Sieks grąžinti Dangės vardą

Sieks grąžinti Dangės vardą

Kaip turėtume vadinti upę, tekančią per Klaipėdą: Dange ar Dane, antradienį diskutavo kalbininkas, Valstybinės lietuvių kalbos komisijos narys dr. Albinas Drukteinis ir visuomenės veikėjas, leidėjas, istorijos tyrinėtojas Kęstutis Demereckas. Tiesa, diskusijos kaip ir nebuvo, nes abu prelegentai taikė į vienus vartus, o oponentai išsakė savo argumentus, kodėl upė vadinama vienu ar kitu vardu.

A. Drukteinis paaiškino, kad vartoti galima visus tris upėvardžius - Danė, Dangė ir Danija, ir tai nėra klaida, tačiau pagrindiniu vardu, taikytinu oficialiuose valstybės ir Savivaldybės dokumentuose, Valstybinė lietuvių kalbos komisija nurodo vartoti Danės vardą.

Komisija, pasak A. Drukteinio, remiasi garbaus kalbininko Aleksandro Vanago hipoteze, jog upėvardis Danė, Danija yra pats archajiškiausias, indoeuropietiškas, jo šaknis dan- (don-) reiškia "upę, vandenį". Tokios pat kilmės, anot kalbininkų, yra ir Dono, Dunojaus pavadinimai. A. Vanago teigimu, Danės, Danijos upės pavadinimas Dange virto verčiant į vokiečių kalbą, taip pat kaip upė Minija tapo Minge.

K. Demereckas paaiškino, jog Mingės pavyzdys suklaidino garbų kalbininką, tačiau jis nepripažino savo klaidos dėl Dangės pavadinimo.

"Žodžio "danė" nėra lietuvių kalboje ir niekada nebuvo. Danga yra senas kuršių vardas, reiškiantis "kreiva, vingiuota". Būtent tokia upė ir buvo žemupyje, o aukštupyje buvo akmenuota, todėl pavadinta Akmena. Visuose rašytiniuose šaltiniuose, net XIII amžiaus, upė užrašyta Dangės, Dangos vardais ir niekada nebuvo vadinama kitaip, net sovietmečiu. Tik kilus lietuvybės vajui kai kuriems kalbininkams pasirodė, jog Dangė skamba vokiškai", - dėstė K. Demereckas.

Diskusiją inicijavęs Tarybos narys, Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto pirmininkas Simonas Gentvilas priminė, jog Klaipėdos savivaldybė 2013 metais buvo atlikusi miestiečių apklausą dėl upės vardo ir tuomet dauguma klaipėdiečių pasisakė už Dangės vardą.

A. Drukteinis pažymėjo, jog visuomenės nuomonė galėtų tapti vienu iš argumentų siekiant pakeisti oficialų upės vardą, tačiau būtina surinkti daugiau mokslinės argumentacijos, nes Valstybinė lietuvių kalbos komisija nėra linkusi keisti tai, kas laikoma norma, o mokslinė diskusija dėl Danės ar Dangės vardo nėra baigta.

Po diskusijos buvo surengtas balsavimas, kas už Dangę, kas už Danę. Iš maždaug 40 dalyvių tik vos vienas buvo už dabartinį pavadinimą. Visi kiti pakėlė rankas už Dangę. Už tokį vardą buvo ir kalbininkas A. Drukteinis.

Diskusijos pabaigoje išreikštas siekis inicijuoti Dangės vardo sugrąžinimą bent jau Klaipėdos miesto savivaldybės kompetencijos ribose.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder