Šiaurinė kurtina - miesto gimtadieniui

Šiaurinė kurtina - miesto gimtadieniui

Tokį uždavinį sau kelia Savivaldybė ir kurtinos atstatymo darbus vykdantis rangovas. Tikimasi dar šiemet čia įrengti laikiną ekspoziciją, o kitais metais viliamasi matyti ir nuolatinę ekspoziciją.

Trečiadienį Klaipėdos piliavietėje vykstančius šiaurinės kurtinos atstatymo darbus apžiūrėjo Savivaldybės atstovai, rangovai, istorikai. Kurtinoje šiuo metu vyksta vidaus apdailos darbai, vėliau bus apželdintas šlaitas.

Pabaigus statybos darbus, naujose erdvėse šiaurinėje kurtinoje bus įrengtos šiuolaikiškos, interaktyvios Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus muziejinės ir edukacinės erdvės, kurias lankyti galbūt jau bus galima kitais metais. Muziejus lankytojus supažindins su XVII-XVIII amžiaus Klaipėda ir jos žmonėmis.

Kurtinos tvarkymo darbus kiek pailgino galvosūkis, ką daryti su atkastomis 13 amžiaus namuko liekanomis. Pasak Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktoriaus Jono Genio, tai yra vienas seniausių pastatų, kurį uostamiesčio istorikai galėjo pačiupinėti. Kadangi specialistai nebuvo tikri, ar pavyks iškelti namuką ar jį restauruoti vietoje nepakenkiant laiko pažeistam radiniui, nuspręsta kol kas namuką taip ir palikti po žeme, visuomenei tik pristatant, kurioje tiksliai vietoje jis yra, kaip jis buvo rastas, kaip vyko archeologiniai tyrimai ir panašiai. O namuko tolesnius tyrimus ir galbūt restauraciją nutarta palikti vėlesniam laikui, kai atsiras naujų technologijų ir galimybių pasirūpinti tokiu eksponatu.

Dar šiemet norima šiaurinėje kurtinoje įrengti laikiną ekspoziciją kartu su Vokietijos priešistorės ir ankstyvosios istorijos muziejumi - kaip buvo tyrinėjami priešistorės paminklai Klaipėdos krašte iki Pirmojo pasaulinio karo. Nuo 2019 metų nuolatinėje ekspozicijoje būtų rodomas archeologo darbas atkuriant 16-18 a. Klaipėdos gyvenimą, pavyzdžiui, ką archeologas daro radęs 700 kabliukų ir kaip dirba radęs kokių nors šukių. Taip pat bus rekonstrukciniai elementai - rodoma juvelyrika, raštas, gyventojai ir kt.

"Ekspoziciją matome interaktyvią, su daug technologinių galimybių lankytojui pačiam dalyvauti rekonstrukciniame procese. Aš galvoju, kad tas muziejus bus gana patrauklus, kaip ir neseniai atidaryta ekspozicija apie Antrąjį pasaulinį karą", - sakė J. Genys.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder