Signalizacijų įkaitai turi laukti malonės

Signalizacijų įkaitai turi laukti malonės

Po langais visą naktį plyšaujančių signalizacijų negali sustabdyti net specialiosios tarnybos. Tad susidūrus su tokia nemalonia situacija lieka tikėtis, kad objekto savininkai atsiras kuo greičiau.

Visgi policijos atstovai tvirtina, kad dėl kaukiančių signalizacijų Klaipėdoje skundžiamasi ne itin dažnai.

Išvedė iš kantrybės

Po bemiegės sekmadienio nakties į žurnalistus kreipęsis centrinės Klaipėdos dalies gyventojas Domantas pasakojo, jog nėra jautruolis: jis pratęs prie visą naktį ūžiančių barų ir kavinių, taip pat prie Herkaus Manto gatve važiuojančių mašinų, autobusų ir motociklų gausmo. Tačiau šių garsų užgrūdintas miestietis per naktį beveik nesudėjo bluosto, kai po langais pradėjo kaukt apsauginė signalizacija.

"Anksčiau buvo problema dėl šalia "Vakarų ekspreso" redakcijos esančio grožio salono, kurio signalizacija vos ne kasnakt kaukdavo po kelias valandas. Dabar suveikė, kaip įtariu, šalia esančios kavinės signalizacija. Ji ne mane vieną vertė iš lovos - turbūt kažkas iš kaimynų iškvietė policiją, nes mačiau, kaip pareigūnai vaikštinėjo aplink pastatą, tačiau vėliau išvažiavo", - sakė Herkaus Manto gatvės gyventojas.

Jis tvirtino net suskaičiavęs čaižaus dviejų tonų garso signalizacijos veikimo dažnius: ji kaukė 5 minutes, po to tiek pat laiko tylėjo. Ir šis ratas su keliomis iki valandos trukusiomis pertraukomis sukosi iki pat pirmadienio popietės.

Beje, dienraščio redakcijoje, kuri yra šalia Domanto namų, garsas girdėjosi ne ką prasčiau.

Klaipėdietis bandė susirasti po jo langais esančios kavinės savininkų kontaktus, tačiau užėjęs į jų "Facebook" puslapį sužinojo, jog kaip tyčia jauni įstaigos savininkai ką tik susituokė ir išvyko į dviejų savaičių trukmės medaus mėnesį kavinę palikdami užrakintą.

"Ir kaip tada gelbėtis, kai savininkai išvažiavę, o policija bejėgė?" - klausė Domantas.

Bausti neteko, bet gali

Klaipėdos policijos Komunikacijos grupės vyriausioji specialistė Andromeda Grauslienė tvirtino, jog policija skundų dėl plyšaujančių įstaigų ar automobilių signalizacijų sulaukia nedažnai. Dėl kiemuose šaižius garsus skleidžiančių automobilių nuo šių metų pradžios sulaukta 6 pranešimų, o skundų dėl apsauginių patalpų signalizacijų skaičius paskęsta bendroje statistikoje.

"Vienu ar kitu būdu, greičiau ar vėliau iškviesti policijos pareigūnai automobilio ar įstaigos savininką suranda ir paprašo susitvarkyti", - pažymėjo policijos atstovė.

Duomenis apie automobilių savininkus pareigūnai randa savo duomenų bazėse, o dėl įstaigų signalizacijų kartais pasitelkiami ir apsaugos firmų darbuotojai.

Panašu, kad kritinių atvejų nebūta - nors fiksuoti keli skundai, nė vienas plyšavusios apsaugos sistemos savininkas nebuvo nubaustas.

Pareigūnų teigimu, susidūrus su piktybišku ar nevaldomu atveju būtų galima bausti pagal Administracinių teisės pažeidimų kodekso 183 straipsnį "Viešosios rimties trikdymas". Jis numato, kad už triukšmo kėlimą viešosiose vietose galima susilaukti įspėjimo. Pasikartojus tokiems pat veiksmams įmanoma skirti baudą nuo 86 iki 289 eurų.

Savivaldybės administracijos Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Vilius Valys taip pat pažymėjo, jog skundų dėl plyšaujančių signalizacijų sulaukiama nedažnai. Jis prisiminė vieną atvejį, kai kone visoms uostamiesčio tarnyboms - policijai, ugniagesiams ir viešosios tvarkos sergėtojams - teko ieškoti šalia naktinio klubo "Piteris" rėkusios signalizacijos savininkų.

"Iš pradžių niekaip negalėjome rasti vietos, iš kur sklinda garsas. Teko pasitelkti ir saugos tarnybas. Paaiškėjo, jog tose patalpose yra 3 nuomininkai, o pas vieną jų buvo užslėpta signalizacija. Niekas nenorėjo jos judinti, nes galėjo būti sugadintas svetimas turtas. Galų gale pavyko rasti savininką, kuris atjungė pultą", - pasakojo V. Valys.

Tarnautojas pripažįsta, jog signalizacijos savininką surasti nėra paprasta ir dažniausiai tai užtrunka. Visgi atvejų, kad atsakingi asmenys neatsiranda ar nesutinka išjungti kaukiančios signalizacijos, nepasitaikė.

"Signalizacijos gadina žmonių sveikatą, o tai yra ne tik miesto taisyklių, bet ir Triukšmo valdymo įstatymo pažeidimas. Tai galima traktuoti kaip viešosios rimties trikdymą. Ko gero, žmonėms aktualiau netikėtai suveikusios ir veikti nenustojančios automobilių signalizacijos, tad reikėtų skambinti bendruoju pagalbos numeriu ir iškviesti policijos pareigūnus, kad jie surastų savininką ir signalizaciją įpareigotų išjungti", - aiškino V. Valys.

Beje, nors policijos pareigūnai to nepripažino, viešojoje erdvėje ne kartą yra pasirodžiusi informacija, kad neradus savininko pareigūnai ne ką tegali padaryti - kaukiančio, bet tvarkingo automobilio nutempti jie negali. Taip pat ir su apsauginėmis patalpų signalizacijomis - nesant atitinkamų situacijų į patalpas patekti negalima, o tai reiškia, jog be atsakingo už saugos sistemą asmens gyventojams garsus gali tekti kęsti net kelias paras.

Kodėl kaukia signalizacijos?

Automobilių signalizacijas ir apsaugos sistemas remontuojančios bei tvarkančios bendrovės "Reksija" direktorius Artūras Šakalys "Vakarų ekspresui" pasakojo, jog visą naktį automobilio signalizacija gali plyšauti dėl labai paprastų gedimų - neteisingai suveikiant durų, kapoto arba bagažinės davikliams.

"Retais atvejais mašina "kaukti" gali nuo smūginio signalo - pravažiuojant automobiliams arba griaudžiant griaustiniui. Bet dažniausiai naktį signalizacija suveikia sugedus minėtiems davikliams - jie gali sudrėkti, sugesti, suveikti dėl trumpojo jungimo. Rimtesnės automobilių apsaugos sistemos turi klaidingų suveikimų limitą - jei viena zona iš eilės suveikia 5 ar daugiau kartų, ji išjungiama. Paprastesnės signalizacijos tokio dalyko neturi, todėl gali veikti visą naktį", - pažymėjo vadovas.

Priklausomai nuo automobilio ir akumuliatoriaus talpos, signalizacija gali plyšauti apie 12 valandų. Anot A. Šakalio, daugiau energijos naudoja ne pati apsaugos sistema ar sirenos gausmas, tačiau mirksinčios posūkių lemputės.

"Taip pat automobiliuose montuojamos ir autonominės sirenos. Tai reiškia, kad yra vidinis papildomas akumuliatorius ir signalizacija gali suveikti dingus maitinimui iš pagrindinio akumuliatoriaus. Pavyzdžiui, pamiršus išjungti šviesas ir jam išsikrovus", - pridūrė A. Šakalys.

Saugos tarnybos "Argus" Elektroninės apsaugos departamento vadovė Aura Taujanskienė pažymi, jog įstaigose ar namuose montuojamos signalizacijos be jokios priežasties suveikia nebent neprižiūrimos.

"Labai dažnai, norėdami sutaupyti, žmonės sistemų diegimui namuose samdo neprofesionalius darbuotojus arba visiškai techniškai neprižiūri sistemos. Kuomet sistema nėra prižiūrima, didelė tikimybė, jog nuo ilgo naudojimo yra sugedę sistemos davikliai, kuriuos reikia keisti. Taip pat viena iš priežasčių, dėl kurios gali suveikti sistema - tai naminiai gyvūnai, tiksliau, kuomet naudojami standartiniai davikliai, sistema nėra pritaikyta konkretiems naminiams augintiniams ir jų elgesiui. Dažnai dėl suveikimų kalti ir davikliuose apsigyvenę gyviai, pavyzdžiui - vorai", - atkreipia dėmesį specialistė.

Beje, įdomu tai, kad ilgą laiką veikiančios signalizacijos praneša apie gaisro pavojų - tai reiškia, jog ją privalu išjungti rankiniu būdu. Kitų sistemų sirena veikia nustatytą laiką, pagal kliento pageidavimą arba standartiškai pagal gamintojo nustatymus - dažniausiai 4 minutes.

"Signalizacijos nuotoliniu būdu išjungti apsaugos darbuotojai ar operatoriai negali. Ją išjungti gali tik objekto savininkas arba įgaliotas asmuo tik jiems žinomais specialiais kodais, nes tokia ir yra apsaugos sistemos esmė. Taip, pasitaiko atvejų, kai savininko rasti arba su juo susisiekti nepavyksta, tuomet signalizacija nuolat ir skleidžia garsus", - sakė A. Taujanskienė ir pridūrė, jog šiuo metu tokių nesklandumų galima išvengti naudojant naująsias technologijas - pavyzdžiui, apsaugos sistemą valdant išmaniuoju telefonu per specialią programėlę.

P.S. Pasirodžius šiai publikacijai redakcija sulaukė kavinės "Kavos architektai" atstovų pretenzijos, kurioje tvirtinama, jog "pateikta pakankami detali informacijos visuma, leidžianti vienareikšmiškai identifikuoti",  jog čia minima būtent jų įstaiga.

"Apie gyventojo Domanto nurodomą įvykį – itin ilgai trukusį signalizacijos veikimą Herkaus Manto g., kavinės „Kavos architektai“ šeimininkams buvo žinoma. Informuojame, kad tuo metu, kai pastatą apžiūrėjo gyventojo minimi policijos pareigūnai, prie kavinės buvo ir UAB „Kavos architektai“ savininkas Vytautas Alšauskas ir kartu su policijos pareigūnais nustatė, kad signalizacija sklinda ne iš kavinės „Kavos architektai“ patalpų. Be to, kavinę sauganti apsaugos tarnyba registruoja ir informuoja apie visus signalizacijos suveikimo atvejus kavinės patalpose, o minėto įvykio dieną apsaugos tarnybos pranešimas apie signalizacijos suveikimą kavinės „Kavos architektai“ patalpose taip pat nebuvo gautas", - rašoma pretenzijoje.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder