Šeštadienį "Meridianas" sugrįš į įprastą vietą

Šeštadienį "Meridianas" sugrįš į įprastą vietą

Šį šeštadienį, po vienerių metų pertraukos į tradicinę vietą bus parplukdytas Klaipėdos simbolis "Meridianas". Kadangi prireiks pakelti Biržos ir Pilies tiltus, tą dieną nuo 8.30 val. iki 12.45 val. miesto centre bus ribojamas eismas.

Norintys stebėti laivo plukdymo operaciją šeštadienį nuo 9 val. kviečiami į Kruizinių laivų terminalą, nes iš čia puikiai matysis, kaip vilkikai išplukdys "Meridianą" iš "Klaipėdos laivų remonto" doko, kur jis buvo remontuojamas.

Tik Kuršių mariomis laivas bus plukdomas, kaip ir dera, priekiu. Prieš Danės upę laivą apsuks ir temps laivugaliu, nes upė per siaura, kad jį būtų galima apsukti jo stovėjimo vietoje, prie kairiosios Danės krantinės už Biržos tilto.

Prisimenant, kaip praėjusių metų lapkričio 10 dieną klaipėdiečiai masiškai rinkosi išlydėti "Meridianą" į remonto vietą, manoma, kad daugelis ir dabar norės ne tik kuo greičiau išvysti, kaip atrodo suremontuotas miesto simbolis, bet ir lydės krantine jį iki įprastos jo švartavimo vietos.

Istoriškai burlaivis "Meridianas" tarnavo kaip mokomasis laivas, kuriame praktikos sėmėsi jūreivystės mokyklų kursantai, tad siekiant puoselėti senąsias tradicijas, burlaivį vesti Danės upe ir padėti jį prišvartuoti pakviesti Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos kursantai. Dalis jų padės koordinuoti veiksmus ir ant laivo denio būsiančiam "Meridiano" kapitonui Boleslovui Turčinavičiui.

Šventinę nuotaiką padės sukurti laivo "Meridiano" aikštėje lauksiantis Karinių jūrų pajėgų orkestras. "Meridianas", nors ir stovintis, yra laivas, todėl kaip ir dera bus iškelta Lietuvos respublikos vėliava.

"Tikimasi, kad jau 12 val. laivą pavyks švartuoti prie krantinės. Žinoma, laikas gali šiek tiek koreguotis", - sakė KKJKK "Bega" bei "Meridiano" fondo atstovas Gediminas Gudavičius.

Pasak jo, "Meridiano" korpuso atstatymo darbai jau beveik užbaigti, tačiau jie bus tęsiami ir laivui grįžus į savo vietą. Taip pat bus įrenginėjamas ir laivo vidus. Planuojama, kad laivas visiškai bus užbaigtas iki kitų metų liepos mėnesio.

"Tuomet ir pakviesime miestiečius į laivo vidų", - dar vieną šventę miestiečiams žadėjo G. Gudavičius.

Pasak Klaipėdos miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos Irenos Šakalienės, lapkričio 9 d. jau nuo 8.30 bus uždarytas eismas Pilies gatve ir bus pradėtas kelti Pilies tiltas.

"Žinia, šis tiltas yra labai prastos būkles ir jau yra pasirašyta sutartis su rangovu dėl jo kapitalinio remonto, tad šis pakėlimas ir nuleidimas tokios būklės Pilies tiltui bus paskutinis. Todėl šį kartą jį nuleisime tik tuomet, kai "Meridianą" partempę vilkikai grįš. Planuojama, kad tai įvyks maždaug 12.45 val.", - pasakojo I. Šakalienė.

Biržos tiltas bus pradėtas kelti 9 val., o nuleisti jį planuojama 12.15 val. Tuo metu bus ribojamas eismas Tiltų gatve.

Kol eismas miesto centre bus ribojamas, viešasis transportas bus nukreiptas Bangų gatve per Mokyklos tiltą ir grįš Liepų gatve. Tokį maršrutą rekomenduojama rinktis ir automobilių vairuotojams, norintiems šeštadienį iki pietų kirsti Danės upę.

Istorinis burlaivis "Meridianas", daugiau nei 40 metų stovėdamas prišvartuotas Danės upėje tapo neatsiejama uostamiesčio kraštovaizdžio dalimi. Deja, per pastaruosius 10 metų laivas buvo apleistas ir ankstesnieji jo savininkai praėjusių metų spalį kreipėsi į LR Vyriausybę, prašydami skirti vietą burlaiviui skandinti. Reaguodami į tai klaipėdiečiai Aidas Kaveckis ir Aloyzas Kuzmarskis praėjusių metų spalio 19 d. perėmė burlaivį valdantį fondą ir inicijavo laivo atstatymą bei kapitalinį jo remontą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder