specialistų. Viačeslavas Titovas piktinosi, kad "valdininkai nori atsakomybę perkelti ant gyventojų pečių" ir siūlė šį klausimą atidėti. Rimantas Taraškevičius apskritai pasiūlė šį klausimą "išmesti į šiukšlių dėžę ir prie jo nebegrįžti".

Valdemaro Anužio nuomone, miesto tvarkymo ir švaros taisyklės nėra globalus klausimas, tačiau miestiečiams svarbus. Tomas Meškinis ragino pagalvoti apie aikštelių prieinamumo apribojimą, pavyzdžiui, kad atliekas į konteinerius galėtų išmesti tik tie gyventojai, kurie turi teisę jais naudotis, pasinaudoję specialia kortele. Vis dėlto tokia sistema, ko gero, kainuotų didelius pinigus.

Į diskusiją įsijungė ir administracijos direktorius Saulius Budinas, pabrėžęs, kad jau seniai kalbama, jog mieste turi būti daugiau tvarkos. Pasak jo, strateginiuose planuose numatyta, kad ateityje mieste bus tik požeminiai ir pusiau požeminiai konteineriai, tačiau iki tol norėtųsi turėti aiškias taisykles dėl tvarkos aplink konteinerius.

Vis dėlto Taryba taisyklių pakeitimui nepritarė. Tarybos atmestą projektą teikti dar kartą bus galima po pusmečio.

L. Dūda sakė, kad tikriausiai kitą savaitę siūlys Tarybos nariams, komitetams, administracijos direktoriui iš Savivaldybės biudžeto lėšų pirkti tvarkos palaikymo prie konteinerių paslaugą. Kadangi tai negali būti apmokama iš rinkliavos už atliekų surinkimą lėšų, gali tekti naudoti kitų sričių pinigus, pavyzdžiui, šaligatvių, gėlynų, medžių priežiūros lėšas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder