Siekia išsaugoti žaliuosius plotus

Siekia išsaugoti žaliuosius plotus

Uostamiesčio pietinės dalies gyventojai priešinasi valdininkų ir architektų planams naikinti dalį šioje miesto dalyje esančių žaliųjų plotų.

Gyventojų nuogąstavimai dėl žaliųjų plotų ateities pietinėje miesto dalyje išsakyti Klaipėdos savivaldybėje surengtame viešame daugiabučių namų kvartalų teritorijos, ribojamos Jūrininkų prospekto, Šilutės plento, Smiltelės ir Liubeko gatvių, detaliojo plano svarstyme. Šioje 166 ha apimančioje teritorijoje yra apie 10 tūkst. butų.

Išskirtinis dėmesys

Tradiciškai savivaldybės, kitų valstybinių įstaigų rengiami viešieji svarstymai ar susitikimai su gyventojais dėmesio iš pastarųjų beveik nesulaukia. Šįkart būta išimties - susirinkimui parinkta mažoji savivaldybės posėdžių salė vos talpino visus norinčiuosius.

Pasak miesto Tarybos narės Lilijos Petraitienės, dalyvaujančiųjų detaliojo plano svarstyme būtų buvę ir daugiau, jei tam būtų parinktas tinkamesnis laikas.

SUSIRŪPINO. Klaipėdos savivaldybėje surengtas viešas daugiabučių namų kvartalų teritorijos pietinėje miesto dalyje detaliojo plano svarstymas sulaukė išskirtinio gyventojų dėmesio. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

"Kodėl tokie viešieji svarstymai rengiami dienos metu, kai daugelis gyventojų dirba? Susidaro įspūdis, kad taip siekiama tik pasidėti "paukštuką" bei vėliau sakyti, kad susitikime gyventojai nedalyvavo", - sakė L. Petraitienė.

Nenori aikštelės šunims

Daugiausiai nerimo į detaliojo plano svarstymą susirinkusiems kėlė kvartale per dešimtmečius susiformavusių bei pačių gyventojų rankomis medžiais užsodintų žaliųjų plotų ateitis.

Viena tokių vietų - tarp Vingio ir Vyturio gatvių, netoli "Vyturio" prekybos centro esantis sklypas. Vietos gyventojai priešinasi siūlymui čia įrengti šunų vedžiojimo aikštelę.

"Čia buvo pelkynai. Prieš penkiolika metų savo lėšomis pelkes užpylėme žemėmis, užsodinome medžiais. Ši žalioji zona labai mėgiama vaikų, taip pat čia nuolat vaikšto daug kvartalo gyventojų. Dabar ją norima atiduoti šunims. Negi šunys svarbiau už vaikus?" - sakė DNSB "Žara" pirmininkė Vida Martišiūtė.

Naujam pastatui - ne

Daug diskusijų kilo ir dėl prie Mogiliovo bei Smiltelės gatvių sankryžos esančio sklypo, kur per dešimtmečius taip pat susiformavo parkelis. Tačiau parengtame detaliajame plane čia numatyta leisti statyti iki 9 aukštų pastatą. Gyventojų teigimu, iš jų bus atimta dar viena žalioji zona, kurių šiame miegamajame rajone ir taip nėra daug.


Maža to, pasak gyventojų, čia iškilus naujam pastatui šiuo metu rytinio piko metu automobilių "užkimšta" Mogiliovo ir Smiltelės gatvių sankryža taps iš viso nepravažiuojama.

Pažadėjo atsižvelgti

Klaipėdos savivaldybės Urbanistinės plėtros departamento direktoriaus Kastyčio Macijausko teigimu, pakeisti minėto sklypo paskirtį detaliajame plane negalima. Mat leisti čia statyti komercinės paskirties pastatą numato jau anksčiau patvirtintas miesto bendrasis planas, o šis dokumentas yra viršesnis už detalųjį planą.

Tačiau, savivaldybės atstovų teigimu, gavus tiek daug miestiečių skundų ir pasiūlymų, bus ieškoma būdų kaip nepažeidžiant bendrojo plano sprendinių atsižvelgti į gyventojų poreikius.

Beje, gyventojai siūlo rajone ne tik neleisti sunaikinti dabar esamus, bet ir įrengti naujus žaliuosius plotus. Vienas tokių esą galėtų atsirasti šiuo metu tuščiame sklype Vingio gatvėje, prie "Bandužių" prekybos centro.

Daugiau vietos automobiliams

Dar vienas gyventojams opus klausimas - automobilių stovėjimo aikštelių plėtra kvartale. Pagal parengtą detalųjį planą, šioje pietinėje miesto dalyje turėtų atsirasti triskart daugiau automobilių stovėjimo vietų nei yra dabar.

Numatytos galimybės nekertant medžių ir nemažinant vaikų žaidimo aikštelių ploto plėsti automobilių stovėjo aikšteles daugiabučių kiemuose. Tiesa, jas čia įsirengti gyventojams teks už savo lėšas.

"Savivaldybė miesto biudžeto lėšomis daugiabučių kiemuose neįrengs nė vienos naujos automobilių stovėjimo aikštelės", - pažymėjo K. Macijauskas.

Padidinti automobiliams statyti skirtų vietų skaičių ketinama rekonstruojant kvartalines gatves. Taip pat planuojama nutiesti automobilių statymui skirtą ir lygiagrečiai su Jūrininkų prospektu eisiančią naują gatvę, Mogiliovo gatvėje statyti daugiaaukštę automobilių stovėjimo aikštelę ir kt.

Nori baseino

Gyventojai taip pat domėjosi, ar pietinėje uostamiesčio dalyje numatyta įrengti nors vieną baseiną, sporto kompleksą. Mat dabar vaikus sportuoti tenka vežti į miesto centrą.

Savivaldybės atstovų teigimu, šalia "Varpo" gimnazijos yra suformuotas sklypas lauko teniso kortams bei sporto centrui. Taip pat naujas baseinas ar sporto centras galėtų atsirasti ir kvartale suformuotose komercinės paskirties sklypuose. Tiesa, tik tuo atveju, jei atsirastų privatus investuotojas.

Minėtą pietinės dalies gyvenamųjų rajonų detalųjį planą parengė bendrovė "Geometra". Tikimasi, kad jis savivaldybės administracijos direktoriaus sprendimu bus patvirtintas dar šiemet.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder